Duurzame verlichting: de voordelen van relighting voor bedrijven

Wil je je energieverbruik terugschroeven? Maatschappelijk verantwoord ondernemen? Of je verouderde infrastructuur vervangen? Relighting is in elk van deze gevallen een goed idee. Kies voor een energiezuinig lichtplan en pluk er meteen de vruchten van. 

Wat is relighting?

Relighting is het proces waarbij het volledige lichtplan van een bedrijf wordt geanalyseerd en vervangen door efficiëntere lichtbronnen. Een grondige lichtstudie bepaalt hoe je de verlichting van de werkruimtes kan optimaliseren, met oog voor besparingspotentieel en lichtcomfort. De oude, energieverslindende armaturen worden verwijderd en maken plaats voor efficiëntere ledverlichting.

Waarom ledlampen als alternatief?

Ledverlichting heeft enkele grote voordelen die zorgen voor een meer energiezuinige en efficiënte oplossing. 

  • Laag energieverbruik: gloeilampen verbruiken gemiddeld 60 watt, terwijl ledlampen slechts een tiendedaarvan verbruiken.
  • Lage warmteontwikkeling: ledlampen zetten maar liefst 80% van hun energie om in licht, terwijl andere lampen een groot percentage verliezen aan warmte.
  • Lange levensduur: een ledlamp gaat gemiddeld 50.000 verlichtingsuren mee.
  • Mogelijkheden voor slimme verlichting: je kan de verlichting door een persoonlijk programma of bewegingssensoren aanpassen aan het ritme van je bedrijf.

Lees ook het artikel: Besparen in je zaak dankzij ledlampen en slimme verlichting

Niet enkel financiële voordelen

Als maatschappelijk verantwoord ondernemen een van de pijlers van je bedrijf is, mag relighting niet ontbreken. Kiezen voor ledverlichting is kiezen voor het milieu. Ledinstallaties verbruiken minder energie, stoten minder CO2uit en zijn vrijwel volledig te recycleren. 

Daarnaast komt een gedetailleerde lichtstudie ook je werknemers ten goede. Die studie houdt immers rekening met de noden van het personeel en verhoogt hun werkcomfort. Renoveer je jouw gebouw of komt er een volledig nieuwbouwkantoor aan? Relighting zorgt voor oplossingen op maat.

Zuinig met energie = zuinig met centen

Ledverlichting is niet alleen energie-, maar ook kostenefficiënt.

  • De besparing is onmiddellijk en kan oplopen tot meer dan 70%.
  • De investering heeft een korte terugverdientijd. Afhankelijk van de energiebesparing en de vermindering van de onderhoudskost betaalt de installatie zichzelf op 1 tot 3 jaar terug.
  • Door de lange levensduur van de installatie bespaar je ook op onderhoudskosten, want de lampen hoeven minder snel vervangen te worden.
  • Met relightingplannen komt je bedrijf in aanmerking voor een premieBekijk de voorwaarden.

Lees ook het artikel: Snel energie besparen? Investeer in ledverlichting!

Neem een expert onder de arm

Voor kmo’s die de komende jaren plannen hebben om energiebesparende of milieuvriendelijke aanpassingen te doen, is relighting veruit de meest populaire investering. Daarvoor neem je best een expert onder de arm. 

“Oude lampen vervangen door ledverlichting, dat kan ik toch zelf?”

Vergis je niet. Je lichtstudie laten maken door een verlichtingsexpert is van onschatbare waarde. Zijn kennis zorgt ervoor dat jij geen enkele mogelijkheid om te besparen over het hoofd ziet. Een expert houdt rekening met wat jouw bedrijf nodig heeft, met de Europese wetgeving en met de valkuilen waar je voor moet opletten. 

Ook interessant voor jou