Samen energie en CO2 besparen? Betrek ook je medewerkers

De stijging van de energieprijzen voelen we allemaal, en de verdere evolutie is moeilijk voorspelbaar. Je zakelijke energieverbruik binnen de perken te houden is daarom cruciaal. Niet alleen met efficiëntere energieoplossingen, maar ook door je medewerkers alert te houden. Want enkel samen maken we het verschil!

Van historisch laag naar onverwacht hoog

De afgelopen tijd kon je er niet naast kijken: de energieprijzen behalen ongeziene hoogtes. Wat de toekomst brengt? Dat is nog koffiedik kijken. Veel zal afhangen van de weersomstandigheden, de wereldwijde vraag en zelfs de prijs voor CO2-emissierechten. Onze regering is volop in overleg om maatregelen te nemen, al is het nog onzeker welke het zullen halen.

Daarom zou het vandaag een prioriteit moeten zijn om het effectieve energieverbruik van jouw zaak grondig onder de loep te nemen en zoveel mogelijk terug te dringen. De goedkoopste energie blijft immers diegene die je niet nodig hebt. Energie besparen is bovendien niet alleen goed voor je factuur, maar ook voor het milieu.

Werk aan de winkel

Gebouwen zijn echte energievreters. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 40% van het energieverbruik in Europa. En Belgische bedrijfspanden doen het op vlak van energieverbruik dan nog eens slechter dan het Europese gemiddelde: onze niet-residentiële gebouwen verbruiken maar liefst 20% meer energie dan in de meeste andere Europese landen!

Er is dus geen tijd meer te verliezen, zowel wat het milieu als onze portefeuille betreft. We moéten samen aanzienlijk wat energie besparen. Er komen – in het kader van de Europese Green Deal – zelfs wettelijke verplichtingen aan. Wie veel energie verbruikt zal in de toekomst misschien zelfs CO2-emissierechten moeten aankopen voor bijvoorbeeld de verwarming van een bedrijfsgebouw. Ga daarom vandaag al aan de slag met een globaal plan.

De energiekost van je bedrijf beperken, hoe doe je dat?

Motiveer je medewerkers met onze handige posters

Samen bereik je  de beste en meest duurzame resultaten. Luminus ontwikkelde daarom informatieve affiches met concrete besparingstips. Zo spoor je jouw medewerkers aan om verstandig om te springen met energie. De verwarming een graadje lager zetten, sluimerverbruik vermijden, het licht doven, de lift af en toe links laten liggen, … Het zijn kleine inspanningen met een grote impact – zeker als een grote groep ze enthousiast uitvoert en je het langetermijnplaatje voor ogen houdt.

Gebruik onze energiescan

Wil je weten hoe jouw onderneming ervoor staat in vergelijking met andere bedrijven? Dan komt de Luminus‑energiescan van pas. Op die manier ontdek je hoe je zaak vandaag presteert in vergelijking met vergelijkbare bedrijven in jouw sector. Na de benchmarking ontvang je oplossingen op maat om je  energie-efficiëntie te verhogen, samen met advies over subsidies en steunmaatregelen.

Onderneem actie

Word onafhankelijker van de prijzen op de energiemarkt en produceer zelf hernieuwbare energie op maat van je onderneming, bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens of warmtekrachtkoppelingen. Verminder je verbruik door moderne verwarmingsinstallaties, ledverlichting, isolatiewerken, enzovoort … En overweeg sneller over te schakelen naar een elektrisch wagenpark.

Er zijn ontzettend veel manieren om jouw onderneming stapsgewijs duurzamer én energiezuiniger te maken. En de stijgende energieprijzen verkorten de terugverdientijd van investeringen in energie-efficiëntie enorm. Om optimale resultaten te bereiken, adviseren we wel om voor een globaal plan op maat van je zaak te gaan.

Ook interessant voor jou