Nieuwe afwasmachine? Zo kies je een energiezuinige vaatwasser!

Tijd voor een nieuwe afwasmachine? Wees dan lief voor je portemonnee en het milieu door een energiezuinige vaatwasser te kiezen. Liefst eentje met een ecoprogramma, een beladingssensor en een actieve droogtechniek. Waarom? Lees snel verder en ontdek onze tips om de beste vaatwasser te vinden.

Voor welk energielabel kies ik best? 

Op zoek naar de beste vaatwasser? Het energielabel van elektrische toestellen wijst je de weg. Hoe energiezuinig een vaatwasser is, staat aangegeven in letters en bijhorende kleurencodes. Sinds 1 maart 2021 loopt de classificatie voor de meeste toestellen van A (knalgroen) tot G (dieprood). Meer informatie over de werking van energielabels voor elektrische toestellen vind je hier.

Hoe energiezuiniger de vaatwasser, hoe sneller je de investering terugverdient. Een belangrijke tip: koop met je ecocheques een duurzame vaatwasser met het A-label.

Een kleine of een grote afwasmachine?

Het standaardformaat van een vaatwasser is 60 centimeter breed en 80 tot 85 centimeter hoog – goed voor 12 couverts (1 couvert is een set eetgerei voor één persoon, voor één maaltijd). Een toestel van dat formaat gaat het efficiëntst om met water en energie, op voorwaarde dat die goed gevuld is. Heb je minder afwas? Kies dan een exemplaar van 45 centimeter breed, voor 8 tot 10 couverts.

Met een ecoprogramma?

De beste vaatwasser is er een met een ecoprogramma, want zo verbruik je minder water en stroom. Onthoud wel dat zo’n programma vaak langer duurt dan een ‘gewoon’ programma: meestal is je vaat na 1,5 uur proper, terwijl je met de ecostand 3 tot 4 uur moet wachten.

Onze tip? Programmeer je vaatwasser ’s nachts in ecomodus. Zo profiteer je naast het lagere energieverbruik ook nog eens van het goedkopere nachttarief. Ja, ook onder het capaciteitstarief profiteer je nog van het nachttarief, hetzij in kleinere mate. Lees er meer over in dit artikel.

Zijn een beladings- en aquasensor belangrijk?

Met een beladingssensor zie je meteen hoeveel vaat er in de afwasmachine staat. Het handige is dat het toestel de hoeveelheid water daaraan aanpast, waardoor er geen water of energie verspild wordt. Hetzelfde geldt voor de aquasensor, die zich niet op de hoeveelheid vaat baseert, maar op de vervuilingsgraad. Minder vuile couverts hebben uiteraard minder spoelbeurten nodig. Als je kiest voor een exemplaar met beladings- en aquasensor heb je dus een uiterst energiezuinige vaatwasser in huis gehaald.

Wat is de actieve droogtechniek?

Veel afwasmachines gebruiken een condensdroogtechniek, die de vaat afkoelt met koud water. De beste vaatwasser is er echter een met een actieve droogtechniek. Die droogt je vaat op een natuurlijke wijze door de deur open te zetten of door zeoliet-korrels te gebruiken. Veel zuiniger dan de condensdroogtechniek.

Is een hotfill vaatwasser een energiezuinige vaatwasser?

Met een voorschakelaar kun je je vaatwasser aansluiten op de koud- én de warmwaterleiding, voor een gedeeltelijke hotfill. Zo hoeft het toestel het water niet zelf op te warmen, waardoor het energieverbruik daalt. De keerzijde? De energiebesparing is vaak niet voldoende om de installatiekosten terug te winnen.

Een volledige hotfill, waarbij de vaatwasser enkel op de warmwaterkraan is aangesloten, levert geen energiezuinige vaatwasser. Het kost meer energie omdat er ook warm water gebruikt wordt voor spoelbeurten die normaal gezien met koud water worden gedaan.

De beste garantie voor je vaatwasser

Is de vaatwasser stuk, de garantieperiode net afgelopen en heb je voor de reparatiekosten bijna een gloednieuwe vaatwasser? Zonde! Misschien is de Electro Repair & Replace-service van Luminus wel iets voor jou. Voor slechts 6,95 euro per maand zijn al je belangrijke elektrische toestellen gedekt en kun je op ieder moment hulp vragen. Binnen de 48 uur wordt je probleem opgelost door een van onze techniekers.