Privé

Huur je voor het eerst? 7 tips om je budget te managen!

Verlaat je Hotel Mama? Voor het eerst op eigen benen staan is heel spannend, maar dat betekent ook dat je álle facturen voortaan zelf moet betalen. Kun je daarbij wat hulp gebruiken? Met deze zeven tips hou je je budget perfect onder controle.

1. Zet al je geldzaken op een rijtje

Huur je voor het eerst? Dan is het aangeraden om een maandelijks budget op te maken. Zeker voor degenen die net een eerste job hebben, is dit van groot belang. Er verandert veel wanneer je gaat werken. Je krijgt namelijk een hoger inkomen, maar hou er rekening mee dat er ook meer uitgaven zullen zijn. Maak op voorhand een verdeling van je vaste kosten:

  • Huur
  • Nutsvoorzieningen
  • Eten
  • Transport
  • Verzekering
  • Vrije tijd

Als volgende stap kan je iedere maand een overzicht maken van al je inkomsten en uitgaven. Met een eenvoudig schriftje kom je al een heel eind. Je uitgaven kun je sorteren in verschillende categorieën: elektriciteit en gas, boodschappen, huur, vrije tijd, enzovoort. Nu je weet waar al je geld naartoe gaat, kun je bepalen waar je wilt en kunt besparen.

2. Gebruik de applicatie Money Lover

Vind je een notitieboekje net iets te ouderwets? Dan is Money Lover misschien iets voor jou. De gratis app helpt je om je financiën beter te beheren. Je krijgt een perfect overzicht van je inkomsten en uitgaven én dankzij grafische analyses krijg je een mooi beeld van je financiële gewoontes. Zo zie je meteen waar je het meeste geld aan uitgeeft. Desgewenst ontvang je een notificatie als je een bepaald budget bereikt hebt.

3. Hoera, kortingsbonnen!

Besparen op je boodschappen doe je met kortingsbonnen. Je vindt ze overal: in reclamefolders, in kranten en op het internet. Koop je één doos waspoeder en krijg je een tweede gratis? Profiteer van het aanbod en leg bij je thuis een voorraadje aan. Let wel: door kortingsbonnen ga je misschien dingen kopen die je anders niet koopt. Probeer dus de verleiding te weerstaan.

kortingsbonnen

4. Ga niet winkelen met een lege maag

Een gewoonte die je echt moet kweken, is gaan winkelen met een boodschappenlijstje. Liefst na het middag- of avondeten. Wanneer je met een hongerig gevoel door de supermarkt loopt, koop je meer lekkere dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Met een boodschappenlijstje in de hand is het makkelijker om dingen te laten staan. En je voorkomt dat je een dag later nog eens naar de supermarkt moet voor de dingen je vergeten bent.

5. Het zit in kleine dingen

Als je met vrienden afspreekt, is het soms moeilijk om ‘neen’ te zeggen. Op restaurant gaan terwijl je budget het eigenlijk niet toelaat? Dat is niet gemakkelijk. Waarom organiseer je niet zelf een etentje bij je thuis? Dan kies je zelf hoeveel je spendeert. Wedden dat je vrienden dat idee minstens even goed vinden?

6. Facturenkalender

Een factuur belandt al snel onder een hele stapel andere papieren. En bij het opruimen, besef je plots dat je nog niet hebt betaald. Zo loop je het risico dat je extra kosten moet betalen. Door op een kalender te noteren wanneer je facturen ten laatste betaald moeten worden, zal je er nooit eentje vergeten. Voor facturen die regelmatig terugkomen (zoals gas, elektriciteit of telefoon) kun je ook kiezen voor een domiciliëring. Zo worden die betalingen rechtstreeks geïnd, zonder dat jij er nog aan hoeft te denken.

7. Lang leve Hotel Mama

Het is niet omdat je verhuisd bent dat Hotel Mama voorgoed gesloten is. Ga regelmatig eens op bezoek en zo scoor je een gratis maaltijd. Dat is al één middag of avond waarop je zelf geen eten moet voorzien. En je maakt je ouders ongetwijfeld heel blij met je bezoek!Ga naar www.luminus.be