Hoe kan je je persoonlijke CO2-voetafdruk verkleinen?

Wil jij ook graag bijdragen aan een betere wereld en dus je ecologische voetafdruk verminderen? Dat kan op tig verschillende manieren. We sommen ze graag voor je op. En onthoud vooral: alle kleine beetjes helpen.

Er zijn geen twee mensen die op precies dezelfde manier energie verbruiken. Sommige mensen stoten meer CO2 uit door dagelijks met de wagen te rijden, terwijl andere veel vlees eten of energieverslindende apparaten in huis hebben. Maar duurzaam leven, wonen en werken is makkelijker dan het lijkt. Met behulp van deze alledaagse tips verklein ook jij je ecologische voetafdruk.

Consuminderen

We leven vandaag helaas in een wegwerpmaatschappij. Zonde. Want heel wat materialen zijn niet eindig beschikbaar. Consuminderen of ontspullen hoeft trouwens niet moeilijk te zijn. Denk alvorens elke aankoop even na en stel jezelf iedere keer opnieuw volgende vragen: “Heb ik dit écht nodig?”, “Heb ik niets gelijkaardig in huis?”, “Ga ik dit nog jaren gebruiken?”.

Onthoud ook dat er heel wat dingen eenvoudig hersteld kunnen worden. Kun je het zelf niet? Spring dan eens binnen in een Repair Cafe in je buurt.

Vaarwel single-use plastic

Plastic is niet biologisch afbreekbaar en dat betekent dat we er ook moeilijk van af raken. Volgens wetenschappers komt er jaarlijks zo’n 15 tot 40% van in zee terecht. Het gaat dus in totaal om zo’n 8 miljard kilo! Single-use plastics – plastic dat we maar één keer gebruiken – kun je dus maar beter mijden.

Wat je kan doen:

  • Een herbruikbare tas gebruiken om al je supermarktaankopen in te doen
  • Rietjes weigeren wanneer je een drankje bestelt
  • Kraantjeswater drinken in plaats van flessenwater
  • Een herbruikbare drinkfles kopen voor op je werk of school
  • Zelf koekjes maken in plaats van koeken in verpakking te kopen
  • Biologisch afbreekbare wattenstaafjes kopen
  • Shoppen bij verpakkingsvrije winkels zoals bijvoorbeeld Robuust

Verplaats je op een duurzame manier

Je hebt niet altijd een wagen nodig om op je bestemming te geraken. Het openbaar vervoer is stipter dan je denkt. En ook met e-bikes of elektrische steps geraak je een heel eind op een milieuvriendelijkere manier. Wil je absoluut met de auto? Dan kun je nog altijd carpoolen of autodelen. Door meerdere keren per maand te carpoolen of het openbaar vervoer te nemen naar je werk, bespaar je al snel 100 euro per maand. En stoot je meteen ook een pak minder CO2 uit.

Recycleren is een must

Glas, hout, metaal, papier, plastic, groenafval, batterijen, … Door je afval goed te sorteren, help je de natuur ook een heel stuk. En kringwinkels of lokale buurtorganisaties zijn vaak heel blij met spullen, kleding en elektrische apparaten die jij niet meer gebruikt.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Waarom kiwi’s en bananen kiezen terwijl er hier zoveel lekker seizoensfruit is? Appels, peren, aardbeien, frambozen, … het aanbod is erg divers. Hetzelfde geldt ook voor groenten. Koop liever inheemse seizoensgroenten.

Maak er een gewoonte van om in de supermarkt de verpakkingen te bekijken. De oorsprong staat nagenoeg altijd vermeld. Er zijn asperges uit België maar ook uit Peru. Of koop je groenten en fruit simpelweg op de markt of lokaal bij een boer uit de buurt. En zelf kweken? Dat is natuurlijk nóg beter!

Ecologisch reizen is the way to go

Vliegen is nefast voor de opwarming van de aarde, onder andere door de CO2 en methaan die vrijkomt. Jammer genoeg kan je niet voor elke bestemming een duurzamer transportmiddel – zoals de trein – gebruiken. Ben je dus genoodzaakt om tóch het vliegtuig te nemen? Dan kan je op de website van Treecological makkelijk de CO2-uitstoot van je reis compenseren. Bovendien biedt Treecological ook de mogelijkheid om je andere vervoer te compenseren. Je betaalt iets meer, maar je geld wordt goed besteed.

Persoonlijke CO2 voetafdruk verkleinen

Papier? Niet hier!

Minder papier verspillen is ook een fluitje van een cent: kleef een sticker op je brievenbus om reclame te vermijden en hergebruik vellen die maar aan één zijde bedrukt zijn voor boodschappen- of takenlijstjes. Redopapers maakt zelfs mooie notitieboekjes en meer van papieroverschotten van drukkerijen. Papieren bioscoop- of concerttickets? Da’s voltooid verleden tijd als je een smartphone hebt.

Wees creatief met restjes

Een restje pasta, rijst of groenten? Gooi het niet weg. Er zijn ontzettend veel manieren om overschotjes op een creatieve manier te verwerken. In soepen, salades, quiches of wokschotels bijvoorbeeld. Daarnaast kan je dankzij de app Too Good To Go mee de strijd aangaan tegen voedselverspilling. Met deze app kan je voor een prikje voeding uit restaurants, supermarkten of detailzaken redden.

Minder vlees, duurzame vis

Om een stuk vlees te produceren is er niet alleen veel oppervlakte, dierenvoer en water nodig, het levert ook erg veel broeikasgassen op. Wist je dat je per vegetarische dag al zo’n 2 kilogram CO2 bespaart? Als je één vleesloze dag per week inlast en dit een jaar volhoudt, resulteert dat dus in een totale besparing van 104 kilogram CO2.

Graag een stukje vis op je bord? Kies dan voor vissoorten die op een duurzame wijze gevangen zijn.

Je woning is de grootste slokop

Wanneer het gaat over de CO2-uitstoot in je persoonlijke leven is je woning vrijwel altijd de grootste boosdoener. Een zuinige verwarmingsketel, goede isolatiezonnepanelen… Het zijn maar enkele interessante maatregelen om de voetafdruk van je woning snel te verkleinen. Luminus helpt je graag besparen.

Ook de Luminus verschilmakers inspireren je met hun duurzame tips en inspirerende bedrijven!

Meer lezen

Ook interessant voor jou