Zo bespaar je slim met intelligente toestellen

Intelligente toestellen zoals slimme thermostaten, verlichting die je vanop afstand kunt bedienen of slimme brievenbussen verhogen niet enkel je comfort, ze kunnen ook de energierekening laten zakken. Hoe? Dat leggen we je aan de hand van onderstaande voorbeelden uit.

Steeds meer elektrische apparaten krijgen een slimme variant. In de meeste gevallen betekent dit dat je het apparaat in kwestie met het internet kunt verbinden. Het grootste voordeel? Je kunt het toestel vanop afstand bedienen. Maar daar stopt het natuurlijk niet.

Je licht- en elektriciteitsverbruik slim verminderen

Neem nu slimme ledverlichting. Die verbruikt al een stuk minder dan traditionele verlichting. Bovendien kun je lamp per lamp via de app in- en uitschakelen. Ook als je zelf niet thuis bent. Da’s vooral handig als je kinderen de slechte gewoonte hebben om de verlichting niet te doven wanneer ze naar school vertrekken. Wanneer jij ze vanop afstand uitschakelt, bespaar je meteen op je elektriciteitsfactuur.

Naast slimme verlichting bestaan er ook slimme stopcontacten. Daarmee schakel je élk apparaat vanop afstand in of uit. Bijvoorbeeld ook die ene mooie staanlamp in de woonkamer die nog niet zo intelligent is als jij zou willen.

Doelgericht verwarmen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is ook een goede investering. Je kan er namelijk gemakkelijk tot 20% mee besparen op je energiefactuur. Zeker als je bijvoorbeeld wisselende werktijden hebt. Overuren? Dan hoeft de verwarming thuis nog niet op te staan. Laat hem pas inschakelen wanneer jij op weg bent naar huis. Wil je toch vaste dag- en nachtschema’s instellen? Dat is bij de meeste slimme thermostaten een fluitje van een cent. Via de app op je smartphone is het zo gebeurd.

Pientere huishoudtoestellen

Uiteraard zijn er nog heel wat andere slimme toestellen. Heel wat moderne huishoudtoestellen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een wifi- of bluetoothmodule zodat je ze vanop afstand kunt aansturen. Van intelligente wasmachines en stofzuigerrobots tot pientere ovens of zelfs slimme waterkokers.

Hoe je daar nu energie mee bespaart? Door ze op het juiste moment in- en uit te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt, want dan brengen je zonnepanelen véél elektriciteit op. Of door ze te linken aan je thuiskomt. Als je de slimme wasmachine opstart wanneer jij op weg bent naar huis, zit de natte was niet urenlang te kreuken. Het resultaat: minder strijk. Dat is niet enkel goed voor je portefeuille maar ook voor je humeur.

Tip: Als Luminus-klant geniet je van Luminus Extras-voordelen. Ook voor heel wat pientere huishoudtoestellen zijn er mooie kortingen. Zo zijn er heel wat producten van Philips die je extra voordelig in huis kunt halen en ook bij Krëfel gelden er mooie acties.

Slimme voordeur en brievenbus iets voor jou?

Krijg je regelmatig koeriers over de vloer omdat je veel online shopt? Dan is een intelligente pakjesbrievenbus erg handig. Die kun je vanop afstand openen als je niet thuis bent. Daarmee voorkom je ook dat je de volgende dag naar een afhaalpunt moet rijden om je pakketje alsnog op te pikken.

Een handig alternatief is een slim deurslot. Hiermee open je je voordeur vanop afstand. Zo kan de koerier snel even binnen om je pakje in de hal te zetten. Uiteraard ook erg handig als je een huishoudhulp hebt die je géén sleutel wil meegeven.

Ook interessant voor jou