6 tips om je prosumententarief onder controle te houden

Zonnepanelen op je dak? Dan heb je zeker al van het prosumententarief gehoord. Het werd in Vlaanderen in 2015 ingevoerd en zal vanaf 2019 ook in Wallonië van toepassing zijn. Het doel van dit tarief is dat ook prosumenten (particulieren die zowel elektriciteit produceren als consumeren) een solidaire en redelijke vergoeding betalen voor de dienstverlening van de distributienetbeheerder. Aan de wetgeving kunnen we geen mouw passen, maar je kan wel proberen de kost zo laag mogelijk te houden om het maximum uit je zonnepaneleninstallatie te halen.

Wat bepaalt de hoogte van jouw tarief en kan je dit beïnvloeden? Wat zijn de mogelijkheden bij een nieuwe of bestaande zonnepaneleninstallatie? Ontdek onze 6 tips!

Tip 1: Plaats een installatie op maat van je woning

Het prosumententarief wordt berekend door het tarief van je netbeheerder te vermenigvuldigen met de grootte van jouw omvormer (uitgedrukt in kW).  Hoe kleiner je installatie, hoe kleiner je omvormer en hoe lager het prosumententarief. De grootte van de omvormer is meestal ongeveer 90% van het totale vermogen van je zonnepanelen. Bij een minder gunstige ligging van de panelen kan men kiezen voor een kleinere omvormer ten opzichte van het totale vermogen van de installatie. Zo betaal je nog minder prosumententarief.

Kies dus steeds voor een installatie die aangepast is aan jouw verbruik, zodat je niet nodeloos te veel betaalt. Je verbruik bepaalt het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, niet de grootte van je dak!

Tip 2: Pas je bestaande installatie aan

Door de gunstmaatregelen uit het verleden heb je misschien een te grote installatie voor je hedendaagse verbruik. Je ontving tenslotte groenestroomcertificaten afhankelijk van de grootte van je omvormer (hoe groter, hoe meer certificaten). Bovendien zijn intussen heel wat energievretende huishoudtoestellen  een pak energiezuiniger geworden.

Bij aankoop was je zonnepaneleninstallatie wellicht perfect afgestemd op je toenmalige verbruik, maar ondertussen is dat mogelijk niet meer het geval. Een oplossing is om een aantal panelen weg te nemen en een kleinere omvormer te plaatsen.

Tip 3: Vervang je oude installatie

Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering. De kwaliteit en het rendement zijn sterk verbeterd en de prijzen zijn gedaald. Misschien is het nu een goed moment om je oude installatie te vervangen? Een kleinere installatie met een kleinere omvormer geeft je evenveel comfort en een lager prosumententarief.

Vraag advies aan een vakman.

Prosumententarief

Tip 4: Minimaliseer je verbruik

Als je minder stroom verbruikt, volstaat een kleinere zonnepaneleninstallatie met een kleinere omvormer. Hierdoor betaal je minder prosumententarief. Als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen, volg je best deze stappen:

  1. Neem maatregelen om je energieverbruik te beperken.
  2. Bereken je (toekomstige) verbruik op basis van de genomen maatregelen.
  3. Bepaal aan de hand van dit verbruik de installatie op jouw maat.

Tip 5: Plaats een bidirectionele meter

Een bidirectionele meter kan, in tegenstelling tot de terugdraaiende teller, apart meten wat je afneemt van het net en wat je injecteert. Je betaalt de normale netvergoeding en geen prosumententarief. Voor de elektriciteit die je injecteert op het net kan je bij sommige stroomleveranciers een vergoeding krijgen.

Een bidirectionele meter is interessant van zodra je 40% van je geproduceerde energie onmiddellijk gebruikt. Uit een studie van de Universiteit van Gent blijkt echter dat gemiddeld slechts 28% van de energie meteen wordt verbruikt. Bovendien werpt de vraag zich op of de investering in zo’n bidirectionele meter (ongeveer 400 euro) nog nut heeft met de nakende invoering van de digitale meters.

Tip 6: Reken het goed uit!

Niet elke maatregel om het prosumententarief te beïnvloeden, is voor iedereen interessant. Hou steeds volgende zaken in het achterhoofd:

  • Bepaalde bovengenoemde maatregelen brengen kosten met zich mee. Weeg steeds goed de investeringskosten af tegen de winst op lange termijn.
  • Aanpassingen in de wetgeving zorgen ervoor dat sommige voorwaarden veranderen of dat bepaalde zaken verplicht worden. Wat vandaag voordelig lijkt, is dat misschien niet meer in de toekomst.
  • Wanneer je aanpassingen doet aan je installatie, ga dan goed na (bij je netbeheerder) welk effect dat heeft op je huidige regeling. Indien je groenestroomcertificaten voor je installatie kreeg, kan het bijvoorbeeld zijn dat je deze niet meer ontvangt na wijziging van je installatie.

Wil je meer weten over de opbrengst van zonnepanelen en het prosumententarief in jouw regio? Lees er meer over in het artikel Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2019?

Ook interessant voor jou