Regelmatig schoonmaken bespaart energie in huis

Een schoon huis is natuurlijk belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van jou en je gezin. In een propere leefomgeving is het ook gewoon comfortabel en gezelliger wonen. Maar waar je misschien nog niet aan dacht: regelmatig schoonmaken bevordert ook de energiezuinigheid van je toestellen. Nu en dan de borstel bovenhalen is dus meteen een economische en milieubewuste gewoonte.

Stof tot nadenken: houd je apparaten proper

Afstoffen is een van de simpelste acties die je in het huishouden kan ondernemen om energie te besparen. Door stof gaan elektronische toestellen minder vlot werken en meer energie verbruiken om dezelfde prestaties te kunnen leveren.

  • Vuile en stoffige lampen kunnen wel 20% afnemen in lichtintensiteit. Poets ze dus, zodat je niet geneigd bent lampen te kopen met een hogere wattage, of met je dimmer het licht feller te maken dan nodig.
  • Het rooster achterop je koelkast verzamelt gemakkelijk stof en vuiligheid waardoor de motor van het toestel harder moet werken voor hetzelfde resultaat. Haal drie keer per jaar je koelkast van de muur om de spoelen te stofzuigen. Je kan dit meteen combineren met het ontdooien van je toestel. Want die centimeter overtollig ijs aan de binnenkant kost je al gauw € 30 aan energiekosten per jaar.
  • Stof je radiatoren regelmatig af. Een dikke laag stof verhindert een vlotte verspreiding van de warmte.
  • Maak regelmatig de filters en luchttoevoer schoon van je vaatwasser, wasmachine, oven, ventilatoren en afzuigkap. Ze verbruiken daardoor minder energie, en verstoppen en verslijten minder snel. De filter van je droogkast verzamelt veel stof op korte tijd, die reinig je best na elke beurt.
  • Afgestofte apparaten en lampen leveren je een tiental euro’s aan elektriciteitskosten per jaar op. Dat is geen reusachtig bedrag, maar je mag niet vergeten dat je de levensduur van je toestellen tot een paar jaar verlengt door ze consequent schoon te houden. Op lange termijn levert die wekelijkse poetsbeurt je dus wel behoorlijk wat centen op.
Vrouw wast af in haar keuken - Luminus

Afwassen met de hand en andere tips

Naast regelmatig afstoffen kan je nog een paar nieuwe gewoontes invoeren in je huishouden, waardoor je elektriciteitskosten zullen dalen.

  • Gebruik korte cycli op een lage temperatuur, zowel in je vaatwasser als in je wasmachine. Tenzij je héél vuile kledij schoon wil krijgen, is dat even efficiënt als een warmer en langer programma.

Bij sommige wasmachines moet je nu en dan wel een heet programma draaien om ze te onderhouden. Of dit nodig is, lees je in hun handleiding.

  • Het meest energiezuinige is natuurlijk om het apparaat helemaal níet te gebruiken. Hang in de zomer je was buiten te drogen – dat zorgt meteen ook voor die heerlijke, niet te imiteren geur!
  • Kleine afwasjes doe je dan weer met de hand. Let wel op dat je de kraan niet laat lopen! Extra bonus: manueel afwassen zou je stress verminderen en allergieën voorkomen. Bovendien creëert het een fijn moment om naar de radio te luisteren of gezellig te kletsen met je huisgenoten.
  • Niet alleen huishoudelijke apparaten kunnen een regelmatige poetsbeurt gebruiken. Denk aan het jaarlijkse onderhoud van je verwarmingsketel, zodat die ook langer doeltreffend dienst blijft leveren.
  • Zet (half)jaarlijkse of maandelijkse schoonmaakposten in je agenda zodat je ze niet vergeet tussen alle andere huishoudelijke taken. Heb je een huishoudhulp? Vraag hem of haar dan om die extraatjes erbij te nemen wanneer er eens tijd over is.

Poets, maar met mate

Afstoffen en schoonmaken levert je heel wat op, maar het kóst natuurlijk ook energie. Wees je dus tijdens het wassen en plassen bewust van de hoeveelheid water die je verbruikt. Als het kan, gebruik dan een stofdoek in plaats van een kruimeldief en vervang op tijd de zak in je stofzuiger. Of nog beter: koop een energiezuinig exemplaar.  

Poetsen alleen is natuurlijk niet genoeg om energieverspilling tegen te gaan. Je kan een heleboel andere (kleine en grote) inspanningen leveren om je dagelijkse elektriciteitskosten te verminderen. En zelfs goed onderhouden toestellen stoppen ooit met werken. Als je ze vervangt door een nieuw exemplaar, koop dan een toestel met een positief energielabel, en breng je oude apparaat naar de juiste recyclagedienst.

Lees ook onze andere tips over duurzaam besparen op je energiefactuur.

Ook interessant voor jou