Sommige mensen stoten veel CO₂ uit door dagelijks met de wagen te rijden, andere eten veel vlees of gebruiken energieverslindende apparaten. Maar duurzaam leven, wonen en werken is een verantwoordelijkheid die we allemaal samen dragen. Daarom verzamelden we een handvol alledaagse tips, zodat we samen bijdragen aan een betere wereld door onze ecologische voetafdruk te verminderen. En onthoud vooral: alle kleine beetjes helpen.
1. Consuminderen is een must
We leven vandaag helaas in een wegwerpmaatschappij. Zonde, want heel wat materialen zijn niet eindig beschikbaar en zo creëren we heel wat CO₂. Iemand die aan consuminderen doet, spaart het milieu door minder te kopen, te verbruiken en te vervuilen. Dat klinkt misschien als een hele uitdaging, maar consuminderen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Denk voor elke aankoop even na en stel jezelf iedere keer opnieuw volgende vragen:
- “Heb ik dit écht nodig?”
- “Heb ik niets gelijkaardig in huis?”
- “Ga ik dit nog jaren gebruiken?
Zo elimineer je waarschijnlijk een groot deel van je aankopen. Onthoud ook dat er heel wat dingen eenvoudig hersteld kunnen worden. Kun je het zelf niet? Spring dan eens binnen in een Repair Cafe in je buurt.
Vooral de mode-industrie is een grote boosdoener als het gaat over consuminderen. Het klinkt natuurlijk eenvoudig om te zeggen “gewoon minder shoppen”, maar er gaan wel eens kleren stuk of ons figuur verandert. Kies in dat geval eens voor tweedehands in plaats van volledig nieuw. Luminus Verschilmaker Renée geeft met haar kledinglabel alvast een mooi voorbeeld. Ze gaat niet met nieuwe stoffen aan de slag, maar upcyclet ongedragen hemden tot nieuwe, verantwoorde outfits.
2. Tijd om je papier en plastic te verminderen
Plastic is niet biologisch afbreekbaar en dat betekent dat we er ook moeilijk van af raken. Bovendien komt een groot deel daarvan in zee terecht, wat de waterkwaliteit en het zeeleven in gevaar brengt. Om je CO₂-uitstoot te verminderen, kan je single-use plastics – plastic dat je maar één keer gebruikt – maar beter mijden.
Wat je kan doen om je steentje bij te dragen:
- Een herbruikbare tas gebruiken om al je supermarktaankopen of je groeten en fruit in te doen
- Drankjes bestellen “zonder rietje alsjeblieft”
- Kraantjeswater drinken in plaats van flessenwater
- Een herbruikbare drinkfles kopen voor op je werk of school
- Zelf koekjes maken in plaats van koeken in verpakking te kopen
- Biologisch afbreekbare wattenstaafjes kopen
- Shoppen bij verpakkingsvrije winkels, zoals Verschilmaker Robuust
- Kleef een sticker op je brievenbus om reclame te vermijden
- Hergebruik vellen die maar aan één zijde bedrukt zijn voor boodschappen of takenlijstjes
- Papieren bioscoop- of concerttickets? Dat hoeft niet meer dankzij je smartphone
Een tip: Verschilmaker Redopapers maakt zeer mooie notitieboekjes op een ecologische manier, namelijk door papieroverschotten van drukkerijen te gebruiken. Ook Sofie Piot is een Verschilmaker. Zij knapt meubels op tot een uniek en afgewerkt product. Lees het verhaal hier op de blog.
3. CO₂-neutraal reizen en verplaatsen is the way to go
CO₂-uitstoot verminderen met je dagelijks vervoer
Je hebt niet altijd een wagen nodig om op je bestemming te geraken. Het openbaar vervoer is stipter dan je denkt, zeker als je dicht bij of in de stad woont. En ook met e-bikes of elektrische steps geraak je een heel eind op een milieuvriendelijkere manier.
Wil je absoluut met de auto? Dan kun je nog altijd carpoolen of autodelen. Door meerdere keren per maand te carpoolen of het openbaar vervoer te nemen naar je werk, bespaar je al snel € 100 per maand. En stoot je meteen ook een pak minder CO₂ uit.
