Tien tips om jouw ecologische voetafdruk te verminderen

We weten ondertussen dat onze planeet opwarmt. We weten ook dat we dringend iets moeten doen om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Maar gewoonten veranderen niet van de ene dag op de andere. Tien groene tips om jouw steentje bij te dragen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Poolkappen en gletsjers die smelten, het stijgende zeepeil, hittegolven, woestijnvorming, een tekort aan vers water, dierensterfte en massamigratie. Veel gevolgen van klimaatopwarming zijn er al, maar tenzij de mensheid drastisch de uitstoot van broeikasgassen vermindert, komt ons nageslacht echt in slechte papieren.

Lees ook ons artikel : For Good helpt om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

Minstens even belangrijk als wat overheden en bedrijven doen, is het gedrag van burgers en consumenten. We zetten de belangrijkste manieren om mee aan de kar te trekken nog eens op een rijtje, onderverdeeld in drie categorieën.

Wonen

  • Een derde van de CO2-uitstoot in ons land is gelinkt aan slecht geïsoleerde woningen. Dakisolatie, dubbele beglazing of een spouwmuur zijn de belangrijkste ingrepen. Maar ook radiatorfolie kan al een verschil maken.
  • Investeer in hernieuwbare energie. Je kan zonnepanelen installeren op het dak en blijven kiezen voor een propere energieleverancier.
  • Dagelijkse ingrepen. Gebruik spaarlampen of een spaardoucheknop. Zet je apparaten en het licht consequent af. Gebruik minder plastiek. Drink water van de kraan in plaats van flessen te kopen.
  • Datacenters van internetbedrijven stoten samen evenveel uit als de hele vliegindustrie. Vooral videostreaming blijkt een grote slokop. Houd dit in het achterhoofd als je nog eens een video van katten post.

Transport

  • Leg kleine trajecten te voet of met de fiets af: milieuvriendelijk, maar ook gezond en aangenaam.
  • Opteer waar mogelijk voor het openbaar vervoer of autodelen.
  • Kijk bij een volgende auto-aankoop eens naar het gamma elektrische en hybride voertuigen.
  • Vliegreizen hebben een enorme impact op onze afdruk. Een ondernemer die op en af vliegt naar Silicon Valley, stoot 4 ton CO2 uit, bijna de helft van wat een Belg jaarlijks gemiddeld uitstoot. Ga dus eens dichter bij huis op vakantie. Als je toch voor die verre vakantie gaat, geniet ervan en blijf wat langer.

Voeding

  • Word vegetariër. Koeien scheiden niet alleen grote hoeveelheden methaan af. Net als voor andere dieren die op ons menu staan, wordt voor hun voeding veel land ontbost.
  • Eet lokaal en vermijd zo het transport tussen boer en bord. Dat geldt ook voor andere producten. Ook biologische producten dragen de voorkeur weg. De pesticiden die gebruikt worden in de conventionele landbouw zijn doorgaans olie-derivaten.

Ook interessant voor jou