Energie besparen? Onze klanten tonen hoe je dat doet

De wedstrijd die we eind 2015 organiseerden rond tips om energie te besparen, was een groot succes. We ontvingen tips van meer dan vijfduizend klanten. Waarvoor dank! Deze vijf tips vielen ons op. Ze helpen je op weg om een mooie besparing te realiseren.

Lees ook ons artikel : 10 eenvoudige tips om energie te besparen in huis

Sasha V., Maaseik
Bij mooi weer zet ik graag de ramen open en ventileer ik zoveel mogelijk ons huis. Bij droge lucht moet er immers minder worden gestookt. ’s Morgens verwarmen we ons huis maar kort, dan trekken we een fleecevestje aan en zetten we de verwarming lager. ‘s Avonds moeten de gordijnen en de rolluiken dicht. Onnodige verlichting schakelen we altijd uit. Onze wasmachine, vaatwasser en droogkast gaat pas aan na tien uur ’s avonds. En met een lager programma om te wassen of af te wassen bespaar je ook al snel enkele euro’s.

Ludo D., Ieper
Onze douche en ons toilet werken volledig op regenwater. Bovendien hebben we nog steeds een emmer in de douche staan om zo per douchebeurt 10 (!) liter water uit te sparen die we vervolgens gebruiken om ons toilet door te spoelen. Hetzelfde doen we met ons afwaswater. Bovendien is de afvoer van de lavabo in het toilet rechtstreeks verbonden met de doorspoelbak van de wc, zodat we daar opnieuw 2 à 3 liter regenwater recupereren – iets wat we geleerd hebben in Japan. Ook het badwater blijft na de wasbeurt staan als doorspoelwater voor het toilet in de badkamer. Onze jaarlijkse besparing: 650 euro!

Leo V., Brasschaat
Als je luiken voor je ramen hebt, sluit ze dan op tijd. Ook dikke gordijnen en tochtstrips houden de kou goed buiten. Wij zetten de verwarming vaak twee graden lager en dragen gewoon een fleecetruitje, met een fleecedekentje over onze benen als we voor de tv zitten. We verwennen ons immers al te gauw met té warme temperaturen in huis en dat kost alleen maar energie! Vergeet voor je gaat slapen ook niet de stekker van de tv uit te trekken en haal ook je gsm-lader uit het stopcontact. Op jaarbasis scheelt dit veel.

Linda V., Overpelt
Op een mooie lentedag hang ik de was altijd buiten in de wind. Dat zorgt voor weinig strijkgoed. Een droogkast heb ik trouwens nooit gehad. Bij het koken gebruik ik maximaal twee kookplaten in plaats van alle vier. Eerst kook ik de soep, die blijft toch lang warm en daarna kook ik groenten op dezelfde kookplaat. Op een andere kookplaat kook ik de aardappelen en als laatste vlees of vis. Of ik maak een eenpansgerecht klaar, zo bespaar je nog meer energie. Zo doe ik het al jaren.

Roland G., Hasselt
Als je kinderen hebt, moet je ze laten inzien dat ‘warmte’ en ‘licht’ geld kosten. Wij leven als gezin niet in het donker en zeker niet in de kou, maar hoe we onze energie zuinig kunnen gebruiken, heb ik mijn kinderen van jongs af aan geleerd. Nu hoeven ze er niet meer bij na te denken. Energiezuinig leven is een automatisme geworden!

Ook interessant voor jou