Hoe weet je welk toestel op de markt het beste bij jouw gezin past? Zijn combi-ovens of was-droogcombinaties energiezuiniger dan aparte toestellen? Wij maken voor jou de vergelijking, zodat de keuze voor de meest energiezuinige toestellen snel gemaakt is.
Energiezuinige wasmachine en droogkast of een was-droogcombinatie?
Er is in principe weinig verschil in energieverbruik tussen de programma’s van een was-droogcombinatie en afzonderlijke toestellen. In het algemeen ben je met een wasmachine en een aparte droger toch iets beter af dan met een combitoestel.
Waarom? De was- en droogkwaliteit van een combitoestel is over het algemeen slechter, waardoor je soms programma’s opnieuw moet draaien. Bovendien past maar de helft van een waslading in de droogfunctie, waardoor je langer bezig bent. En een combitoestel verbruikt misschien niet meer elektriciteit, maar wel een pák meer water dan aparte apparaten.
Kies dus alleen voor een was-droogcombinatie als je niet de ruimte hebt voor twee aparte apparaten. Het energielabel wijst je de weg naar een energiezuinige wasmachine en droogkast.
Is een robotstofzuiger energiezuiniger dan een manuele stofzuiger?
Robotstofzuigers zijn vandaag erg populair: Wie laat dat vervelende klusje niet graag over aan een ‘slim’ apparaat? Maar wacht even voor je naar de winkel holt, want een robotstofzuiger is minder krachtig dan een manuele stofzuiger. De kans is groot dat je nog steeds een manueel exemplaar nodig hebt voor groter en hardnekkiger vuil.
Daarnaast verbruikt een robotstofzuiger meer. Je moet hem tussen poetsbeurten in zijn laadstation laten staan, waar hij continu stroom verbruikt. Een ‘normale’ stofzuiger gebruik je daarentegen gemiddeld 1 uur per week.
Heb je maar ruimte/budget voor 1 stofzuiger? Kies dan voor een manuele. Stofzuigers met een stofzak zijn bovendien energiezuiniger dan apparaten zonder stofzak, al zijn die zonder zak natuurlijk een pak eco-vriendelijker omdat ze minder afval produceren. Het hangt er dus vooral vanaf wat jij belangrijk vindt.
Is het verbruik van een robotmaaier voordeliger dan dat van een manuele grasmaaier?
Als je op zoek bent naar energiezuinige toestellen, is de robot deze keer wel de beste keuze. In tegenstelling tot de stofzuigers, is de robot onder de grasmaaiers wél energie-efficiënter. Dat komt omdat een manuele grasmaaier meestal wordt aangedreven met een batterij of brandstof. De kleine maar krachtige motoren van elektrisch aangedreven robotmaaiers, eventueel opgeladen op zonne-energie, zijn energiezuiniger dan die van standaardmachines.
Conclusie: Alles hangt af van je eisen voor je grasmat (heb je die graag altijd helemaal strak, of laat je liever het gras af en toe groeien om insecten aan te trekken?) en van de grootte van je tuin. Voor reguliere tuinen die regelmatig gesnoeid moeten worden, is een robotmaaier een pak zuiniger. Bovendien maakt hij minder lawaai! Meer tips om energiezuinig te tuinieren vind je hier.
Is een energiezuinige oven een combi-oven?
Alles hangt af van de manier waarop je kookt. Bak je regelmatig gebak of houd je van ovenschotels? Dan is een klassieke oven een goed idee. In bijna alle andere gevallen kies je beter voor een combi-oven.
Een combi-oven met heteluchtfunctie is het meest energiezuinige baktoestel. Een heteluchtoven verbruikt ongeveer 15% minder energie dan een traditionele elektrische oven omdat die hetzelfde resultaat bereikt met een lagere temperatuur. Je kan trouwens ook meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden omdat de warmte goed wordt verdeeld over de hele oven. Opgelet: dan heb je wel een groter exemplaar nodig en dat verbruikt ongeveer 20% meer energie dan een middelgrote of kleine oven.
De magnetronfunctie is dan weer perfect om eten in op te warmen. Omdat alleen het eten zelf, en niet het schaaltje of het toestel wordt verwarmd, verbruik je een pak minder energie. Het enige nadeel van een combi-oven? Het microgolfdeel gaat soms sneller stuk dan de ovenfunctie. Je moet wel altijd het hele apparaat vervangen. Maar over het algemeen is een oven-magnetroncombinatie de meest energiezuinige optie. Meer tips om energie te besparen tijdens het koken vind je hier.
Een energiezuinige koelkast en diepvriezer of een combi-frigo?
Je koelkast en vriezer horen bij de grootste energievreters van je hele huishouden, dus het is belangrijk om meteen het juiste model te kiezen. In het algemeen is een combi-frigo het zuinigst, omdat die minder koude verloren laat gaan. Bovendien zijn combinaties ook goedkoper in aankoop dan twee aparte toestellen.
Welke koeling het beste past bij jouw energieverbruik hangt echter ook af van jouw kook- en eetgewoonten. Woon je alleen of met een groot gezin? Heb je de gewoonte om veel in te vriezen? Het komt er vooral op aan om er een te kiezen die perfect past bij jouw noden. Op die manier ben je zeker van een totaalpakket: je verbruikt niet te veel, je hebt voldoende plaats en je hoeft niet in te boeten aan comfort.
Wat is zuiniger: een kokendwaterkraan of een waterkoker?
Je hoort meer en meer stemmen opgaan over de kokendwaterkraan en zijn energieverbruik. Deze kraan waar kokend water uit stroomt, zou je heel wat energie besparen.
Als je echt regelmatig koffie of thee zet, dan is zo’n kraan erg handig, want met een waterkoker kook je typisch altijd wat te veel water, waardoor je energie én water verspilt. Uit een kokendwaterkraan haal je exact de juiste hoeveelheid wanneer je die nodig hebt. De kanttekening? Het water dat uit die kraan komt, wordt wel in een reservoir continu verwarmd, en verbruikt dus ononderbroken energie. Niet de moeite dus, als je dat water alleen gebruikt voor 1 kopje thee ’s ochtends en om je spaghetti in te koken. Wel ideaal voor koffiebars!
Energiezuiniger leven gaat doorgaans dus gemakkelijker met een waterkoker. Die verbruikt snel veel energie maar als je hem alleen opzet wanneer nodig, mét de juiste hoeveelheid water, blijft hij uiteindelijk zuiniger dan een kokendwaterkraan. Ontdek meer tips om zuinig te zijn met warm water in huis.
Energiezuinige toestellen op maat van je unieke situatie
Elke keuze voor huishoudtoestellen hangt volledig af van jouw behoeften: hoeveel ruimte heb je? Wat is je budget? Hoe groot is je gezin?
- Koop daarom altijd een apparaat op maat. Onthoud wel dat kleinere apparaten meer energie verbruiken dan grote toestellen.
- Kijk ook naar de toestand van je huidige toestellen. Oudere modellen die aan vervanging toe zijn, verbruiken veel meer dan nieuwe, eventueel gecombineerde toestellen.
- Kijk bij aankoop nauwgezet de energielabels na om de meest energiezuinige toestellen op te sporen.
Wist je dat de energielabels een make-over kregen? Lees hier de laatste stand van zaken.