5 tips om je kinderen bewust te maken van energie(verspilling)

Eén druk op de knop volstaat. Om het licht in te schakelen, de televisie aan te zetten of de muziek door het hele huis te laten galmen. Het is zo vanzelfsprekend, maar kinderen hebben geen flauw idee wat er allemaal voor nodig is om al die dingen te laten werken. En wie de kosten hiervan betaalt. Wil je je kinderen bewuster leren omgaan met energie? Deze trucjes helpen.

1 Geef zélf het goede voorbeeld

Je kind kan nooit een energiebesparende superhero worden als hij of zij niet leert hoe het moet. Durf je zelf wel eens de lichten te laten branden? Of laat je regelmatig de radio spelen terwijl je in een andere kamer bent? Dan kun je natuurlijk niet verwachten van je kinderen dat zij het tegenovergestelde doen. Werkelijk alles begint bij jezelf!

Lees ook: 10 eenvoudige tips om energie te besparen in huis

2 Houd het zo eenvoudig mogelijk

Wil je je kinderen bewuster leren omspringen met energie? Zorg er dan voor dat je zoon of dochter goed begrijpt wat je zegt. Het heeft geen zin om ingewikkelde processen uit te leggen, als ze geen flauw idee hebben van wat je allemaal bedoelt.

Begin dus met een paar simpele principes en bouw langzaam op. Werk bijvoorbeeld het eerstvolgende jaar rond drie pijlers: water, verlichting en warmte, en stel bepaalde regels op. Wie als laatste naar buiten gaat, doet het licht uit, bijvoorbeeld. Of het water niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Het kan zelfs op een leuke manier: een zandlopertje om de duur van een douchebeurt aan te geven. Vele kleintjes maken één groot.

3 Een duidelijk huisreglement helpt

Elkaar geen pijn doen, ‘sorry’ zeggen als je iets misdaan hebt, speelgoed delen… Je hebt waarschijnlijk een aantal (ongeschreven) gedragsregels, maar heb je ook al afspraken gemaakt rond energiezuinig zijn? Wees opnieuw zo concreet mogelijk, zodat je kinderen perfect begrijpen wat je bedoelt. Is het etenstijd? Dan is dé regel bijvoorbeeld: het licht in de woonkamer doven én de televisie uitschakelen.

Tips kinderen bewust maken energie

4 Voor wat, hoort wat

Vinden je kinderen het huisreglement maar niets? Dan kun je nog altijd beginnen met een ouderwets beloningssysteem. Een sticker als ze de deur dichtdoen of de televisie uitzetten, bijvoorbeeld. Hebben ze tien stickers verzameld? Dan beloon je ze met een kleinigheidje waar ze blij van worden: een uitstapje, een gezelschapsspel, een ijsje…

Zijn je kinderen tieners? Dan kan je de stickers uiteraard achterwege laten en hen misschien wel trakteren op hun lievelingseten, hun lievelingsactiviteit of een familietripje.

5 Elke dag = Dikketruiendag

Eén keer per jaar stuur je je kind in een superwarme trui naar school. Want op Dikketruiendag gaat de verwarming een paar graden lager. En dat kan thuis natuurlijk ook. Zorg voor genoeg truien, dekentjes, kersenpittenkussens en pantoffels en je kunt het hele jaar door je verwarming één of twee graden lager zetten. En ja, dat zorgt ook op je energiefactuur voor een verschil.

Ook interessant voor jou