CO₂-uitstoot verminderen met je vakantie
Ook als je op vakantie gaat, kijk je best eens of je CO₂-neutraal kan reizen. Rijd je met een elektrische wagen? Dan maak je al een positief verschil! Vliegen is nefast voor de opwarming van de aarde, onder andere door de CO₂ en methaan die vrijkomt. Er zijn gelukkig veel mooie bestemmingen die je ook met trein kan bereiken. Je moet er soms wel wat extra reistijd voor uittrekken, maar daar krijg je een veel gezelliger transport voor terug. Ben je genoodzaakt het vliegtuig te nemen? Tegenwoordig kun je via verschillende websites – of via je luchtvaartmaatschappij – de uitstoot van je reis compenseren.
4. Recycleren is een must
Glas, hout, metaal, papier, plastic, groenafval, batterijen… Door je afval goed te sorteren, help je de natuur ook een heel stuk verder. Zo kan er heel wat materiaal gerecycleerd worden en wordt de vuilnishoop niet nog groter. En kringwinkels of lokale buurtorganisaties zijn vaak heel blij met spullen, kleding en elektrische apparaten die jij niet meer gebruikt.
Er zijn heel wat lokale initiatieven die deze missie ondersteunen. Ken je ze al?
- Atelier Recyclé: circulair onderneemster en Verschilmaker Sofie Piot restaureert meubelstukken om zo de levensduur te verlengen en op nieuwe grondstoffen te besparen.
- Sofar: Omdat de traditionele zetel die wij vandaag kennen volgens Nele Vlaeminck lang niet meer van deze tijd is, creëerde ze – samen met productontwikkelaar Esther – een gloednieuw concept: de circulaire Sofar.
- Usitoo: Nog voor iedereen de mond vol had van ‘zero waste’ kregen Xavier Marichal en Frédéric Chomé het idee om een objectenbibliotheek op poten te zetten. Usitoo verhuurt voorwerpen die zelden worden gebruikt.
5. Eet lokaal en seizoensgebonden
Waarom kiwi’s en bananen kiezen terwijl er hier zoveel lekker seizoensfruit is? Appels, peren, aardbeien, frambozen, … het aanbod is erg divers. Toch eens zin in exotischere vruchten? Laat de Belgische exemplaren dan links liggen. De CO₂-uitstoot van het transport om bijvoorbeeld kiwi’s hier te krijgen, ligt lager dan de CO₂-uitstoot van de Belgische serres die op volle toeren moeten draaien om deze vruchten in ons land te kunnen kweken. Hetzelfde geldt voor groenten.
Wil je je CO₂-afdruk verminderen? Dan kies je in het algemeen best zo veel mogelijk voor inheemse seizoensgroenten en -vruchten. Maak er daarom een gewoonte van om in de supermarkt de verpakkingen te bekijken. De oorsprong staat nagenoeg altijd vermeld. Of koop je groenten en fruit simpelweg op de markt of lokaal bij een boer uit de buurt. En zelf kweken? Dat is natuurlijk nóg beter!
6. Pak je keukengewoontes aan
Wist je dat je per vegetarische dag al zo’n 2 kilogram CO₂ bespaart? Om een stuk vlees te produceren is er niet alleen veel oppervlakte, dierenvoer en water nodig, het levert ook erg veel broeikasgassen op. Met slechts één vegetarische dag per week kan je je CO₂-uitstoot sterk verminderen: houd je dit een jaar vol, dan levert dat een totale besparing op van 104 kilogram CO₂.
Kies op vleesdagen ook eens vaker voor kip. Dat is de minst vervuilende vleessoort. Graag een stukje vis op je bord? Kies dan voor vissoorten die op een duurzame wijze gevangen zijn.
Een restje pasta, rijst of groenten? Gooi het niet weg. Er zijn ontzettend veel manieren om overschotjes op een creatieve manier te verwerken. In soepen, salades, quiches of wokschotels bijvoorbeeld. Daarnaast kan je dankzij de app Too Good To Go mee de strijd aangaan tegen voedselverspilling: daarmee kan je voor een prikje voeding uit restaurants, supermarkten of detailzaken redden die anders onnodig in de vuilbak zou belanden.
7. Je woning is de grootste slokop
Wil je de CO₂-uitstoot verminderen in je persoonlijke leven? Dan blijkt je woning vrijwel altijd de grootste boosdoener. Een zuinige verwarmingsketel, goede isolatie, zonnepanelen… Het zijn maar enkele interessante maatregelen om je CO₂-voetafdruk te verminderen. Luminus helpt je graag besparen.