Hoe op verwarming besparen met studenten in huis?

Als ouders met een inwonende student in huis, krijg je te maken met een heel specifieke situatie. Het leef- en studieritme van een student komt niet overeen met dat van de doorsnee 9-to-5’er, waardoor de gekende manieren om te besparen op warmte en energie in huis, niet altijd toereikend zijn. Wij bieden je efficiënte oplossingen voor verwarmen met een student in huis.

Aan te pakken probleem 1: het onregelmatige ritme

Je weet vaak niet op voorhand of je kinderen tijdens de weekends thuis zijn, ze hebben les op de meest uiteenlopende uren en liggen ’s ochtends misschien nog in bed wanneer jij naar je werk vertrekt. Bovendien studeren ze vaak tot in de late uurtjes. Een (slimme) thermostaat met timerhelpt om aan warmtebesparing te doen. Een uurtje voor je naar bed gaat of het huis verlaat, schakelt die automatisch naar 15°C. Maar net op die momenten wordt jouw student actief.

Oplossing 1: Leg je kind uit hoe de thermostaat werkt, zodat hij die manueel kan inschakelen wanneer het nodig is. Benadruk dat hij hem ook zeker uitschakelt wanneer hij vertrekt of gaat slapen.

Oplossing 2: Stimuleer je zoon of dochter om bij daglicht te studeren. Niet alleen heb je dan minder energie- en verwarmingskosten, onderzoek toont aan dat het een pak efficiënter is om overdag voor een examen statistiek te blokken.

Aan te pakken probleem 2: een warme plek voor de blok

De ideale studietemperatuur ligt tussen 21 en 23°C. Hoe zorg je voor de perfecte omstandigheden in de studeerkamer van je kind, terwijl het in de rest van het huis kouder mag zijn?

Oplossing 1: Met sommige thermostaten kan je kamers apart verwarmen. Tijdens de blokperiode is het interessant om enkel de kamer waar je kind studeert ook ’s avonds en ’s nachts te verwarmen. Voorzie indien mogelijk een aparte studeerruimte, los van zijn of haar slaapkamer, die je dan wél koel kan houden.

Oplossing 2: Geen verwarming voorzien op de slaapkamers? Dan is het wellicht handig om een kleine elektrische bijverwarming aan te schaffen die je student kan opzetten wanneer hij wil. Zo kan de verwarming in de rest van het huis ook lager blijven staan.

Oplossing 3: Studeren hóeft niet in een T-shirt. Dat kan ook met een extra trui aan en een kop thee bij de hand.

Wist je dat.. als je de thermostaat consequent één graad lager zet (bijvoorbeeld 21°C in plaats van 22°C), je dat jaarlijks tot wel €100 kan opleveren?

Lees ook: Zuiniger verwarmen doe je zo

Aan te pakken probleem 3: de lange douche

Ok, iedereen neemt al eens graag een lange douche, dat is niet voorbehouden aan studenten. Maar wat is er heerlijker dan een warm stortbad na een studiemarathon?

Oplossing 1: Installeer een douchetimer met een maximum van 5 minuten (in plaats van de gemiddelde 9 minuten). Het verschil in je rekening is snel merkbaar!

Oplossing 2: Installeer een waterbesparende douchekop. Die laat minder water door per minuut, maar geeft geen verschil in comfort. Het kan je jaarlijks € 40 opleveren op je energiefactuur.

Oplossing 3: Misschien is een koude douche wel ideaal om ook de geest van je studerende kind even op te frissen?

Besparen doe je samen!

Sommige energiebesparingsmaatregelen werken voor alle huishoudens, ook voor die met één of meerdere studenten. In Nederland houden studentenhuizen jaarlijks de Student Energy Race om energie te besparen. De maatregelen die zij nemen in het kader van de wedstrijd, voer je gemakkelijk thuis in:

  • Laat geen opladers of andere stekkers in het stopcontact zitten wanneer je ze niet gebruikt.
  • Sckakel het licht uit wanneer je een kamer verlaat en gebruik ledlampen. In gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal, kan je lampen met een bewegingssensor installeren.
  • Zet geen meubelen voor je radiator, en plak radiatorfolie aan de achterzijde van je verwarming om te vermijden dat warmte ‘weglekt’.
  • Sluit ’s avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden.
  • Verwarm geen slaapkamers of weinig gebruikte kamers.
  • Houd de deuren naar onverwarmde kamers gesloten. Je kan daar ook een deurveer voor installeren.

Graag nog meer snelle bespaartips? Ontdek hier de 6 grootste energievreters in huis

Ook interessant voor jou