Energie besparen: niet hippie, wel HIP!

Ecologisch leven en besparen op energie en verwarming, betekent niet dat je aan levenskwaliteit moet inboeten. Integendeel, heel wat trends op de huizen- en energiemarkt zien er prachtig uit en geven je huis een hippe uitstraling – en daarnaast zijn ze ook vriendelijk voor je portemonnee en het milieu. Kijk even mee wat er allemaal mogelijk is op het vlak van de vier V’s: verlichting, verwarming, verbinding en vervoer.

Verlichting

Ledverlichting is niet alleen een pak zuiniger en duurzamer dan de alternatieven, de mogelijkheden op het vlak van decoratie zijn eindeloos. Je kan kiezen voor stijlvolle ledstrips, verlichting in diverse, warme kleuren en heel uiteenlopende vormen. Er zijn zoveel opties, dat je zeker bent van een huis dat volledig verlicht is volgens jóuw unieke smaak.

Op de CES-beurs, die al meer dan 50 jaar in Las Vegas wordt georganiseerd, stellen technologiebedrijven hun komende innovaties voor de consumentenmarkt voor. Het was er dit jaar duidelijk dat er nog lang geen einde komt aan de vernieuwingen op het vlak van ledverlichting. Zo kon je er bijvoorbeeld een model ontdekken dat 30 kleuren tegelijkertijd kan uitstralen, waardoor het onder andere een flikkerende kaars kan simuleren.

Met Philips Hue, het slimme en draadloze verlichtingssysteem van Philips, creëer je op 1-2-3 de juiste sfeer en bestuur je vanop afstand je lichtbronnen. Ook zij blijven hun ruime assortiment uitbreiden, met onder andere buitenlampen en bewegingssensoren. En dankzij het EXTRAS!-voordelenprogramma kan je hier als Luminus-klant ook een fikse korting op krijgen.

energie besparen met ledverlichting

Verwarming

Je kan in de decoratie van je huis een aantal kleine ingrepen doen, volledig volgens je eigen smaak, die een positieve invloed hebben op je energierekening.

Zo zorgen bijvoorbeeld een wollig tapijt of dikke gordijnen voor een gezellige sfeer in de winter, én voor minder warmteverlies.

Maar er zijn natuurlijk ook meer structurele aanpassingen die je in je huis kan maken. Duurzaam verwarmen is namelijk een trend die nooit meer zal verdwijnen.

Als je er nu in investeert, ben je voor altijd hip. Met bijvoorbeeld een duurzame warmtepomp of condensatieketel van de nieuwste generatie, in combinatie met steeds intelligenter wordende thermostaten, spaar je energie voor het milieu én geld uit je eigen portemonnee.

Op de CES-beurs stelde bijvoorbeeld Honeywell zijn nieuwste thermostaten voor, uitgerust met externe sensoren om temperatuur, luchtvochtigheid en beweging te analyseren, en die info meteen in huis in te zetten voor energie-efficiëntie.

Nog (nabije) toekomstmuziek is de vervanging van zonnepanelen door zonneramen, zonnedakpannen en zonnemuren. Die ramen en daken zijn perfect te kiezen volgens jouw smaak, maar hebben een speciale coating van zonnecellen. Binnenkort heeft zonne-energie dus niet meer zo’n groot effect op het uitzicht van je huis.

energie besparen met verwarming

Verbinding

De huizen die vandaag worden gebouwd, zijn meer en meer energieneutraal en sommigen daarvan zijn nu al zogenaamde smart homes. Alles staat in verbinding met the Internet of Things (IoT).

Je kan vanop je smartphone je huis beveiligen, de poort openen, je verwarming en koelkast regelen, je verlichting uitschakelen of een was laten draaien. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.

En het gaat nog verder dan dat. Met de toekomstige slimme elektriciteitsnetten, uitgerust met sensoren, krijgt je slimme huis rechtstreeks informatie toegespeeld over het elektriciteitsnet en omgekeerd.

Zo kan de distributeur ingrijpen in geval van problemen en draait bijvoorbeeld je wasmachine autonoom op momenten van stroomoverschot op het net – wanneer de prijzen lager zijn, dus. Meer details over de werking van die zogenaamde smart grids lees je hier.  

Het is zeker de moeite om eens uit te zoeken op welke manieren je jouw huis al wat ‘slimmer’ kan maken. Met de nieuwste technologie van bijvoorbeeld Fibaro, kan je binnenkort ook de ‘domme’ producten uit je huis op je netwerk aansluiten.

Vervoer

Nog een gebied waarop je geen toegevingen moet doen op het vlak van stijl, is je mobiliteit. Meer en meer automerken komen met fraaie elektrische wagens op de markt. Ook in de sector van de e-bikes staat de tijd niet stil. Bovendien is elektrisch vervoer helemaal trendyen zijn er prachtige accessoires waarmee je bijvoorbeeld je fiets en outfit aan het weer en je mood kan aanpassen.

Lees hier al onze besparings- en aankooptips over elektrische wagens en fietsen.

Ook interessant voor jou