7 tips voor energiebesparende goede voornemens

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat we massaal goede voornemens maken. Wil jij het dit jaar eens over een andere boeg gooien? Schrijf dan ‘energie besparen’ op je lijstje in plaats van ‘diëten’ of ‘stoppen met roken’.

Minder energie verbruiken is immers goed voor het milieu én je portemonnee. Sterker nog, een kleinere voetafdruk is broodnodig om onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen een mooie toekomst te bieden. Een ver-van-mijn-bed-show? Allesbehalve. Alle kleine beetjes helpen. Met deze tips lukt het ongetwijfeld.

Elektriciteitsloze avonden zijn extra gezellig

Het klinkt misschien een tikkeltje saai, maar dat is het allesbehalve. Zet één avond per week je televisie en computer uit, laad je smartphone voor een keertje niét op en laat het toestel volledig links liggen. Geen idee wat je dan de hele avond moet aanvangen? Simpel! Steek wat kaarsjes aan en speel gezelschapsspelletjes met het gezin, neem de tijd om even bij te praten of ga eens langs bij je ouders of vrienden. Dit is vooral super gezellig. De energiebesparing die hierbij komt, is natuurlijk ook meegenomen!

Wist je dat etentjes organiseren energiezuinig kan zijn?

Ook al gemerkt dat je de verwarming sneller opzet als je alleen bent? Dat is niet abnormaal! Als je met meer mensen in één ruimte zit, helpt de lichaamswarmte van elke persoon de kamer op te warmen. Een simpele tip om te besparen: nodig één keer per week familie of vrienden uit om te komen eten. Natuurlijk moet jij niet altijd koken. Spreek af wie wat meebrengt: de ene zorgt voor een hapje, de andere brengt soep mee, …

Een avond in duisternis

Vind je het moeilijk om een avondje zonder (televisie)scherm door te brengen? Dan maken we het je iets makkelijker. Kies een avond per week waarop je geen licht aandoet. Verlicht de kamers met kaarsjes of gebruik een zaklamp. Gezellig, plezant én energiebewust!

Goede voornemens

Ruil dikketruiendag in voor dikketruienweek

De verwarming vraagt heel wat energie: tot wel 55% van je totale energieverbruik op een jaar! Er is natuurlijk niets zo leuk om op een koude winterdag binnen te komen in een lekker warm huis. Maar je kunt jezelf ook opwarmen op heel veel andere manieren: kruip onder een dekentje, neem een warm bad of doe een heerlijk dikke trui aan. Door je verwarming één graadje lager te zetten, bespaar je tientallen euro’s. En je hoeft er niet eens kou voor te lijden.

Ga eens vroeg(er) naar bed

Probeer één avond per week vroeger onder de wol te kruipen. Praat wat bij met je partner, lees een verhaaltje voor de kinderen of hou met het hele gezin een kussengevecht. Je bespaart niet alleen op de verwarming, maar ook op het verbruik van de televisie en de verlichting. Win-win! Bovendien ben je de volgende dag een stuk frisser en heb je zelf méér energie!

Vang douchewater op

Het duurt altijd even voor het water in de douche warm is. Dat zijn dus liters drinkwater die zomaar wegvloeien. Dat is zonde, nietwaar? Vang het koude water op in een emmer om bijvoorbeeld de planten water te geven.

Stekkerdozenspel

Voorzie overal in huis stekkerdozen met een schakelaar om ’s avonds alle elektrische toestellen uit te zetten en het sluimerverbruik aan te pakken. Als je kinderen in huis hebt, kun je er perfect een spel van maken: wie zet het meeste stekkerdozen uit?

Wil je nog meer energiebesparende tips? Neem zeker eens een kijkje in onze rubriek ‘snelle bespaartips‘.

Ook interessant voor jou