Privé

De leukste initiatieven tijdens de Week van de Mobiliteit

Naar goede gewoonte organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit opnieuw de Week van de Mobiliteit. Dit jaar vindt het initiatief plaats van 16 tot en met 22 september. Allerhande organisaties zetten verschillende acties op poten. Wij lichten er de meest unieke even uit. Doe jij mee?

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg. En dat al sinds 1996. Tal van acties en initiatieven doen ons (even) stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt, ontdekt zélf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Dit jaar zijn er meer dan 1.300 geregistreerde activeiteiten. Wij lijsten alvast enkele initiatieven op die je écht niet mag missen.

16 september: Autodeelsalon

Autodelen is hip en wint stilaan aan populariteit. Op het Autodeelsalon in Oostende ontdek je welke autodeelinitiatieven er in Vlaanderen zijn. Onder andere Zen Car, Cambio, Dégage, Stapp in, Cozycar en Poppy zijn aanwezig. Daarnaast zijn er ook nog heel wat andere sharinginitiatieven, noem het gerust ‘gedeeld plezier’. Er is een repair café, een geefkast, boekenruil enzovoort. En in de deelba(a)r is het altijd happy hour!

16 september: Autovrije Zondag

Maar liefst 47 Vlaamse steden en gemeenten en Brussel organiseren op 16 september een Autovrije Zondag. Deze hoogdag van de Week van de Mobiliteit geeft fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen voorrang. Er zijn niet enkel autovrije zones, heel wat steden en gemeenten organiseren ook leuke activiteiten.

17-22 september: Naar het werk of naar school zonder auto

Brussel Mobiliteit ondersteunt scholen en bedrijven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om stil te staan bij hun mobiliteit en spoort hen aan om van 17 tot 22 september naar school of naar het werk te gaan zonder auto. Het doel? Proeven van andere vervoersmiddelen en zo andere gewoontes aankweken. Doe jij mee?

20 september: Car Free Day

Heel wat bedrijven doen op 20 september mee aan Car Free Day. Dat betekent dat ze hun medewerkers overtuigen om voor één dag niét met de wagen naar het werk te komen. Laat je auto thuis en ontdek de voordelen van de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer of het carpoolen. Wie zich registreert, krijgt zelfs een kleine attentie!

20 september: Thuiswerkdag

Om het mobiliteitsprobleem aan te pakken, is het ook een optie om méér thuis te werken. Dat biedt immers flink wat voordelen. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Het verhoogt bijvoorbeeld de work-life balans én het is een efficiënte oplossing in de mobiliteitsdiscussie. Doe jij mee aan de nationale Thuiswerkdag?

21 september: Strapdag

Hoe breng je je kinderen naar school? Tijdens de Strapdag willen scholen ouders aanmoedigen om hun kroost op een duurzame en veilige manier naar school te brengen. Hoe? Door te stappen of te trappen. Doen!

Cycle Chic

Tijdens de volledige Week van de Mobiliteit trekken de fotografen van Cycle Chic door Vlaanderen om fietshelden te spotten. Ze zetten fietsers in de spotligths: van peuters in de bakfiets tot oude besjes op weg naar de markt. Blink je stalen ros alvast op, trek je beste outfit aan en glimlach héél breed als je het Cycle Chic-fototeam tegenkomt.Ga naar www.luminus.be