Privé

Snel energie besparen? Investeer in ledverlichting!

Mag jouw elektriciteitsfactuur wel wat dalen? Vervang dan al jouw lampen door ledverlichting. Ledlampen zijn de absolute kampioenen op het vlak van zuinigheid en moeten ook op andere vlakken niet onderdoen voor gloei- of halogeenlampen. Zo combineer je een optimaal lichtcomfort met een minimaal stroomverbruik.

Ze verbruiken minder elektriciteit, gaan langer mee en geven ook nog eens evenveel licht als gloei- en halogeenlampen. Maar misschien doet de prijs van leds jou aarzelen. Onterecht, want uit alles blijkt dat je beter vandaag dan morgen overschakelt op ledverlichting.

Lees ook ons artikel : Voor welke energiezuinige verlichting kiest jij?

Werking van ledlampen

Dat ledlampen zuiniger zijn dan traditionele verlichting is een simpel gevolg van hun werking. Leds – een afkorting van light emitting diodes – zijn eenvoudige elektronische halfgeleiders waarbij een elektrische stroompje in een kleine doorzichtige behuizing licht genereert – een behuizing die tegelijk als lens functioneert en daardoor het licht sterk verspreidt. Bij een gloeilamp wordt naast licht ook heel veel warmte geproduceerd. Die warmte zorgt ervoor dat gloeilampen – letterlijk – een warm karakter hebben, maar verder is het vooral een grove verspilling van elektriciteit. Omdat leds veel meer licht produceren en nauwelijks warmte, gaan ze ook veel langer mee, zo’n 25 keer langer dan een gloeilamp en 15 keer langer dan een halogeen- of spaarlamp. Die laatste is eigenlijk een verbeterde versie van de tl-lamp.

Omrekenen van watt naar lumen

Om het vermogen van jouw traditionele verlichting, uitgedrukt in watt, om te rekenen naar de lichtsterkte die op de verpakking van elke ledlamp staat vermeld (in lumen), reken je tien lumen voor één watt. Waar vroeger een 100 watt-lamp hing, plaats je nu dus een ledlamp – of een setje ledlampjes – met een (gezamenlijke) lichtsterke van 1000 lumen. Als je klaar bent, kan je op een daling van jouw stroomverbruik rekenen van meer dan 80 procent!

In tegenstelling tot gloei- en halogeenlampen kan je de lichtkleur en het ‘lichtkarakter’ van jouw nieuwe ledlampen bepalen. In de winkels worden vooral leds met ‘warm’ licht verkocht – dit wordt uitgedrukt in kelvin. Hoe hoger die temperatuur, des te ‘kouder’ het licht, vreemd genoeg. Opgelet: alles wat tussen de 2000 en 6000 kelvin zit, neigt nog altijd naar ‘wit’ licht, al voelt het eerste aan als een warme, gezellige gloed en het laatste als koud, helder daglicht.

En ook leds kunt u dimmen, al moet je hier wellicht een nieuwe dimmer voor kopen. Leds zijn immers zo zuinig dat ze bij het minimumvermogen van traditionele dimmers niet aanspringen.

Investering in ledverlichting terugverdienen

De hamvraag is natuurlijk: hoe lang duurt het om de investering in ledverlichting – want ja, ze zijn een stuk duurder – terug te verdienen? We doen de berekening voor een gemiddeld Belgisch gezin, met 40 lichtpunten van elk gemiddeld 50 watt (500 lumen). De lampen branden gemiddeld 4 uur per dag en dit 320 dagen per jaar. Bij een kostprijs van 13 euro per spot (je koopt natuurlijk wel kwaliteit) betekent dit een eenmalige investering van 520 euro. Als je weet dat de jaarlijkse besparing 415 euro bedraagt, met dezelfde lichtkwaliteit als gloeilampen, dan betekent dit dat de terugverdientijd slechts anderhalf jaar bedraagt. Alles wat daarna komt, is dus pure winst. Nog indrukwekkender: over de volledige levensduur van de gemiddelde ledlamp kan dit gezin zelfs meer dan 10.000 euro besparen, zonder dat het hoeft in te boeten op lichtcomfort.Ga naar www.luminus.be