7 tips om energie te besparen in de herfst

’t Is weer voorbij die mooie zomer! De dagen worden korter, de nachten langer, de temperatuur daalt en regelmatig gaan de hemelsluizen open. De zomerkledij gaat in de kast en je verwarmingsketel komt uit zijn zomerslaap … Dit is het ideale moment om eens te kijken hoe je energie kan besparen in de herfst.

Wat verandert er aan jouw energieverbruik in de herfst? Wat heeft gezondheid met energie besparen te maken? Hoe zorg je ervoor dat je cv-ketel geen overuren maakt? We geven je 7 tips om je energierekening te verlagen.

1. Blijf in beweging

Energie besparen door fit te zijn … dat klinkt misschien raar, maar dat is het allerminst. Je spierweefsel zorgt mee voor bescherming tegen de koude. En hoe minder koud je het hebt, hoe minder nood aan verwarming. Blijf dus zeker sporten, ook als de dagen natter en kouder worden:

 • Vervang je looptraining op regendagen door zwemmen, fitness of andere indoorsporten.
 • Maak een mooie wandeling met het gezin en geniet van het prachtige kleurenpalet van de herfst.
 • Gebruik je fiets of ga te voet naar de bakker, ondanks de verleiding om vanwege het frisse weer je auto te gebruiken.

2. Neem je verwarming onder de loep

Je verwarmingsketel is tijdens de koudere maanden de grootste verbruiker van energie in jouw woning. Er bestaan verschillende manieren om het verbruik van je ketel onder controle te houden:

 • Compartimenteer: Het is niet nodig om elk hoekje en elke ruimte van je woning te verwarmen. Draai waar nodig de kraan dicht of zorg voor thermostatische kranen.
 • Doe-het-zelfisolatie: Vrijliggende verwarmingsbuizen in koude ruimtes kan je gemakkelijk zelf isoleren. Tochtstrips zorgen ervoor dat de warmte blijft waar het nodig is. Radiatorfolie voorkomt dat warmte in je muren trekt. Een bezoekje aan de lokale doe-het-zelfzaak en een halve dag klussen leveren je waarschijnlijk een mooie besparing op.
 • Controleer je systeem: Is je cv-ketel in orde? Zijn de radiatoren ontlucht? Is jouw thermostaat juist ingesteld?

Tip: Misschien is je cv-ketel aan vervanging toe. Een ervaren vakman kan je hierover een juiste inschatting geven en vertelt je meer over de bestaande premies.

3. Energiezuinig verlichten is slim

De dagen worden vanaf nu alsmaar korter en dus zal je vaker de verlichting aanschakelen. Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt rond 530 kWh per jaar aan verlichting. Dat is ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Het loont dus de moeite om ook hierop te besparen. Heb je weleens aan ledverlichting gedacht? Via deze gratis besparingscalculator ontdek je hoeveel je zal besparen als je jouw huidige lampen vervangt door ledverlichting.

4. Profiteer maximaal van de zon

Benut zolang je kan de warmte en het licht van de zon, zodat verwarmingskosten en verlichtingskosten dalen:

 • Hou je gordijnen open en laat de zonnewarmte binnen. Hoewel het buiten kouder wordt, geven zonnestralen nog altijd warmte.
 • Gebruik beter je rolluiken of je gordijnen dan je lichtschakelaar. Zolang de zon voldoende licht geeft, moet de verlichting niet aan.

5. Verzorg je eetpatroon

Heb jij ook zo’n trek in een pak friet op een gure herfstdag? Grijp jij ook gemakkelijker naar comfortfood als het koud en nat is? Het is nochtans bewezen dat een gezond eetpatroon met voldoende ijzer en vitamine B12 een positief effect heeft op je interne en bijgevolg ook je externe thermostaat. Zorg daarom ook in de herfst voor een gezond en gevarieerd menu.

Tip: Vooral vis en weekdieren zoals mosselen en oesters zijn een bron van ijzer en vitamine B12.

energie besparen herfst

6. Maak goede afspraken bij je thuis

Zorg ervoor dat iedereen binnen je gezin op zijn hoede is voor energieverspilling. Volgende afspraken helpen hierbij:

 • Laat het licht niet onnodig branden.
 • Sluit consequent de tussendeuren.
 • Let op het warmwatergebruik tijdens het douchen. Zet eventueel een timer op.
 • Was je handen met koud water.
 • Om je kinderen op een leuke manier bewust te maken van energie(verspilling), kan je het gratis energieboek voor kids downloaden.

7. Gebruik je droogkast doordacht

Je droogkast verbruikt heel wat energie. Maar wanneer het buiten frisser en natter wordt, droogt je wasgoed heel traag op je droogrek. Je hoeft jouw rek echter nog niet weg te stoppen:

 • Ook de herfst kent nog een aantal warme, droge dagen waarop wasgoed buiten drogen perfect lukt.
 • Zet jouw droogrek binnen, bij voorkeur in een droge en warme ruimte zoals je verwarmingsruimte.
 • Je kan je wasgoed eerst ‘voordrogen’ op het rek, en daarna in de droogkast steken. Zo spaar je energie en gaat het toch vooruit.

Wil je nog meer besparen? Lees dan het artikel Duurzaam besparen op je energiefactuur doe je zo.

Ook interessant voor jou