10 energiebesparingstips voor je zaak

Of je nu een winkel, horecazaak, dokterspraktijk, loodgietersbedrijf of kapsalon hebt, voor een (kleine) ondernemer is besparing op de energiefactuur altijd welkom. Met deze 10 praktische tips help je jouw zaak, jouw portemonnee en het milieu al een eind vooruit.

TIP 1: DENK NA OVER JE VERLICHTING

Voor je een zaak opent, dokter je best een lichtplan uit. Bekijk waar je het meeste licht nodig hebt, en waar het sfeervol mag zijn. Ledlampen zijn sowieso het zuinigst. Schakel een eventuele etalage ook in als lichtbron. Prop ze niet vol en laat het daglicht volop mee voor de verlichting van je pand zorgen. Schilder verder je muren in lichte tinten. Ze weerkaatsen dan dat natuurlijke licht en je hoeft minder snel kunstmatige lichtbronnen in te zetten. 

Het is ook mogelijk om een daglichtsensor te gebruiken. Die zorgt voor een constant lichtniveau en dimt je lampen op de momenten dat je genoeg zonlicht binnenkrijgt.

WIST JE DAT… er heel wat energie verloren gaat door vuile en stoffige lampen? Je verbruikt de energie van een felle lamp, terwijl die steeds minder licht geeft. Een jaarlijkse poetsbeurt van al je lampen brengt letterlijk licht in de duisternis. Is je lichtinstallatie helemaal verouderd? Vervang de oude armaturen dan door duurzame modellen.

TIP 2: VERMIJD WEGLEKKENDE WARMTE

Als het goed gaat, wordt de deur van jouw winkelruimte, praktijk of restaurant regelmatig geopend. Maar daardoor glipt er wél warmte naar buiten. Een tochtsluis is daar een goede oplossing voor. En die hoeft niet veel te kosten: bij een restaurant of winkelruimte kies je bijvoorbeeld voor een zwaarder gordijn in een boog rond je voordeur. Indien een tochtsluis geen optie is, kan je simpelweg de deuren tussen verschillende ruimtes gesloten houden. Zeker wanneer een van die ruimtes onverwarmd is.

In de meeste ruimtes ontsnapt warmte trouwens niet enkel via de deur, maar daar is een snelle oplossing voor: breng tochtstrips aan onder ramen en in kieren om dit tot een minimum te beperken.

Wil je het probleem bij de wortel aanpakken? Zorg dan voor een goed geïsoleerd pand. Het is de makkelijkste manier om je zaak energiezuiniger te maken en dat effect voel je meteen aan je energierekening.

TIP 3: GEBRUIK EEN ZUINIGE BEDRIJFSWAGEN

Een elektrische bedrijfs- of bestelwagen is vandaag vaak fiscaal aantrekkelijker dan een traditioneel exemplaar. Niet echt een wagen nodig voor je activiteiten? Denk dan eens aan een e-bike of e-step als alternatief vervoermiddel.

Energie besparen zaak 10 tips

WIST JE DAT… Luminus je co-piloot is in de overstap naar elektrische mobiliteit? We bieden namelijk verschillende snelle en slimme laadoplossingen aan voor thuis, onderweg en op het werk. Bovendien geeft de Luminus laadpas je toegang tot meer dan 8.000 laadpunten in België en meer dan 250.000 in Europa. Geen enkele verplaatsing is vandaag nog te ver. Lees er via deze webpagina meer over.

TIP 4: LET OP DE LABELS

Let bij de aankoop van computers en andere elektronische apparaten altijd op de energielabels. Een apparaat met energielabel A+++ verbruikt het minste, energielabel D krijgt de slechtste punten. Zuinigere apparaten zijn soms duurder in aankoop, maar leveren je op termijn heel wat meer op.

Heb je een zaak overgenomen en staan er nog oude apparaten? Vervang alles van meer dan 15 jaar oud door nieuwe en zuinigere toestellen. Dit zal zonder twijfel een positief effect hebben op je energiefactuur.

QUICK FIX: Om je toestellen niet nodeloos harder te laten werken, plaats je een koelsysteem uit de buurt van een warmtebron en omgekeerd. Die werken elkaar tegen waardoor ze meer stroom moeten verbruiken voor dezelfde prestatie.

TIP 5: SCHAKEL ALLES UIT

Als je ’s avonds vertrekt, schakel dan alle computers, lampen en apparaten uit. Als het niet écht noodzakelijk is voor je zichtbaarheid, laat dan ook de etalagelichten niet branden. Gebruik hiervoor stekkerblokken met een aan/uitschakelaar om in één beweging al je toestellen af te zetten.

