11 goede voornemens die je helpen om energie te besparen


Meer sporten, gezonder eten of elke maand een boek lezen? Staan op jouw lijstje enkel de typische goede voornemens voor het nieuwe jaar? Misschien wil je je ook meer inzetten voor het milieu en je ecologische voetafdruk verkleinen? Wij serveren je een heleboel tips om eenvoudig energie te besparen.

Laat de warmte vrij

Droog je regelmatig handdoeken, T-shirts of broeken op de radiator? Dat is geen goed idee. Daardoor verliezen radiatoren maar liefst 10% van hun werking.

Geef de kou geen kans

Heel veel warmte gaat verloren door een deur die niet goed sluit of een gat in de muur. Heb je geen zin om je gereedschapskist boven te halen? Met een tochtrol kom je al een heel eind verder. En je vindt ze in alle kleuren en vormen!

Elke dag dikketruiendag

Heb je het graag lekker warm? Doe dan een extra dikke trui aan en zet je verwarming één graadje lager. Zo bespaar je tot 7% van je energieverbruik.

Etenstijd!

Hou je niet van urenlang kokerellen? Zet dan een deksel op de kookpotten. Zo gaat er minder warmte verloren en bespaar je energie. Bovendien is je eten sneller klaar en kun je dus eerder aan tafel.

Goede voornemens

Kouder wassen

Wist je dat je de meeste was op 30°C kunt wassen? Het verbruik ligt dan zo’n vier tot vijf keer lager dan op 90°C.

Slim met verlichting

Ledverlichting moet al een tijdje niet meer moet onderdoen voor de traditionele halogeen- of gloeilamp. Het licht is even aangenaam en bovendien verbruik je een hoop minder! In de Luminus led webshop bespaar je nóg meer dankzij kortingen tot -60%.

Lees ook ons artikel: Samen investeren in windenergie via onze coöperatieve vennootschap

Sharing is caring

Heb je nooit een volle wasmachine? Misschien heeft je buurvrouw of tante wel hetzelfde probleem. Stel dan een beurtregeling op. Een volle wasmachine is voordeliger dan twee halfvolle.

Gedaan met strijken

Als je droge was meteen opvouwt, heb je ongetwijfeld minder strijkwerk. Handdoeken, zakdoeken, jeansbroeken, het kan allemaal zo de kast in.

Leef wat meer offline

Blijft de oplader voor je smartphone of laptop regelmatig in het stopcontact steken? 10% van je energiefactuur is te danken aan sluimerverbruik. Trek dus alle apparaten uit die je niet continu gebruikt. Of gebruik een stekkerdoos met aan/uitknop. Zo kun je alle apparaten in één keer uitzetten.

Nieuwjaars voornemens

Een extraatje voor onze klanten: Als Luminus-klant geniet je het hele jaar door van verschillende voordelen en kortingen. Ontdek ze allemaal in het EXTRAS!-programma.

Schuim in de diepvries

Soep, stoofvlees, pizza’s … hoe meer je in de diepvriezer steekt, hoe beter. Vul de lege ruimtes op met piepschuim zodat er minder warme lucht naar binnen kan glippen als iemand de deur van de vriezer opent.

Gezellig met kaarsjes

Brandt het licht in de keuken terwijl je in de woonkamer televisie kijkt? Doe het dan snel uit. Maak er een gewoonte van om de lichten meteen te doven als je een ruimte verlaat. En kies ’s avonds eens voor kaarsjes: heel gezellig en het kost je geen energie.

Wil je nog meer tips om te besparen op energie? Lees dan ons artikel: 30 eenvoudige tips voor een energiezuinig(er) leven.

Ook interessant voor jou