Onze tips voor energie besparen in de winter

De winter brengt een hogere energierekening met zich mee. De dagen worden kouder en korter, waardoor we onze verwarming en verlichting veel sneller inschakelen. Maar energie besparen in huis kan ook tijdens het koudste seizoen, zonder in te boeten aan comfort. Laat je gidsen door de beste bespaartips voor energie.

Een goede voorbereiding helpt je energie te besparen in de winter

In de winter is slim verwarmen de belangrijkste manier om energie te besparen in huis. Een goede voorbereiding maakt het je al een stuk makkelijker.

  • Controleer regelmatig of je verwarmingsketel nog goed functioneert. Zeker wanneer hij ouder is dan 10 jaar. Heeft je cv-ketel zijn (twee)jaarlijkse onderhoudsbeurt al gehad? Ook dat verhoogt de (energie-)efficiënte en verlaagt de kans op pannes.
  • Hou de koude buiten door kieren onder deuren en ramen goed af te sluiten met tochtstoppers en -strips. Ook je zomergordijnen vervangen door exemplaren met een dikke, isolerende stof helpt je om de warmte binnen te houden.
  • Om gebarsten waterleidingen te voorkomen, is het erg belangrijk om buizen die rechtstreeks aan de vrieskou worden blootgesteld te beschermen. Koppel je buitenkraantje(s) dus af. En overweeg om de rest van je leidingen te isoleren. Dit kan je doen door isolatiemateriaal rond je warmwaterleidingen te wikkelen, zo voorkom je warmteverlies wanneer het water van de verwarming naar de kranen stroomt.

Energie besparen in je huis gaat het best met goede gewoonten

Kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten kunnen je jaarlijks makkelijk 10% besparing opleveren.

  • Stel je verwarming slim af, bijvoorbeeld door thermostatische kranen per ruimte te installeren. Die voelen zelf aan wanneer er meer of minder verwarming nodig is en zorgen zo voor een constante temperatuur in je huis. Een graadje minder laat je trouwens al snel 5 tot 7% energie besparen.
  • In de winter warmt leidingwater veel trager op dan in de zomer. Om waterverspilling in de keuken te voorkomen, gebruik je best een waterkoker, want die is veel efficiënter. Laat ook je oven nog even openstaan nadat je gekookt hebt om van zijn warmte te profiteren. Dat geldt ook voor kaarsen. Ze maken je woning niet alleen gezelliger, maar ook een beetje warmer.
  • Om energie te besparen in de winter, is het belangrijk om tocht te voorkomen… maar ook om je huis af en toe te ventileren. Zo vang je vocht op en verbeter je de luchtkwaliteit, wat ervoor zorgt dat je woning beter opwarmt. Je ramen en binnendeuren 10 minuten openzetten op het warmste moment van de dag is voldoende.
  • Maak goede afspraken met je gezinsleden. Deuren open laten staan is echt energie- en geldverspilling. Betrap je iemand? Laat je gezinslid dan 1 euro in een pot stoppen. Na de winter maken jullie met dat bedrag een gezellig uitstapje. Als het toch een te grote uitdaging blijkt om deuren te sluiten, kan je altijd nog deurdrangers installeren.

Investeren helpt je energie te besparen op lange termijn

Alle beetjes helpen, maar om een groot verschil te maken op je energierekening, kijk je best eens na welke investeringen je op lange termijn helpen om energie te besparen in je huis. Bovendien krikken deze maatregelen ook de EPC-waarde van je huis op, waardoor de waarde op de woningmarkt verhoogt. Dat is extra mooi meegenomen wanneer je uiteindelijk verhuist.

Verzorg de batterij van je elektrische fiets en auto

Dat betekent dat je je elektrische wagen best in de garage zet zodra het vriest. Zo vermijd je dat de laadkabel van je elektrische wagen bevriest. Plan je laadtijden ook goed op voorhand in, want door het koude weer verkleint je actieradius. Dat geldt trouwens ook voor je elektrische fiets. Meer tips voor je elektrische wagen vind je hier.

Gebruik je je e-bike nog dagelijks? Haal de batterij dan van je fiets en laad hem op een verwarmde plek op. Als dat niet kan, biedt een thermische beschermhoes een prima oplossing.

Met deze tips kan jij comfortabel energie besparen in de winter. Tijdens het koudste seizoen voel je het effect van je besparende maatregelen het sterkst, maar energie besparen in je huis is natuurlijk het hele jaar lang een goede gewoonte. Haal voor elk seizoen inspiratie uit onze blog: