Energiezuinige tips om je huis koel te houden

Je huis lekker koel en fris houden zónder een energievretende airco: het kan. Met deze eenvoudige tips creëer je binnenshuis het perfecte klimaat.

De zomer komt er weer aan en daarmee stijgt ook de kans op warm en zwoel weer en zelfs een hittegolf. Hittegolven zijn – door de klimaatopwarming – minder zeldzaam dan vroeger. Daardoor schaffen steeds meer mensen ook in ons land een luchtkoelingsinstallatie aan. Helaas vergeten ze daarbij meestal dat een airco zeer veel elektriciteit verbruikt.

Lowbudgetairco

Een ouderwetse ventilator is natuurlijk veel energiezuiniger, maar hij blaast ook maar wat lucht in het rond. Dat verandert echter als je een schaaltje met ijsblokjes voor de ventilator plaatst. Daarnaast kun je ook een vochtige handdoek over de ventilator leggen. Ondanks zijn kleine capaciteit is de koude lucht die het toestel door de ruimte verspreidt voelbaar. Op deze manier maak je dus een kleine lowbudgetairco!

Lees ook ons artikel: Het belang van ventileren en verluchten voor uw gezondheid

Koud beddengoed

Je slaapt het best in een goed verluchte slaapkamer. Maar hoe verlucht je een kamer zonder de warmere lucht van buiten binnen te laten? Verlucht je slaapkamer daarom best ’s nachts of ’s morgens vroeg, als het buiten nog relatief fris is. Een paar simpele trucs zorgen voor extra koeling. Zo kun je jouw hoofdkussen een paar uur in de diepvries steken en je beddengoed overdag in de koelste ruimte van het huis hangen. Je gebruikt ook best zeer gladde lakens, bijvoorbeeld van satijn of van zijde. Door hun gladheid voelen die automatisch koeler aan.

Vermijd elektrische apparatuur

Hoog tijd om bewust(er) om te springen met elektrische apparatuur in huis. Vooral het kookfornuis en de oven kunnen voor heel wat extra warmte zorgen. Op een zomerse dag is het dus handig om je warme maaltijd in te ruilen voor een heerlijke gezonde salade. De wasmachine en de vaatwasser zet je best ‘s avonds laat aan. Ook strijken en stofzuigen stel je best zo lang mogelijk uit. Overweeg ten slotte energiezuinige lampen en apparaten, want hier geldt de regel: hoe minder energie een toestel gebruikt, hoe minder warmte het afgeeft.

Munt en pikant

Om je hoofd koel te houden tijdens een warme, zwoele zomerdag zorg je er best voor dat je lichaam niet te veel energie produceert. Eet daarom groenten en fruit waarin veel water zit. Eventueel kun je een zak gesneden fruit invriezen om als gezonde ijsjes op te eten. Wist je trouwens dat munt een verkoelend effect heeft, zowel op je metabolisme als op je huid? Drink daarom ijsthee met munt of neem een douche met pepermuntzeep.

Tot slot nog dit: het is geen toeval dat mensen in tropische gebieden vaak heel pittig en pikant eten. Dit stimuleert immers de zweetproductie, waardoor het lichaam afkoelt als het zweet verdampt. Bovendien zorgt een pikant gerecht voor een aangename stoot endorfine, waardoor je de hitte misschien vergeet.

Ook interessant voor jou