Nieuwe vaatwasser? Kies een energiezuinig exemplaar!

Tijd voor een nieuwe vaatwasser? Wees dan lief voor je portemonnee en het milieu door een energiezuinig exemplaar te kiezen. Liefst eentje met een ecoprogramma, een beladingssensor en een actieve droogtechniek. Geen idee wat dat allemaal is? Lees dan snel verder en ontdek onze zeven tips.

Voor welk energielabel kies ik best? 

Aan het energielabel kun je makkelijk zien of een elektrisch toestel energiezuinig is, of net niet. Dat geldt ook voor vaatwassers. De energiezuinigheid van het toestel staat aangegeven in letters en bijhorende kleurencodes. Gezien er de laatste jaren veel verwarring ontstond tussen de verschillende A-labels, zullen de onderverdelingen (A, A+, A++ en A+++) verdwijnen. Sinds 1 maart 2021 loopt de classificatie dus van A (knalgroen) tot G (dieprood). Meer over de recente wijzigingen lees je hier.

Hoe energiezuinige het toestel, hoe sneller je de kosten van je vaatwasser kunt terugwinnen. Nog een belangrijke tip: met ecocheques kun je elektrische toestellen kopen met het A-label.

Een kleine of een grote?

Het standaardformaat van een vaatwasser is 60 centimeter breed en 80 tot 85 centimeter hoog. Goed voor 12 couverts (1 couvert is een set eetgerei voor één persoon, voor één maaltijd). Zo’n vaatwasser gaat het efficiënts om met water en energie, maar dan moet die wel goed gevuld zijn. Heb je minder afwas? Kies dan een exemplaar van 45 centimeter breed, voor 8 tot 10 couverts. 

Mét een ecoprogramma

Koop een vaatwasser met ecoprogramma. Zo verbruik je minder water en stroom. Maar denk eraan dat zo’n programma vaak langer duurt dan een ‘gewoon’ programma. Meestal is je vaat na 1,5 uur proper, terwijl je met de ecostand 3 tot 4 uur moet wachten. Onze tip? Programmeer je vaatwasser ’s nachts in ecomodus. Zo profiteer je naast het lagere energieverbruik ook nog eens van het goedkopere nachttarief.

Beladings- en aquasensor

Met een beladingssensor zie je meteen hoeveel vaat er in de afwasmachine staat. Het handige is dat het toestel de hoeveelheid water daaraan aanpast, waardoor er geen water en dus ook geen energie verspild wordt. Hetzelfde geldt voor de aquasensor, die zich niet op de hoeveelheid vaat baseert, maar op de vervuilingsgraad. Minder vuile couverts hebben uiteraard minder spoelbeurten nodig.

Actieve droogtechniek

Een actieve droogtechniek droogt je vaat op een natuurlijke wijze. Dat kan op twee manieren: door de deur open te zetten of door zeoliet-korrels te gebruiken. Veel zuiniger dan de condensdroogtechniek, waarvoor koud water gebruikt wordt om de propere vaat af te koelen.

Een hotfill vaatwasser 

Met een voorschakelaar kun je je vaatwasser aansluiten op de koud- én de warmwaterleiding, een gedeeltelijke hotfill. Zo hoeft het toestel het water niet zelf op te warmen, waardoor het energieverbruik daalt. De keerzijde? De energiebesparing is vaak niet voldoende om de installatiekosten terug te winnen. 

Een volledige hotfill, waarbij de vaatwasser enkel op de warmwaterkraan is aangesloten, is geen goed idee. Het kost meer energie omdat er ook warm water gebruikt wordt voor spoelbeurten die normaal gezien met koud water worden gedaan.

De beste garantie

Is de vaatwasser stuk, de garantieperiode net afgelopen en heb je voor de reparatiekosten bijna een gloednieuwe vaatwasser? Zonde! Misschien is de Electro Repair & Replace-service van Luminus wel iets voor jou. Voor slechts 6,95 euro per maand zijn al je belangrijke elektrische toestellen gedekt en kun je dag en nacht hulp vragen. Binnen de 48 uur wordt je probleem opgelost door een technieker van Luminus.

Ook interessant voor jou