Energiebesparingstips: hoe je huis koel houden?

Je huis lekker koel en fris houden bij zomerse temperaturen zónder een energievretende airco: het kan. Met deze eenvoudige tips creëer je binnenshuis het perfecte klimaat én geniet je toch van het zonnetje!

Zomer, dat wil zeggen warm, vochtig weer en mogelijk zelfs een hittegolf. Die zijn door de klimaatopwarming namelijk minder zeldzaam dan vroeger. Daardoor laten steeds meer mensen ook in ons land airco installeren. Helaas vergeten ze daarbij meestal dat een airco zeer veel elektriciteit verbruikt.

Je woning koel houden zonder airco?

Een draagbare airconditioning voor thuis is een compact apparaat dat lucht behandelt volgens hetzelfde principe als een koelkast, met een koelcircuit en een compressor. Dit is een zeer efficiënt toestel dat warme in koude lucht omzet, maar wel een dat enorm veel stroom verbruikt. Des te meer als je het van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebruikt.

Een ouderwetse ventilator is natuurlijk veel energiezuiniger, maar hij blaast ook maar wat lucht in je huis rond. Voor meer frisheid en een lagere temperatuur plaats je een schaaltje met ijsblokjes voor de ventilator. Daarnaast kun je ook een vochtige handdoek over de ventilator leggen. Ondanks zijn kleine capaciteit is de koude lucht die het toestel door de ruimte verspreidt voelbaar. Op deze manier maak je dus een kleine lowbudgetairco en bespaar je heel wat energie!

Fris beddengoed vermindert het warmtegevoel

Je slaapt het best in een goed verluchte slaapkamer. Maar hoe verlucht je een kamer zonder warmteverlies, terwijl je de kamer tijdens de dag net wilt afsluiten van de warmte? Verlucht je slaapkamer daarom best ’s nachts of ’s morgens vroeg, als de temperatuur nog laag is. Een paar simpele trucs zorgen voor extra koeling. Zo kun je jouw kussensloop een paar uur in de diepvries steken en je beddengoed overdag in de koelste ruimte van het huis hangen. Je gebruikt ook best zeer gladde lakens, bijvoorbeeld van satijn of van zijde. Door hun gladheid voelen die automatisch koeler aan.

Vermijd elektrische apparaten die warmte genereren

Hoog tijd om bewust(er) om te springen met elektrische apparatuur in huis. Vooral het kookfornuis en de oven kunnen voor heel wat extra warmte zorgen. Op een zomerse dag is het dus handig om je warme maaltijd in te ruilen voor een heerlijke gezonde salade om je huis koel te houden. De wasmachine en de vaatwasser zet je best ‘s avonds laat aan. Ook strijken en stofzuigen stel je best zo lang mogelijk uit want ook dat warmt je huis op. Overweeg ten slotte energiezuinige lampen en apparaten, want hier geldt de regel: hoe minder energie een toestel gebruikt, hoe minder warmte het afgeeft.

Volg het voorbeeld van zuiderse landen en eet munt en pikant

Het is niet alleen belangrijk om je woning te koelen, maar ook je lichaam. Om je hoofd koel te houden tijdens een warme, zwoele zomerdag zorg je er best voor dat je lichaam niet te veel energie produceert. Eet daarom groenten en fruit waar veel water in zit. Eventueel kun je een zak gesneden fruit invriezen om als gezonde ijsjes op te eten. Wist je trouwens dat munt een verkoelend effect heeft, zowel op je metabolisme als op je huid? Drink daarom ijsthee met munt of neem een (koude?) douche met pepermuntzeep.

Het is trouwens geen toeval dat mensen in tropische gebieden vaak heel pittig en pikant eten. Dit stimuleert immers de zweetproductie, waardoor het lichaam afkoelt als het zweet verdampt. Bovendien zorgt een pikant gerecht voor een aangename stoot endorfine, waardoor je de hitte misschien vergeet.

Met deze eenvoudige tips kan je makkelijk je woning koel houden tijdens de zomer en alle andere seizoenen. Bovendien zorgen veel van deze tips ook voor een mooie energiebesparing.