Privé

Bespaar door te delen: 7 onmisbare apps

In de jaren zestig zorgden hippies voor de eerste zogenoemde sharing communities. Ook vandaag is de deeleconomie weer helemaal in. We delen massaal auto’s, fietsen, kantoorruimtes, muziek, taxiritten en zelfs huizen. Logisch, want dat is goed voor het milieu en je portefeuille. Wil je zelf ook meer delen? Deze apps maken het een tikkeltje eenvoudiger.

Woningdelen

We hebben niet alles op elk moment van de dag nodig. Heb jij bijvoorbeeld een kamer vrij in je appartement, huis of vakantieverblijf? Dan kun je die verhuren. Per dag of per week. In ruil krijg je een mooie vergoeding. Een erg handige app om je kamer of pand op de markt te zetten, is Airbnb (iOS en Android). Nadat je een profiel hebt aangemaakt, voer je een omschrijving in en upload je enkele mooie foto’s. Het tarief per nacht? Dat kies je helemaal zelf. Via de app communiceer je met een potentiële huurder. Zelfs de betaling verloopt via de applicatie op je smartphone. En de kosten? Die vallen goed mee. Als verhuurder betaal je 3% servicekosten per reservering. Onthoud de app ook als je zelf op zoek bent naar een verblijf in binnen- of buitenland. Het is vaak een stuk goedkoper én unieker dan een hotelovernachting.

Fietsdelen

Heel wat mensen hebben een auto én een fiets. Maar je kunt ook perfect fietsen en rijden zonder zelf te investeren. Om je met een stalen ros in de stad te verplaatsen, kun je een zogenoemde Blue Bike of Mobit-fiets gebruiken. Blue Bikes staan op vaste plekken – bijvoorbeeld aan het station – terwijl je Mobit-fietsen verspreid in de stad vindt. Via de Blue Bike– (iOS of Android) of Mobit-app (iOS of Android) scan je de QR-code. Vervolgens kun je vertrekken. Onze tip: maak al op voorhand een account aan! Dat bespaart je flink wat tijd.

bespaar door te delen

Autodelen

Op gelijkaardige manier kun je ook heel eenvoudig verplaatsingen maken met een auto zonder dat je er zelf één hebt. Bijvoorbeeld via Cambio. Via de app (iOS of Android) reserveer je in heel België een wagen of kun je een auto zoeken op basis van je voorkeuren. Je krijgt ook dadelijk een overzicht van de kostprijs te zien. Autodelen via Cambio is heel eenvoudig: je gebruikt een auto – van een kleine stadswagen tot een grote bestelwagen – voor een uur, een dag of langer. Ook handig: een Cambio-auto heeft een vaste parkeerplek. Je moet dus niet zoeken naar een staanplaats op het einde van je rit.

Wil je je eigen wagen uitlenen aan anderen omdat je hem zelf niet veel gebruikt? Dan is Drivy (iOS en Android) een must have app. In een handomdraai stel je een zoekertje op en geef je aan wanneer de auto beschikbaar is. Je wagen is helemaal verzekerd via Allianz. De makers claimen dat je gemakkelijk tot 150 euro per week kunt verdienen. Heb je geen wagen? Dan kun je uiteraard een auto huren. Er staan duizenden auto’s ter beschikking. Via de app zoek je in no time een beschikbare wagen.

Wil je een verre rit met iemand delen? Als chauffeur of passagier? Dan is BlaBlaCar (iOS en Android) ideaal. Op die manier heb je altijd een gesprekspartner tijdens een lange autorit. Bestuurders geven aan waar ze naartoe rijden, potentiële passagiers vragen of ze mee mogen rijden tegen een kleine vergoeding. Op die manier rijd je al mee van Brussel naar Parijs voor 18 euro. Via de app kun je beschikbare ritten én prijzen raadplegen.

Spullen van de buren

En wat met spullen die je maar één of twee keer per jaar nodig hebt? Een heggenschaar, cirkelzaag of partytent bijvoorbeeld. Koop je die? Zonde. Het neemt flink wat plaats in én tegen dat je het ding vijf keer gebruikt hebt, is de garantieperiode al voorbij. Dankzij Peerby (iOS + Android) kun je spullen lenen van mensen in je buurt. Je geeft via de app simpelweg aan wat je zoekt én wat je zelf hebt. Dat is niet alleen handig, maar ook voordelig én duurzaam.

Lees ook ons artikel: Duurzaam besparen op je energiefactuur doe je zo


Ga naar www.luminus.be