Nieuwe wasmachine nodig? Zo kies je een energiezuinig exemplaar

Heeft je wasmachine er de brui aan gegeven? Een nieuwe kopen is niet makkelijk. Er zijn immers zoveel opties. Overweeg je een wasmachine en droogkast in één? Voor kleine of juist grote wasjes? Zes tips om een wasmachine op maat aan te schaffen, die ook nog eens energiezuinig is. 

First things first: het energielabel

Omdat een wasmachine meestal meermaals per week draait, is het een grote energieverbruiker. En hoe ouder je toestel, hoe meer het verbruikt. De nieuwste machines zijn een stuk zuiniger en herken je makkelijk aan het energielabel. Alle wasmachines met een label vanaf A+ worden gecatalogeerd als energiezuinig. Let wel: hoe beter het energielabel, hoe duurder het toestel. Een wasmachine met het label A+++ is een grote investering, maar vergeet niet dat als je het toestel tien tot vijftien jaar gebruikt, je het bedrag terugwint op je energiefactuur. Nog een tip: gebruik je ecocheques. Die kun je inruilen voor toestellen met het A+-label of zuiniger.

Let wel: vanaf 1 maart 2021 verstrengen de energielabels. Alle bestaande labels worden geschrapt en vervangen door A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is. 

Het toerental van je wasmachine

1.200, 1.400 of 1.600 toeren per minuut? Aan het toerental of de centrifugesnelheid kun je meteen zien hoe droog je was uit de wasmachine komt. Tijdens het zwieren draait de trommel héél snel om haar as, om zoveel mogelijk water uit de kledij te krijgen. Dus hoe sneller je machine zwiert, hoe droger je was. Voor de meeste gezinnen is een toestel met 1.400 toeren per minuut voldoende. Zeker als je de was buiten droogt. Gebruik je een droogkast? Dan investeer je best in eentje met een hoger toerental, zodat je kleren minder lang moeten drogen in de droogtrommel.

De was-droogcombinatie 

Als je energiezuinig wilt wassen én drogen, haal je best twee machines in huis: een wasmachine en een droogkast. Dat klinkt misschien niet logisch, maar een was-droogcombinatie is een stuk langzamer en verbruikt dus meer energie. Bovendien is de droogcapaciteit vaak lager dan de wascapaciteit, wat dus wilt zeggen dat je een deel aan de waslijn moet hangen terwijl het andere deel droogt. 

De meest ecologische en spaarzame optie is natuurlijk géén droogkast in huis te nemen. Dit is haalbaar wanneer je geen groot huishouden hebt en je voldoende plaats hebt om zowel binnen als buiten te drogen. Let wel: een goede ventilatie is essentieel.

De grootte van de wastrommel 

Als je elke keer wast met een halfvolle trommel, dan kost dat uiteraard meer energie. Het is daarom belangrijk om een vulgewicht te kiezen dat past bij je gezin. Vroeger was de standaard 5 kilogram, maar die machines vind je vandaag niet meer. De kleinste trommel is er eentje voor 6 kilogram linnen, ideaal voor koppels en alleenstaanden, of gezinnen die héél secuur sorteren. Een trommel voor 7 tot 8 kilogram is perfect voor gezinnen tot 4 personen. 

Woon je met meer mensen onder één dak? Ga dan voor 9 kilogram. Daar kun je 4 jeansbroeken, 12 T-shirts, 10 handdoeken én 10 paar kousen in kwijt. Als je wekelijks heel wat plaids, grote lakens en kussen moet wassen, neem je best de grootste trommel, waar je tot 10 kilogram was in kunt steken.

Met of zonder koolborstelmotor? 

Vroeger was elke wasmachine uitgerust met minstens twee koolborstels, die simpelweg de trommel lieten draaien. Tegenwoordig vind je heel wat machines zonder koolborstelmotor, die een stuk zuiniger zijn, langer meegaan en een pak stiller zijn. Het prijskaartje van zo’n machine is vaak duurder, maar de levensduur zou ook langer zijn. 

De beste garantie

Als je twijfelt tussen twee toestellen die even energiezuinig zijn, ga dan voor de beste garantie. Is het prijsverschil te groot? Dan is het interessant om de Electro Repair & Replace-service van Luminus te ontdekken. Het meest uitgebreide abonnement kost je slechts 6,95 euro per maand, en daarmee zijn al je belangrijke toestellen gedekt. Heb je een storing of defect aan een van je huishoudtoestellen? Een Luminus-technieker lost het binnen de 48 uur voor je op!

Ook interessant voor jou