Bye bye, wegwerpmaatschappij! Hello, repair café!

Lekt jouw strijkijzer? Maakt jouw stofzuiger een vreemd geluid? Of zit er een poot los van jouw favoriete stoel? Een gat in jouw lievelingsjeans? Misschien kunnen de handige Harry’s van het repair café jou wel uit de nood helpen.

We gooien ontzettend veel spullen weg. Soms zelfs terwijl er bijna niets mis mee is. Wist je dat je in verschillende steden en gemeenten in België in een zogenoemd repair café terecht kan? Vrijwillige mechaniekers, elektriciens en hobbyisten controleren er graag waarom jouw stofzuiger, naaimachine of wafelijzer het niet meer doet. Terwijl jij een kop koffie of thee drinkt, draaien deskundigen jouw huishoudapparaat helemaal uit elkaar om de oorzaak van het probleem op te sporen. Eventueel een handje toesteken? Dat kan.

Lees ook ons artikel: 5 makkelijke tips voor een kleinere voetafdruk

Meer dan elektrische apparaten

Huishoudapparaten zijn erg populair in repair cafés, maar je kan er ook met kleine meubelstukken, fietsen of kleding terecht. Schrijnwerkers, fietsenmakers en naaisters helpen buurtgenoten op vrijwillige basis. Het gereedschap en materiaal is al aanwezig, zodat de deskundigen er op korte tijd zoveel mogelijk herstellingen kunnen uitvoeren.

Kleinere afvalberg

Het doel van zo’n repair café is niet enkel om de afvalberg te verkleinen, maar ook om onze mentaliteit te veranderen. De vrijwilligers willen mensen warm maken voor een duurzame samenleving en de sociale contacten tussen buurtbewoners versterken. Je leert er op een andere manier naar spullen te kijken. Bovendien merk je al snel dat repareren leuk – en vaak zelfs gemakkelijk – is!

En jij?

Op de website van Repair Café vind je onmiddellijk een plek bij jou in de buurt. Reserveren hoeft niet. Tijdens de openingsuren stap je simpelweg binnen met jouw te repareren apparaat of product. De experts hanteren vaste prijzen voor nieuwe onderdelen zoals stekkers, zekeringen, snoeren enzovoort. Een vrijwillige bijdrage voor de reparatie is erg gegeerd. Zelf een hersteltalent? Meld je dan aan het onthaal!

Lees ook ons artikel: Een maand gratis garantie op jouw huishoudtoestellen

Wereldwijd

Repair Café bestaat vandaag zeven jaar en is actief in zo’n dertig verschillende landen. In totaal herstelden de enthousiaste vrijwilligers tienduizenden kapotte spullen. Zelf een repair café starten? Ook dat kan. In ruil voor een eenmalige bijdrage van 49 euro ontvang je een starterskit met tips voor het zoeken van vrijwillige herstellers, sjablonen om posters te laten drukken, signalisatiebordjes enzovoort.

Extra garantie

Wil jij meer dan de standaardgarantie van 2 jaar op jouw nieuwe elektrische toestellen? Overweeg dan zeker de Electro Repair & Replace-service (ERR) van Luminus. Voor amper 5 euro per maand teken je al in op een basisgroepgarantie die een selectie van 6 huishoudtoestellen dekt: oven, koelkast, diepvriezer, fornuis, wasmachine en droogkast. Voor een maandelijks bedrag van 6,95 euro krijg je een ERR+-pakket waarmee je ook jouw tv en vaatwasmachine covert. Luminus voorziet bij een defect toestel een reparatie of vervanging tot vijf jaar na de aankoopdatum.

Ook interessant voor jou