Gasverbruik verminderen zonder comfortverlies

Uit een studie van de Vlaamse overheid blijkt dat een doorsnee Vlaams gezin jaarlijks ongeveer 2.000 euro betaalt aan energie. Voor veel gezinnen ligt dat bedrag anno 2022 zelfs nog een stuk hoger, zeker met de sterk gestegen marktprijzen van het afgelopen jaar. Het grootste deel van het energiebudget wordt gespendeerd aan het verwarmen van de woonst. Je gasverbruik verminderen én je factuur verlagen zonder in te boeten aan comfort? Het kan met deze 5 eenvoudige tips.

TIP 1: 7% energiebesparing dankzij 1 graad minder

Eentje is geentje? Niet wat je gasverbruik betreft! Elke graad maakt een verschil in je portemonnee. Door je thermostaat 1 graad lager te zetten, bespaar je jaarlijks al snel 7% op je verwarmingskosten. Neem er even je energiefactuur bij en bereken hoeveel dat percentage concreet bedraagt voor jou. Opgelet: je energiefactuur bestaat voor een deel uit kosten die geografisch bepaald zijn en waar je zelf geen impact op hebt: de distributiekosten (voor je netbeheerder), taksen en heffingen (voor de overheid) en btw. 

Als je je winst berekent, vind je het vast niet erg om af en toe binnenshuis een trui aan te trekken. Zeker als je weet dat het verwarmen van je woning de grootste hap uit je energiebudget is. Bij een gemiddeld Vlaams gezin is dit goed voor zo’n 50% tot 75% van het totale energieverbruik.

Lees ook ons artikel: de 5 meest impactvolle energietips om je kosten te temperen

TIP 2: verluchten is een must

Ramen en deuren openzetten om je gasverbruik te verminderen? Klinkt misschien onlogisch, maar dat is het niet. Vocht in huis heeft namelijk een invloed op je warmtegevoel. Door dagelijks je huis 5 minuten te verluchten, kan het overtollige vocht ontsnappen. Dat zorgt voor een warmer gevoel in huis, zelfs als de thermostaat maar op 19 graden staat.

Je merkt het: je gasverbruik verminderen kan heel simpel zijn. Ook zonder nieuwe systemen als slimme thermostaten of warmtepompen kan je jouw portemonnee en het milieu een handje helpen. Je kan ook 5 minuten verluchten met een ventilatiesysteem C of D. Zelfs dan kan je gerust even heel kort de ramen openzetten zonder het ventilatiesysteem te verstoren.

5 tips gasverbruik verminderen

TIP 3: neem een douche in plaats van een bad

Sta je graag lekker lang onder de douche? Dan kan je evengoed een bad nemen. Maar weet dat met een bad ook je centen langs de afvoer wegvloeien. Om je gasverbruik én ook je waterverbruik te verminderen, kan je best douchen en de gemiddelde douchebeurt van 9 minuten beperken tot maximum 5 minuten. Een gezin van 2 tot 3 personen kan zo ongeveer € 75 per jaar besparen. Wil je nog een stapje verder gaan? Poets dan ook je tanden in de douche. Een goede poetsbeurt duurt 2 minuten, ideaal om je douchetiming op af te stellen.

Lees ook ons artikel: 9 tips om warm water te besparen in huis.

TIP 4: pak ook je radiatoren onder handen

In heel wat woningen staat er een zetel of een ander meubel voor de radiator. Dat is pure warmteverspilling!  Om je gasverbruik te verminderen, is het belangrijk dat de radiatoren vrij zijn. Uiteraard is een goede isolatie van de woonst een must. Niet meteen plannen om te verbouwen en de isolatie aan te pakken? Ook kleine beetjes helpen. Kleef radiatorfolie tegen de wand achter de radiator. De folie bespaart energie bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren. En de kostprijs van de folie heb je binnen het jaar terugverdiend.

gasverbruik verminderen zonder comfort verlies

TIP 5: deze apps helpen je om het gasverbruik te verminderen

Laat ons toch even stilstaan bij de moderne technologieën als slimme thermostaten, digitale energiemeters, zonnepanelen en zonneboilers. De digitalisering laat je immers toe je verbruik, en dus ook je budget, optimaal te beheren. Onverwacht overuren presteren op kantoor? Onderweg naar huis gestrand in een eindeloze file? Dan hoeft de verwarming thuis niet op te staan. Pas je slimme thermostaat aan via een handige app op je smartphone.

Heb je al van je persoonlijke klantenzone My Luminus gehoord? Hiermee kan je als Luminusklant onder andere je facturen raadplegen, je meterstanden doorgeven of je voorschotbedragen aanpassen.. Die laatste is van groot belang, om je kosten goed te spreiden en onaangename verrassingen op je jaarafrekening te vermijden. In dit artikel (en video) lichten we het belang toe van een ideaal voorschotbedrag. My Luminus is trouwens eenvoudig te gebruiken via de internetbrowser op je computer of via de app.

Ook interessant voor jou