Huur je voor het eerst? 8 tips om je budget te managen!

Verlaat je Hotel Mama? Voor het eerst op eigen benen staan is heel spannend, maar dat betekent ook dat je álle facturen voortaan zelf moet betalen. Kun je daarbij wat hulp gebruiken? Met deze acht tips hou je je budget perfect onder controle.

1. Planning is key

Surf naar de website ikgaverhuizen.be. Het is dé online verzamelplek voor verhuisadvies. Met een handige verhuisgids die je gratis kan downloaden en een overdosis tips in categorieën zoals ‘inpakken’ of ‘verhuizen met huisdieren’, leid je de verhuis in goede banen. Het e-book vormt een leidraad doorheen je verhuis, aftellend vanaf drie maanden voor de grote dag. Bij elke fase krijg je een handige checklist!

2. Zet al je geldzaken op een rijtje

Huur je voor het eerst? Maak een maandelijks budget op. Zeker als je net je eerste job hebt, is dit van groot belang. Er verandert veel wanneer je gaat werken. Je krijgt meer inkomsten, maar hou er rekening mee dat er ook meer uitgaven zullen zijn. Maak op voorhand een verdeling van je vaste kosten:

  • Huur
  • Nutsvoorzieningen
  • Eten en drinken
  • Transport
  • Verzekeringen
  • Vrije tijd

Als volgende stap kun je iedere maand een overzicht maken van al je inkomsten en uitgaven. Met een Excel-document kom je al een heel eind. Sorteer je uitgaven in verschillende categorieën: elektriciteit en gas, boodschappen, huur, vrije tijd … Zo weet je waar al je geld naartoe gaat en kun je bepalen waar je wilt en kunt besparen.

3. Gebruik de applicatie Money Lover

Vind je een Excel-document te ouderwets? Dan is de app Money Lover misschien iets voor jou. De gratis tool helpt je om je financiën beter te beheren. Je krijgt een perfect overzicht van je inkomsten en uitgaven én dankzij grafische analyses krijg je een mooi beeld van je financiële gewoontes. Zo zie je meteen waar je het meeste geld aan uitgeeft. Desgewenst ontvang je een notificatie als je een bepaald budget bereikt hebt.

4.Hoera, kortingsbonnen!

Besparen op je boodschappen doe je met kortingsbonnen. Je vindt ze overal: in reclamefolders, in kranten en op het internet. Check bijvoorbeeld zeker eens bonnenwereld.be! Koop je één doos waspoeder en krijg je een tweede gratis? Profiteer van het aanbod en leg bij je thuis een voorraadje aan. Word je klant bij Luminus voor elektriciteit en/of gas, dan kun je het hele jaar door genieten van tientallen voordelen bij je favoriete merken. Let wel: door kortingsbonnen ga je misschien dingen kopen die je anders niet koopt. Probeer dus de verleiding te weerstaan.

kortingsbonnen

5. Ga niet winkelen met een lege maag

Een gewoonte die je echt moet kweken, is gaan winkelen met een boodschappenlijstje. Liefst na het middag- of avondeten. Wanneer je met een hongerig gevoel door de supermarkt loopt, koop je meer lekkere dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Met een boodschappenlijstje is het makkelijker om dingen te laten staan. Nog een extra tip: maak er een gewoonte van om een weekmenu en bijhorende boodschappenlijst op te stellen. Zo maak je gerichtere boodschappenlijstjes en voorkom je food waste en extra ritten naar de supermarkt.

6. Het zit in kleine dingen

Als je met vrienden afspreekt, is het soms moeilijk om ‘neen’ te zeggen. Op restaurant gaan terwijl je budget het eigenlijk niet toelaat? Dat is niet gemakkelijk. Organiseer zelf een etentje bij je thuis. Dan kies je zelf hoeveel je spendeert. Wedden dat je vrienden dat idee minstens even goed vinden?

7. Plan je facturen in

De meeste facturen krijg je inmiddels via e-mail. Je hoeft ze niet meteen te betalen, maar plan ze wel onmiddellijk in via jouw bank-app. Zo loop je geen risico dat je ze vergeet en extra kosten moet ophoesten. Voor facturen die regelmatig terugkomen (zoals gas, elektriciteit of telefoon) kun je ook kiezen voor een domiciliëring. Zo worden die betalingen rechtstreeks geïnd zonder dat jij er nog aan hoeft te denken. Hier lichten we de voordelen van domiciliëring toe.

8. Lang leve Hotel Mama

Het is niet omdat je verhuisd bent dat Hotel Mama voorgoed gesloten is. Ga regelmatig eens op bezoek en scoor een gratis maaltijd. Dat is al één middag of avond waarop je zelf geen eten moet voorzien. En je maakt je ouders ongetwijfeld heel blij met je bezoek!

Ook interessant voor jou