10 snelle bespaartips voor energiezuinig koelen en vriezen

Met kleine inspanningen of gerichte acties kan je heel wat energie besparen in huis. En dat heeft natuurlijk ook een positieve impact op je energiefactuur. In de meeste huishoudens zijn de koelkast en de diepvriezer de meest energieverslindende apparaten. Het zijn constante werkers die 24/7 elektriciteit gebruiken. Natuurlijk kan je ook op zulke toestellen energie besparen. Aan de hand van onze tips lukt het ongetwijfeld!

 • In eerste instantie is de plaats waar je het toestel zet niet onbelangrijk: hoe warmer de ruimte, hoe meer energie het apparaat nodig heeft om te koelen. Plaats je koelkast dus niet net naast het fornuis of vlak bij je verwarming! De ideale plek? In een koele berging! Laat ook wat ruimte tussen de muur, zodat het apparaat zijn warmte kan afgeven.
 • Regelmatig ontdooien en reinigen komt de levensduur van je toestel alleen maar ten goede. Bovendien verbruikt een diepvriezer zonder ijsresten een stuk minder.
 • Door je diepgevroren levensmiddelen in de koelkast te ontdooien bespaar je flink wat energie in die koelkast. Bovendien verklein je zo – in vergelijking met ontdooien op kamertemperatuur – de kans op bacterievorming.
 • Warme maaltijden die je wilt invriezen, laat je beter eerst afkoelen.
 • Een temperatuur van 4 tot 6°C is ideaal voor je koelkast. Voor je diepvriezer is -18°C de ideale temperatuur. Het heeft weinig zin om bijvoorbeeld -20°C in te stellen.
 • Een verschil van 1°C op de instelling van je koelkast of vriezer kan je energieverbruik met 5% laten af- of toenemen.
 • Houd je koelkast en diepvriezer zo weinig mogelijk open.
 • Maak het deurrubber regelmatig schoon. Zo voorkom je dat de deur niet goed sluit en je onnodig energie verbruikt.
 • Vul lege ruimte in je diepvriezer met grote blokken piepschuim! Daarmee bespaar je flink wat elektriciteit!
 • Vertrek je op vakantie? Probeer je koelkast volledig leeg te maken en schakel hem uit!
 • Heb je een tweede koelkast die je bijvoorbeeld uitsluitend in de zomer gebruikt? Schakel die dan zo snel mogelijk uit na het seizoen.
Energie besparen koelkast en diepvries

Een nieuwe koelkast of diepvriezer?

Hoe ouder je toestel, hoe meer energie het hoogstwaarschijnlijk verbruikt. De investering in een nieuw, energiezuinig exemplaar is daardoor snel terugverdiend. Toch is het belangrijk om niet zomaar het eerste het beste apparaat te kopen. Let in eerste instantie zeker op het energielabel. Een koelkast met A++-label kost misschien wat meer dan een exemplaar met A+-label, maar dat verschil verdien je terug via je energiefacturen.

Naast het energielabel vind je op een nieuwe koelkast of diepvriezer ook altijd het gemiddeld stroomverbruik in kWh. Hoe lager dat cijfer, hoe beter! Een derde aandachtspunt is uiteraard de grootte van het apparaat. Probeer een koelkast of vriezer te kopen op maat van je gezin. Groter dan nodig betekent namelijk ook dat je meer energie dan nodig verbruikt. Voor een nieuwe diepvriezer is het ook goed om te weten dat een diepvrieskist zuiniger is dan een diepvrieskast!

Interessante weetjes

 • Een Amerikaanse koelkast met ijsblokjesfunctie vreet ontzettend veel energie.
 • Koel-vriescombinaties verbruiken méér energie dan koelkasten. Heb je een aparte diepvriezer? Dan is een koelkast zonder vriesvak een betere keuze!
 • No-frost diepvriezers zijn iets duurder in aankoop, maar ze verhogen de efficiëntie van je apparaat.

Wil je niet enkel op het verbruik van je koelkast en diepvriezer besparen? Neem dan eens een kijkje tussen onze snelle bespaartips!

Ook interessant voor jou