Zuiniger verwarmen in de herfst: 7 bespaartips voor je energie

’t Is weer voorbij die mooie zomer! De dagen worden korter, de nachten langer, de temperatuur daalt en regelmatig gaan de hemelsluizen open. De zomerkledij gaat in de kast en je verwarmingsketel komt uit zijn zomerslaap. Dit is het ideale moment om eens te kijken hoe je energie kan besparen in huis, vooraleer de herfst voor de deur staat.

Wat verandert er aan jouw energieverbruik in de herfst? Wat heeft gezondheid met energie besparen te maken? Hoe zorg je ervoor dat je cv-ketel geen overuren maakt? We geven je 7 tips die je helpen om zuiniger te verwarmen en je andere herfstkosten te verlagen.

1. Blijf in beweging

Energie besparen door fit te zijn. Het klinkt misschien als een raar advies, maar dat is het allerminst. Je spierweefsel zorgt namelijk mee voor bescherming tegen de koude. Hoe minder koud je het hebt, hoe minder nood aan verwarming. Blijf dus zeker sporten, ook als de dagen natter en kouder worden:

 • Vervang je looptraining op regendagen door zwemmen, fitness of andere indoorsporten.
 • Maak een mooie wandeling met het gezin en geniet van het prachtige kleurenpalet van de herfst.
 • Gebruik je fiets of ga te voet naar de bakker, ondanks de verleiding om vanwege het frisse weer je auto te gebruiken.

2. Neem je verwarming onder de loep

Je verwarmingsketel is tijdens de koudere maanden de grootste verbruiker van energie in jouw woning. Er bestaan verschillende manieren om het verbruik van je ketel onder controle te houden:

 • Kies welke ruimte je wil verwarmen

Zuiniger verwarmen is vooral slim verwarmen. Het is niet nodig om elk hoekje en elke ruimte van je woning te verwarmen. Zet de verwarming vooral aan in de ruimtes die het meest gebruikt worden en schakel hem uit in de andere, of zorg voor thermostatische kranen voor een constante temperatuur. Je slaapkamer een kwartiertje voor je gaat slapen verwarmen, is voldoende voor een warme slaap.

 • Doe-het-zelfisolatie

Vrijliggende verwarmingsbuizen in koude ruimtes kan je gemakkelijk zelf isoleren. Tochtstrips zorgen ervoor dat de warmte blijft waar het nodig is. Radiatorfolie straalt de warmte de kamer in en voorkomt dat ze in je muren trekt en verloren gaat. Een bezoekje aan de lokale doe-het-zelfzaak en een halve dag klussen leveren je waarschijnlijk een mooie besparing op.

 • Controleer je systeem

Is je cv-ketel in orde? Zijn de radiatoren ontlucht? Is jouw thermostaat juist ingesteld? Met op tijd en stond een schoonmaak- en onderhoudsbeurt en een controle van de afstelling, ben je zeker van een optimale werking, die geen energie verloren laat gaan.

3. Energiezuinig verlichten is slim

De dagen worden vanaf nu alsmaar korter en donkerder, dus zal je vaker de verlichting aanschakelen. Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt rond 530 kWh per jaar aan verlichting. Dat is ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik in je woning. Het loont dus de moeite om ook hierop te besparen.

Heb je weleens aan ledverlichting gedacht? In deze blog lees je meer over hoe je de juiste keuzes maakt voor je thuis.

4. Profiteer maximaal van de zon

Benut zolang je kan de warmte en het licht van de zon, zodat verwarmingskosten en verlichtingskosten dalen:

 • Hou je gordijnen open en laat de zonnewarmte binnen. Hoewel het buiten kouder wordt, geven zonnestralen nog altijd warmte.
 • Trek je gordijnen open of haal je rolluiken omhoog, voor je naar de lichtschakelaar grijpt. Zolang de zon voldoende licht geeft, moet de verlichting niet aan.

De zon helpt je ook om op andere manieren energie te besparen in huis: met een reeks zonnepanelen op je dak bespaar je het hele jaar door. Ja, ook in de koude seizoenen loont het de moeite om zo’n installatie te plaatsen. Het vraagt een grotere investering, maar het is er wel één die je door de jaren heen dubbel en dik terugverdient.

5. Verzorg je eetpatroon

Grijp jij ook gemakkelijker naar comfortfood als het koud en nat is? Het is nochtans bewezen dat een gezond eetpatroon met voldoende ijzer en vitamine B12 een positief effect heeft op je interne thermostaat. En zo kan je ook met je externe thermosstaat zuiniger verwarmen. Zorg daarom ook in de herfst voor een gezond en gevarieerd menu.

Tip: Vooral vis, vlees, ei en zuivel zijn een bron van ijzer en vitamine B12.

6. Maak goede afspraken om samen energie te besparen

Zorg ervoor dat iedereen binnen je gezin op zijn hoede is voor energieverspilling. Volgende afspraken helpen hierbij:

 • Laat het licht niet onnodig branden.
 • Sluit consequent de tussendeuren.
 • Let op het warmwatergebruik tijdens het douchen. Zet eventueel een timer op.
 • Was je handen met koud water.

Om je kinderen op een leuke manier bewust te maken van energie(verspilling), kan je het gratis energieboek voor kids downloaden.

7. Gebruik je droogkast doordacht

Een van de makkelijkste bespaartips voor energie is om je wasgoed te laten drogen in de zon. Je droogkast verbruikt heel wat energie. Maar wanneer het buiten frisser en natter wordt, droogt je wasgoed heel traag op je droogrek. Je hoeft jouw rek echter nog niet weg te stoppen:

 • Ook de herfst kent nog een aantal warme, droge dagen waarop wasgoed buiten drogen perfect lukt.
 • Zet jouw droogrek binnen, bij voorkeur in een droge en warme ruimte zoals je verwarmingsruimte.
 • Je kan je wasgoed eerst ‘voordrogen’ op het rek, en daarna in de droogkast steken. Zo spaar je energie en gaat het toch vooruit.

Met deze tips zet je alvast de eerste grote stappen om energie te besparen in huis. Wil je nog zuiniger verwarmen? Overweeg dan te investeren in betere isolatie.