Een heerlijk warme douche na een wandeling, een relaxerend bad na een drukke werkdag of een snelle afwas met de hand. Volgens de Vlaamse MilieuMaatschappij bedroeg het gemiddeld leidingwaterverbruik (voor een lid van een gemiddeld gezin) 89 liter per persoon per dag. Van deze dagelijkse hoeveelheid water wordt minstens de helft verwarmd voor de douche, het bad en de keuken. Als je weet dat warm water het milieu vijftig keer meer belast dan koud water, loont het de moeite om jouw warmwaterverbruik te beperken.
Dubbele besparing
Ongeveer 15% van ons huishoudelijk energieverbruik gaat naar warm water. In woningen met een elektrische boiler kan dit zelfs stijgen tot 25%. Door rationeel om te springen met jouw warmwaterverbruik bespaar je dus dubbel: zowel op water als op energie. Er bestaan enkele eenvoudige trucjes om te bezuinigen op warm water, zowel onder de douche als in de keuken. Wij zetten de belangrijkste tips voor jou op een rij.
Besparen in de badkamer
Eerst en vooral: neem een douche in plaats van een bad. Een bad nemen verbruikt een stuk meer energie en water dan een (korte) douche. Een gemiddeld bad van 120 liter kost maar liefst drie keer zoveel aan water en energie als een douche van vijf minuten!
Met de volgende tips kan je besparen op warm water onder de douche:
- Douch zo kort mogelijk: Hoe korter je doucht, hoe minder water en energie je verbruikt. Door een douche van vijf minuten te nemen in plaats van de gemiddelde negen minuten, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m³ gas per jaar.
- Gebruik een spaardouchekop: Gebruik een waterbesparende douchekop. Een echte spaardouchekop laat maximaal zeven liter per minuut door. Hij geeft evenveel douchecomfort, maar verbruikt al snel 20% minder water dan een gewone douchekop. Als je een regendouchekop inruilt voor een spaardouchekop bespaar je zelfs 50%.
- Installeer een thermostaatkraan: Met een thermostaatkraan is het water sneller op de gewenste temperatuur.
- Plannen voor een nieuwe badkamer? Overweeg de installatie van een WarmteTerugWin-systeem voor de douche. Zo’n systeem haalt warmte uit het weggespoelde douchewater en gebruikt dat om koud water te verwarmen. Zo kan je al snel 100 m³ gas per jaar besparen.
Ook voor je toilet bestaan er spaarknoppen. Gebruik liefst zo veel mogelijk die kleine knop en verbruik zo bijna de helft minder water. En verder is het natuurlijk een kwestie van goede gewoonten: laat de kraan bijvoorbeeld niet lopen wanneer je je handen wast of tanden poetst. Of zet de douche even uit wanneer je je inzeept.
Besparen in de keuken
Ook in de keuken kan je het warmwatergebruik beperken. Enkele tips:
- Rationeel warmwatergebruik: Is het wel altijd nodig om warm water te gebruiken? In veel gevallen werkt koud water net zo goed. Als je dan toch warm water nodig hebt, laat de warmwaterkraan dan niet langer of harder lopen dan nodig.
- Gebruik een waterkoker: Als je de warmwaterkraan opendraait, duurt het even voordat het water uit de kraan warm genoeg is. Gebruik in de plaats daarvan een waterkoker. Zo verspil je geen water.
- Gebruik waterbesparende kranen: Ook voor in de keuken vind je op de markt modellen die waterbesparend zijn. Je kan ook kiezen om een aparte waterbesparende perlator (kraanmondstuk) of een doorstroombegrenzer op jouw kraan te plaatsen.
Besparen op de warmwaterinstallatie
- Kies een doorstroomtoestel op aardgas: De verwarming van sanitair water is een stuk voordeliger met aardgas dan met elektriciteit. Bovendien is een doorstroomtoestel voordeliger dan een boiler. Het water wordt pas verwarmd als je de warmwaterkraan opendraait.
- Warm water met zonneboiler: Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van jouw energieverbruik voor warm water.
Buiten besparen
Laat je tuinslang het liefst zo vaak mogelijk achterwege, want die kan maar liefst 18 liter water per minuut spuiten.
- Kies bij het wassen van de auto liefst voor de ouderwetse methode van de emmer en de spons. Aan vier emmers heb je meestal voldoende en dat water kan je daarna nog gebruiken om je planten water te geven of je wc door te spoelen. Toch wat meer kracht nodig? Kies dan liever voor een hogedrukreiniger.
- Ook je planten water geven doe je beter niet met een tuinslang, want dan ben je snel meer dan 100 liter kwijt. Installeer dus een waterton of houd restwater uit huis bij om je tuin te verfrissen.
- Hou je waterverbuik ook meteen in de gaten wanneer je verbouwt: kies het juiste materiaal voor je leidingen, vervang oude systemen en ga op zoek naar lekken.
> Lees ook ons artikel: “Duurzaam besparen op je energiefactuur doe je zo!”