Wil je een nieuwe koelkast of wasmachine kopen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar een zuinig model. Het energielabel is een erg handige referentie om te controleren hoe zuinig en duurzaam een apparaat precies is. Maar wat betekenen al die letters en kleuren nu precies? Kan je het systeem blindelings vertrouwen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.
Elektrische apparaten zoals een koelkast, diepvriezer, vaatwasser, wasmachine, televisie of computerscherm hebben al jaar en dag een energielabel. Dat label vertelt iets over de energie-efficiëntie van het toestel, of simpelweg: hoe zuinig een apparaat precies is.
Handig als je wil besparen op je energiefactuur. Maar dan moet je natuurlijk wel de betekenis van al die letters op het energielabel kennen en kunnen interpreteren. Het lijkt eenvoudig: koop je een koelkast met het groene label, dan haal je het zuinigste exemplaar in huis. Helaas is het niet altijd zo simpel.
De nieuwe levels van zuinigheid
De energiezuinigheid van een apparaat staat aangegeven in letters en bijhorende kleurencodes. Gezien er de laatste jaren veel verwarring ontstond tussen de verschillende A-labels, zullen de onderverdelingen (A, A+, A++ en A+++) verdwijnen.
Sinds 1 maart 2021 zijn er geen plusjes meer, maar loopt de classificatie van A (knalgroen) tot G (dieprood). De wijzigingen komen er in eerste instantie om de betrouwbaarheid van het energielabel te verbeteren. Daardoor is het niet alleen makkelijker voor de consument om de juiste toestellen te kiezen, maar het zal ook heel wat energie besparen. Let wel, vanaf maart 2021 ga je nog geen A-labels in de winkels vinden. De allerzuinigste apparaten krijgen vandaag label B. Zo blijft er ruimte over voor technologische verbeteringen.
Let wel: vandaag zijn er nieuwe Europese energielabels voor 4 verschillende productgroepen: wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten!), vaatwassers, koelapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnkoelkasten) en televisies en computerschermen. Lichtbronnen krijgen het nieuwe label vanaf 1 september 2021. Alle andere toestellen (droogkasten, stofzuigers, ovens, airco’s, …) behouden voorlopig het energielabel van A+++ tot G. Ten laatste tegen 2030 moeten álle productcategorieën over het nieuwe label beschikken.
Handig om weten: op de nieuwe energielabels vind je telkens een QR-code. Die linkt je door naar extra informatie over de energiezuinigheid van het product in kwestie.
Over de betrouwbaarheid
Het systeem van de energielabels had in het verleden een paar mankementen: één op vijf apparaten had bijvoorbeeld een zuiniger label dan het toestel in werkelijkheid zou mogen hebben. Dat was vooral het geval bij koelkasten, wasmachines, ovens en televisies. Dit bleek uit een onderzoek van de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).
Om de betrouwbaarheid van de labels omhoog te krikken, werden de testmethoden aangepast. Toestellen worden niet langer getest in optimale omstandigheden maar moeten een waaier aan tests ondergaan. Niet elk toestel kan immers op dezelfde criteria beoordeeld worden: waterverbruik is bijvoorbeeld een belangrijke maatstaf voor je wasmachine, maar niet voor je oven. Snel een antwoord? Neem dan een kijkje op de publiek toegankelijke EPREL-database waarin producenten de labels van hun producten moeten registreren. Een goede zet, want zo ben je er als consument zeker van dat je een doordachte keuze maakt. Een koelkast en een vaatwasser met nieuw B-label zijn dan misschien wel iets duurder, ze zijn zo zuinig dat je op langere termijn de kosten terugverdient door lagere energiekosten.
Let wel, bij koelkasten is het verschil in zuinigheid tussen de energielabels groot, maar dat is niet het geval bij vaatwassers en wasmachines. Als je dus een vaatwasser in de categorie B koopt, moet je al heel veel vuile vaat hebben om de meerkost terug te verdienen.
Tip: een overzicht van de meest energiezuinige toestellen vind je op TopTen.

Een cijfervoorbeeld
Het verschil tussen energielabels wordt pas echt duidelijk als je er concrete cijfers op kleeft – zeker met de hoge energieprijzen van dit moment. Neem nu een toestel met een nieuw energielabel D. Op jaarbasis verbruikt het zo’n 250 kWh. Dat kost je gemiddeld zo’n 105 euro per jaar aan elektriciteitskosten. Een gelijkaardig apparaat met label B verbruikt een stuk minder: bijvoorbeeld 175 kWh per jaar. Dat kost je 73,50 euro aan energiekosten of een verschil van 31,5 euro. Na vijf jaar heb je dus al 31,5 x 5 = 157,5 euro bespaard. En dat is dan zonder rekening te houden met een eventuele prijsstijging van de energiekosten.
*Bij deze berekening werd uitgegaan van een kWh-prijs van € 0,42.
Ook interessant: Alles wat je moet weten over het energielabel