QUICK FIX: Een bewegende screensaver met foto’s verbruikt evenveel energie als een normaal beeldscherm. Werk je even niet aan je computer? Schakel hem dan uit of zet hem in slaapstand.

TIP 6: EEN ONDERHOUDEN TOESTEL IS ER TWEE WAARD

Van je verwarmingsketel tot je ventilatiesysteem: zorg ervoor dat je het (twee)jaarlijks onderhoud uitvoert of laat uitvoeren. Met een uitstekend werkende ketel vermijd je onnodige kosten op langere termijn.

WIST JE DAT… Je bij wet verplicht bent om je cv-ketel te onderhouden? Een goed onderhouden toestel, op gas of mazout, zorgt ook voor een beter rendement. De ketel zal minder energie verbruiken en er is minder risico op storingen en pannes. Om het je helemaal gemakkelijk te maken, kan je het onderhoud overlaten aan Luminus. Onze erkende installateurs en techniekers onderhouden je ketel snel en vakkundig. Ontdek er hier alles over.

> Is je verwarmingsketel ouder dan 15 jaar? Denk dan aan vervangen!

TIP 7: HERGEBRUIKEN IS DE SLEUTEL NAAR SUCCES

Wat beter is voor het milieu, is dat in veel gevallen ook voor je portemonnee. Koop leuke mokken aan (misschien zelfs in de kringloopwinkel) ter vervanging van je kartonnen of plastic wegwerpbekers. Houd je koffie warm in een thermos in plaats van op het koffiezetapparaat en gebruik drinkbussen voor onderweg. Je bespaart niet alleen op energie, maar ook op de aankoop van bekertjes en vuilniszakken en je produceert minder afval. Win-win-win!

LET OP! Wees ook zuinig bij het afwassen van je herbruikbaar materiaal: wacht tot de vaatwasser vol is voor je hem laat draaien. Heb je maar een klein team? Was na de lunch gezellig samen af, zorg voor een beurtrol, of koop simpelweg een kleinere vaatwasser.

TIP 8: SPRING SLIM OM MET JE VERWARMING

De verwarming van je bedrijfsruimte neemt 50% van je energiekost in beslag. Dat is veel, maar je kan er best gemakkelijk op besparen. Zo voel je het amper als je de thermostaat 1 graad lager zet (bijvoorbeeld op 20°C in plaats van 21°C), maar dat is wel onmiddellijk merkbaar op je factuur.

Ook in de inrichting kan je efficiënt met warmte omspringen: zet geen meubilair voor je radiatoren zodat de warmte zich vrij door de ruimte kan verspreiden. Staat er een radiator tegen een buitenmuur? Kleef dan isolatiefolie aan de achterkant van je toestel.

Met airconditioning of automatische temperatuurregeling kan je ook het energieverbruik doen dalen. Bovendien is een constante temperatuur aangenaam om in te werken. Zonnewering kan helpen om het verbruik van je airconditioning te doen dalen.

QUICK FIX: Geef de timer van je thermostaat de opdracht om naar nachtstand te gaan, vanaf 1 uur voor je sluitingstijd.

TIP 9: INVESTEER

Soms moet je investeren om er nadien de vruchten van te plukken. Bekijk met een specialist wat de eisen zijn van jouw business, en de zwakke plekken van je bedrijfsruimte. Investeer op basis daarvan in zonnepanelen, extra raam- of dakisolatie, een condensatieketel of een warmtepomp.

Soms moet je investeren om er nadien de vruchten van te plukken. Bekijk met een specialist wat de eisen zijn van jouw business, en de zwakke plekken van je bedrijfsruimte. Hoe verliest jouw pand energie en hoe kan je er bijwinnen? Investeer op basis daarvan in zonnepanelen, extra raam- of dakisolatie, een condensatieketel of een warmtepomp. Met de hoge energieprijzen van dit moment is onafhankelijkheid van het net des te belangrijker.

Lees hier meer over de voordelen van ondernemen op zonnepanelen.

TIP 10: KIES EEN TARIEFPLAN OP MAAT

Of je kan besparen, hangt voor een groot stuk van je eigen inspanningen af, maar het heeft ook te maken met de keuze voor een tariefplan op maat van jouw bedrijf. Bezuinig niet op kwaliteit, maar wel op je energiefactuur met een voordelig (en groen!) tariefplan, dat aangepast is aan de noden van jouw specifieke onderneming.

In heel Vlaanderen zijn er ondernemers te vinden die, net als jij, hun steentje willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Laat je inspireren door de verhalen van onze onze verschilmakers.

Ook interessant voor jou