5 makkelijke tips voor een kleinere voetafdruk

Op 22 april, de Dag van de Aarde, staan we traditioneel stil bij onze moderne leefwijze en de impact die we hebben op het milieu, onze planeet en onze medemens. Met deze vijf tips in het achterhoofd kan je die impact helpen verkleinen. Zo maken we samen het verschil.

Kies voor duurzame kledij

Lees ook ons artikel: Bye bye, wegwerpmaatschappij! Hello, repair café!

Al eens van circulaire mode gehoord? Daarin wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Als je een nieuwe jurk of broek koopt, let je er bijvoorbeeld op dat die minstens 50 procent natuurlijke stofvezels bevat – (bio)katoen, wol of linnen. Koop ook altijd wasmiddelen op plantaardige basis. En milieuvervuilende wasverzachter laat je best achterwege. Oh ja, heb je een gaatje in jouw trui of mis je een knoop? Gooi het kledingstuk dan niet weg, maar probeer het eerst te herstellen. Of ga langs bij een retouchezaak.

Print zuinig

De zuinigste manier van afdrukken is natuurlijk niets printen. Als het toch nodig is, gebruik je best gerecyclede inktcartridges met enkel zwarte inkt. De meeste printers bieden de mogelijkheid om dubbelzijdig af te drukken: dit spaart papier en dus bomen. Afdrukken in concept- of draftmodus kan veel dure inkt besparen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een zuinig lettertype.

Koop tweedehands

In de kringloopwinkel, op rommelmarkten of op tweedehandssites kan je fantastische kleren, handtassen, sieraden, speelgoed of meubels op de kop tikken. Op die manier krijgen spullen een tweede (of zelfs derde of vierde) leven en moeten ze niet naar de vuilnisbelt.

Koffie uit een kop

Koffiedrinken is tegenwoordig een heus ritueel geworden. We willen bovendien ook alleen de beste koffie, op de beste manier klaargemaakt. Waarom zouden we hem dan drinken uit smakeloze plastic of kartonnen bekers? Gebruik dus een kopje of een mok: het porselein maakt het wel degelijk lekkerder én je verkleint er de afvalberg mee. En ja, zelfs bij Starbucks hebben ze mokken.

Vries niet te diep

Een diepvrieskast vreet energie. Wist je dat 2 millimeter ijs al goed is voor 10 procent méér verbruikte energie? De optimale temperatuur voor een diepvriezer ligt bij -18 graden Celsius, lager is absoluut niet nodig. Trouwens: diepvriesproducten laten ontdooien in de koelkast geeft die koelkast gratis koeling. Beide koeltoestellen verbruiken bovendien minder in een frissere ruimte dan in een warme ruimte.

Ook interessant voor jou