Deze energiebesparende maatregelen nemen we mee na de coronacrisis

We weten het, 2020 is een jaar dat we liever snel vergeten. Maar laat ons het kind niet met het badwater weggooien, want er vallen heel wat lessen te leren uit dit crisisjaar. Niet in het minst hoe we efficiënter met onze energie kunnen omgaan.

Energie besparen door een nieuw ritme

Timing is alles. Of toch veel, zo blijkt. Onder normale omstandigheden leven de meeste personen en gezinnen in een vergelijkbaar 9 to 5-ritme. Daardoor hebben we allemaal tegelijkertijd energie nodig: ’s ochtends tussen 7u en 9u, en vooral ’s avonds vanaf 17u.

De energievoorziening is op die pieken ingesteld. Maar door de grote vraag kan de energie tijdens die pieken vandaag niet allemaal van hernieuwbare bronnen komen.

Sinds COVID-19 ons dagelijks ritme in de war gooide, plukken we daar de vruchten van:

  • Zonnepaneleneigenaars bijvoorbeeld kunnen hun verbruik véél gemakkelijker afstemmen op de piekzonuren. Zo verhoog je je zelfconsumptie en verlagen je netkosten met een digitale meter.
  • Gezinnen zonder zonnepanelen kunnen er dan weer voor kiezen om op andere momenten te koken, televisie te kijken of hun administratie op de computer te doen.
  • Energieverbruik wordt beter gespreid over de dag, waardoor de beschikbare groene energie efficiënter wordt gebruikt en je als verbruiker geld bespaart.
  • Bovendien, en niet onbelangrijk, geeft het veel meer rust als je zélf kan kiezen wanneer je bepaalde taken uitvoert. Misschien haal je zelfs plezier uit de afwas als je die niet snel-snel na het avondeten hoeft te doen.
Energietips na corona

Thuiswerken: elk nadeel heeft zijn voordeel

Waar veel bedrijven thuiswerk ietwat wantrouwden, gaf de coronacrisis hen een duwtje in de juiste richting. Want thuiswerk is niet alleen een zegen voor de motivatie en work-life balance van werknemers, het is ook goed voor het milieu en de portefeuille.

  • Werkgevers kunnen, ook na de pandemie, kleinere kantoorruimtes huren. De huurprijs daalt niet alleen aanzienlijk, maar ook de verwarmingskosten.
  • Voor werknemers daalt het woon-werkverkeer en de tijd dat ze in de file staan.
  • De totaalsom van thuiswerk zorgt voor een duidelijk lagere CO2-uitstoot.
  • Een extra bonus? Thuiswerk bevordert emancipatie. Wanneer ook vaders vaker thuis zijn, worden huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen eerlijker verdeeld.

Dankzij een wereldwijde pandemie staan we open voor verandering

Door COVID-19 zijn we volgens onderzoek meer dan ooit bereid om onze oude gewoontes aan te passen.

Over het algemeen zorgt deze huidige periode ervoor dat we meer waarde hechten aan menselijke relaties en meer nadenken over het geld dat we spenderen. Is het die kost wel waard? Waarom leven in een niet-geïsoleerde woning? Waarom niet investeren in groene energie die ik zelf kan opwekken?

Ook benieuwd hoe je thuis kan besparen op je energiekosten?

Luminus helpt je aan een persoonlijk besparingsplan, tijdens én na de coronacrisis

Meer info

Ook interessant voor jou