6 tips om energie te besparen in een huurhuis

Wanneer je een huis of appartement huurt, betaal je naast je huurprijs natuurlijk ook voor je energieverbruik. In tegenstelling tot een eigenaar kan je doorgaans niet investeren in energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie of dubbele beglazing, waardoor je weinig invloed uitoefent op de EPC-score van je woonst of je energiekosten. Tóch zijn er ook acties die je als huurder kan ondernemen om energie te besparen.

1. Kies de juiste huurwoning

Als je een appartement of huis kiest, moet eerst en vooral de vibe goed zitten. Voel je je meteen thuis zodra je over de drempel stapt? Ideaal! Maar besparen op energie begint eigenlijk ook al tijdens de zoektocht naar je nieuwe huurwoning. Vergeet dus ook de EPC-score van het pand niet na te vragen en ga op zoek naar de eventuele tekortkomingen. Vraag aan je (toekomstige) huisbaas of het op de planning staat om die aan te pakken. Is dat niet het geval en wil je tóch die droomloft of hippe duplex huren? Houd dan rekening met hogere energiekosten.

2. Ga voor slimme verbruiksgewoonten

Energie besparen in je huurhuis doe je vooral door kleine maar doeltreffende aanpassingen in te voeren in je verbruiksgewoonten. Ook daar zit heel wat winst verscholen!

Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimtes die je gebruikt, op de momenten dat je er bent. Zet de verwarming systematisch een graadje lager. Lichamelijk voel je dit amper, maar je portemonnee zal je op lange termijn dankbaar zijn. Houd verder de deuren gesloten, schakel je lichten en apparaten tijdig uit, kies voor energiezuinige verlichting, overweeg een waterbesparende douchekop en investeer in tochtstrips en isolerende raamfolie. Check ook onze andere tips om te besparen in de badkamer.

Door steeds waakzaam te zijn voor sluimerverbruik en warmte- en lichtverlies, kan je makkelijk heel wat energie besparen in je huurhuis.

Tip: lees hier hoe je de winterkoude buitenhoudt en tegelijkertijd je energiekosten binnen de perken houdt.

3. Installeer zonnepanelen op je huurwoning

Zonnepanelen zijn dé manier om energie te besparen en je onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet te vergroten, maar als huurder is een installatie geen optie… Of toch? Goed nieuws: als je huisbaas daar toestemming voor geeft, kan je ook als huurder een zonnepaneleninstallatie plaatsen. Dat is erg voordelig als je van plan bent er lange tijd te wonen en als je dak er geschikt voor is. Ontdek het zelf door je adres in te geven in de zonnekaart.

Het is wel belangrijk dat jullie samen rond de tafel zitten om duidelijke afspraken op papier te zetten:

  • Wie neemt de kosten, het onderhoud en de verzekering voor zijn rekening?
  • Wie wordt de officiële eigenaar van de zonnepanelen: de huurder of de verhuurder?
  • Word jij de eigenaar? Leg dan ook vast wat er aan het einde van het huurcontract gebeurt. Betaal je een vergoeding voor de restwaarde van de installatie? Neemt de volgende huurder ze over?
  • Wordt de verhuurder de eigenaar? Dan kan hij de huur verhogen vanwege het nu verbeterde energielabel. Weeg die meerprijs dus eerst af tegen je energiebesparing om te bepalen of zonnepanelen de juiste keuze zijn.

4. Regel tijdig je ketelonderhoud

Als huurder ben je verplicht om met vaste regelmaat een onderhoud te laten uitvoeren van je verwarmingsketel. Dat is opgelegd door de wet, maar het brengt ook voordelen met zich mee. Een zuinige installatie helpt je om energie te besparen. Als je installatie vuil is of problemen ondervindt, moet die harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken. Dat is niet alleen energiezuinig, maar kost ook geld. Wacht niet dat je huisbaar het initiatief neemt.

Nog geen onderhoudscontract voor je cv-ketel? Op onze website regel je zo’n zorgeloos ketelonderhoudscontract.

5. Kies een voordelig energietarief

Eén vrijheid die je als huurder wel hebt, is dat je zelf je energieleverancier mag kiezen. Zo kan je zelf op zoek gaan naar het meest voordelige tarief voor jouw verbruikspatroon én kan je voor groene energie kiezen om je steentje bij te dragen.

Daarnaast biedt de Vlaamse Regering aan bepaalde doelgroepen premies voor aanpassingen aan slecht geïsoleerde huurwoningen. Kijk hier of je voor zo’n premie in aanmerking komt.

6. Ga in gesprek met je huisbaas

Nadat je een tijdje in je huurpand hebt doorgebracht, weet je waarschijnlijk wel waar de opportuniteiten en de verbeterpunten zitten. Dan is dit hét moment om eens met je huisbaas af te spreken en je ideeën aan te kaarten om energie te besparen. Een investering die niet ingrijpend is voor je huisbaas, maar je wel wat euro’s kan opleveren, is bijvoorbeeld de installatie van een slimme thermostaat.

Denk op voorhand na over isolatiemaatregelen die je huisbaas kan treffen, en vraag misschien zelfs al offertes op. Geef aan dat je gerust wil helpen bij eventuele werken om energie te besparen en dat je je flexibel wil opstellen. Klop ook eens aan bij je huisgenoten en vraag of ze bereid zijn om mee aan de kar te trekken.