7 eenvoudige tips om energie en geld te besparen op kot

Waarom zou je je karige weekbudget verspillen aan verwarming, verlichting en water? Wij geven je voor elke dag tips om zuinig om te gaan met energie en dus te sparen voor dingen die écht belangrijk zijn in je studentenleven.

Zondag: inchecken

Zondagavond. Na een hopelijk geslaagd weekend kom je moe maar voldaan aan op je kot. Hopelijk is het niet te warm als je je kamer binnenstapt. Je hebt immers vrijdag netjes de verwarming dichtgedraaid.

Het eten dat je van thuis hebt meegekregen steek je best zo snel mogelijk in de koelkast: dat scheelt in verbruik.

Maandag: snel naar de les

Je zit nog in weekendmodus, dus moet je je haasten om op tijd in de les te raken. Vergeet bij het verlaten van je kamer het licht niet uit te doen.

Ben je van het vergeetachtige type, dan zijn ledlampen wellicht geen slecht idee. Die verbruiken een pak minder, gaan veel langer mee en dus kan het geen kwaad als je ze eens laat branden.

Dinsdag: niet veel les = beetje chillen

Dinsdag chilldag. Je lessenrooster is maar half gevuld, dus heb je tijd om te gamen met je kotgenoten, of een paar series op Netflix te bingewatchen. Denk eraan dat al die apparaten en schermen (veel) energie verbruiken. Eén stekkerblok met schakelknop om alles ineens af te zetten, is dus geen overbodige luxe.

En als je ’s nachts geen wifi gebruikt, stel je je router best zo in dat hij bijvoorbeeld na middernacht in standby gaat.

Woensdag: toch een beetje werken

De gemiddelde student is nog altijd een veelverbruiker van papier en inkt (printerinkt dan vooral). Als je de klad- of finale versies van je taak afdrukt, let je er best op dat je dubbelzijdig print en de draftmodus gebruikt (zeker voor je kladversies). Zo spaar je al heel wat geld uit én geef je het milieu een duwtje in de rug!

Donderdag: feest!

Dit is traditioneel de leukste dag van de week. Zorg ervoor dat je kamer nog bewoonbaar is na al je uitspattingen, bijvoorbeeld door ’s nachts het raam open te zetten voor voldoende verluchting. Geurtjes kruipen immers snel in een studentenkamer!

Vrijdag: opstaan, recupereren en inpakken

Veel studenten pakken vrijdagochtend, nog vóór ze naar de les gaan, alles al in om in de namiddag zo snel mogelijk naar huis te vertrekken. Vergeet niet om het afval weg te doen en alle lichten en elektrische apparaten uit te schakelen.

Zaterdag: tijd voor jezelf

Op zaterdag moet niks, maar mag alles. Je kan bijvoorbeeld rustig op zoek naar meubels om je kot te verfraaien. Wie graag duurzaam is en niet te veel geld uitgeeft, loopt best eens langs bij de Kringwinkel of op een traditionele rommelmarkt. In steden als Antwerpen, Hasselt, Leuven, Gent en (zeker) Brussel worden die nog regelmatig georganiseerd. Het loont de moeite om dus eens een weekendje op je kot te blijven.

Je kan dan meteen van de gelegenheid gebruik maken om te ‘swishen’: het ruilen van kleren met andere studenten. Het voordeel is dat iedereen ongeveer van dezelfde leeftijd is en je dus zeker iets naar je zin zult vinden. Mooi meegenomen is dat je je ecologische voetafdruk verkleint, want de kledingindustrie staat niet bepaald bekend om haar duurzame imago…

Ook interessant voor jou