Privé

5 tips om energie te besparen: waarheid of mythe?

We worden langs alle kanten overstelpt met tips om energie te besparen: we moeten minder warm stoken, minder lang douchen… Maar weegt al die moeite wel op tegen de energie die je ermee wint? Een overzichtje van welke tips inderdaad kloppen en welke je mag vergeten.

Mythe: de thermostaat op een hogere temperatuur instellen

De centrale verwarming werkt altijd even snel, op welke temperatuur je de thermostaat ook instelt. Als je de temperatuur op 19 graden wil brengen en je zet de thermostaat op 25 graden, zal de verwarming dus niet sneller de gewenste temperatuur bereiken. De thermostaat hoger zetten dan nodig, is dus een besparingsmythe.

Lees ook ons artikel : Energie besparen in de winter

Waarheid: minder warm stoken

De verwarming lager zetten, helpt wel om te besparen. Dat kan zowel overdag als ’s nachts en meestal merk je er niet eens zo veel van. En anders kan je nog altijd een extra pull aantrekken of een extra deken opleggen.

Vergeet de verwarming ook niet uit te zetten als je niet thuis bent. En begin daar vroeg genoeg mee: zet de verwarming gerust al wat lager als je van plan bent om binnen een half uurtje te vertrekken. Alle beetjes helpen.

Mythe: warm water gebruiken om te koken

Warm water uit de kraan gebruiken om spaghetti te koken of thee te zetten, helpt niet om te besparen. Het water zal daardoor inderdaad sneller koken, maar de boiler gebruikt ook energie om het water op te warmen.

Waarheid: minder water gebruiken per wasbeurt

Een douche nemen in plaats van een bad en daarbij proberen om niet te veel water te gebruiken, helpt wel om te besparen. Voor een bad verbruik je al snel 120 à 180 liter water per wasbeurt, voor een douche van 10 minuten zo’n 90 liter. Om nog minder water te verbruiken, kan je een spaardouche installeren (zo’n 50 liter voor een douchebeurt van 10 minuten). Of je kan natuurlijk ook gewoon proberen om minder lang of minder vaak te douchen.

Waarheid: de helderheid van jouw tv-scherm aanpassen

De helderheid van jouw tv-scherm aanpassen, kan voor een aanzienlijke energiebesparing zorgen. Sommige flatscreentv’s verbruiken 40 procent minder energie met een aangepaste helderheid. En als je in een verduisterde omgeving tv kijkt, merk je het verschil amper. Behalve in jouw portemonnee: deze besparing kan oplopen tot 150 euro per jaar.Ga naar www.luminus.be