Dit zijn de 6 grootste energievreters in huis

Een doorsnee gezin met twee volwassenen en een kind verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 tot 4.000 kWh elektriciteit. Heb je een elektrische boiler, dan komt daar nog ongeveer 2.000 kWh per jaar bij. Al die apparaten in huis maken ons het leven natuurlijk een pak comfortabeler, maar wil je je energieverbruik én dus ook het bedrag op je factuur laten zakken? Begin dan met deze 6 energievreters.

Bespaar op je energierekening door deze toestellen anders of slimmer te gebruiken:

1. De verwarming

Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte.

Bespaartip!

Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig. Een moderne condensatieketel kan je heel wat opleveren.  Check ook regelmatig de instellingen van je thermostaat. Met één graad minder, en tijdens koude maandeneen trui meer, bespaar je tot wel 5% op je totale verwarmingskosten.

Lees ook ons artikel: zuiniger verwarmen doe je zo

2. De koelkast en vriezer

In elk huishouden draaien de koelkast en de vriezer dag en nacht op volle toeren. Dat betekent een serieuze hap uit je budget. Zeker als je nog een verouderd toestel in huis hebt. Een koel-vriescombinatie van vijftien jaar oud verbruikt zo’n 400 kWh per jaar. Met hetzelfde nieuwe toestel van klasse A+++ verbruik je bijna vier keer minder.

Hier lees je  welke huishoudtoestellen het minste energie verbruiken

Bespaartip!

Ontdooi een paar keer per jaar je vriezer. Hoe dikker de laag ijs, hoe meer moeite je toestel moet doen om op temperatuur te blijven. Maak ook het rooster aan de achterkant van beide toestellen geregeld schoon zodat de warmte altijd vlot afgevoerd wordt. Zet je koelkast of vriezen zo’n 10 cm van de muur af en niét aan het raam of aan de verwarming. Het helpt allemaal om vlotter en energiezuiniger te koelen. 

3. De vaatwasser 

Handwas of vaatwas? Het is een veelbesproken dilemma. Sommigen beweren dat je met een afwasmachine minder water verbruikt dan wanneer je met de hand afwast. Dat kan kloppen, maar alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Wanneer je met zekerheid minder elektriciteit wil verbruiken, zijn er enkele aandachtspunten.

Bespaartip!

Kies eerst en vooral voor een energiezuinig model. Dat levert je jaarlijks al een besparing van enkele tientallen kWh op. Zorg er daarnaast voor dat de vaatwasser volgeladen is én ga bij voorkeur voor het ecoprogramma. Dat duurt wel langer, maar het wast je vaat op lagere temperatuur, waardoor je toch minder stroom verbruikt.

Energievreters

4. De wasmachine

Als je een drietal keer per week de wasmachine aanzet, verbruik je jaarlijks ca. 230 kWh. In een groot gezin kun je dat al snel verdubbelen of zelfs maal drie doen. Natuurlijk verbruikt een nieuw toestel minder dan een oud. Maar ook de manier waarop je wast, doet ertoe. Wist je trouwens dat een wasmachine perfect op regenwater aangesloten kan worden?

Bespaartip!

Net zoals bij een vaatwasser, is het ecoprogramma nuttig. Het verbruikt tot 50% minder energie dan een standaardprogramma. Zorg er ook voor dat je machine goed gevuld is, zonder het maximumgewicht te overschrijden. Ter vergelijking: een halfvolle machine op ecostand bespaart slechts 15%. Een temperatuur van 30° C is normaal gezien voldoende om je kledij te reinigen. Zelfs bij een A+++-machine is een kookwas (90° C) namelijk niet zuinig. En nog een laatste tip: als je de snelheid van je trommel voldoende hoog zet (1.400 tot 1.600 toeren per minuut) is je was droger en moet deze dus minder lang in de droogkast.

5. De droogkast

Het is handig, zeker in de herfst- en winterperiode: op een uurtje (of twee) is je pasgewassen kleding helemaal droog en kan alles meteen de kast in. Maar de droogkast verbruikt zo’n 235 kWh per jaar, terwijl het eigenlijk ook helemaal gratis kan.

Bespaartip!

De was drogen aan een waslijn of -rekje, buiten bij goed weer of binnen bij regen, kost je helemaal niets. Bovendien verslijt je wasgoed minder snel! Win-win dus.

6. Sluimerverbruikers

Je staat er vast niet bij stil omdat het zo onzichtbaar is, maar veel apparaten verbruiken ook stroom wanneer je ze niet gebruikt. Denk aan de televisie, de printer, de modem, het koffiezetapparaat, de adapter van je elektrische tandenborstel, de lader van je smartphone, het nachtlampje van de kinderen. De waakstand van al die toestellen is goed voor 7 tot 18% van het totale energieverbruik.

Bespaartip!

Haal de stekkers van sluipverbruikers uit het stopcontact of koop stekkerdozen met een schakelaar die je ’s avonds snel uitzet. Zet je televisie volledig uit in plaats van de stand-bystand te gebruiken. Als je het slim speelt, kan je tot 80 euro per jaar besparen. Hiermee heb je meteen een extra gezinsuitstapje bij elkaar gespaard!

Benieuwd hoeveel euro’s je precies kan besparen op je energiefactuur? Bereken het met onze handige tool. En geniet persoonlijk advies. Van goede gewoontes tot slimme investeringen.

Ook interessant voor jou