De revolutie in de wereld van de lichttechnologie – denk aan de ledlamp – zorgt ervoor dat je ook voor jouw tuinverlichting je fantasie de vrije loop kan laten. Met deze vijf originele tips tover je jouw tuin ’s avonds om in een lichtparadijs.
Verlichtmeubelen
Een staande lamp verwacht je natuurlijk eerder binnenshuis, maar tegenwoordig bestaan er weerbestendige lampen die je ook buiten op het terras kan zetten. Meer nog, door zogenaamde verlichtmeubelen te plaatsen, tover je jouw terras of tuin om in een living onder de blote hemel. Denk aan verlichte plantenbakken en grote bollen met verlichting. Het leuke aan deze verlichte objecten is dat ze voor een mooi contrast zorgen met de donkere avond. Doe hier alvast wat inspiratie op.
Solarverlichting
Het voordeel van buitenverlichting op zonne-energie is dat ze je niets kost aan energie en dat je geen kabel naar je huis of tuinhuis moet leggen. Deze zogenaamde solarverlichting dankt zijn succes aan de ledlamp, die zeer weinig energie nodig heeft om toch nog een relatief grote lichtopbrengst te geven – de opwekkingscapaciteit van zonne-energie is door de beperkte omvang van de lampjes immers beperkt. Tip: plaats de solarverlichting onder het gebladerte van een struik of boom of op een permanente schaduwplek, waar ze een bijzondere en zelfs tikkeltje mysterieuze lichtschijn produceert.
Sfeervol lichtsnoer
Wil je een vakantiesfeer tevoorschijn toveren of ben je van plan een zomers feestje te organiseren in de tuin? Zorg dan voor echte eyecatchers die gastvrijheid, gezelligheid en plezier uitstralen. Een snoer met kleurrijke ledlampen, bijvoorbeeld. Deze sfeerverlichting is erg zuinig en helemaal geschikt voor buitengebruik. Je kan het snoer boven het terras of gewoon in een boom hangen. Als je een romantisch effect wil creëren, kies je best voor een eenkleurige variant.
Lees ook ons artikel: Hoe kies je de juiste LED-lampen voor een gezellige sfeer in huis?
Lichtgevende baksteen
Met een paar zonnecellen en ledlampjes worden tegenwoordig de meest creatieve ontwerpen realiteit. Wat te denken bijvoorbeeld van de ‘led-brick’, een lichtgevende steen – in de vorm van een baksteen – die weersbestendig is en tot 24 afzonderlijke ledlampjes kan bevatten? Voor alle duidelijkheid: je hoeft de led-brick niet in te bouwen in een muur. Ideale toepassingen zijn bijvoorbeeld veiligheids- of sfeerverlichting rond het zwembad, langs de oprit en langs tuinpaadjes.
Doe-het-zelf verlichting
Werp glazen bokalen en flessen niet zomaar in de glascontainer. Je kan er namelijk gezellige hanglampen of originele tafeldecoratie mee maken. Zorg voor een snoer met een lamp en steek deze door het deksel van de bokaal om hem nadien op te hangen. Voor een extra gezellig effect kan je simpelweg een kaars in jouw bokaal steken. Bovendien kan je de glazen potten schilderen om een kleurrijk, speels effect te bekomen. Creatief én low budget!