Wat is zonnedelen en wat zijn de voordelen ervan?

Van de voordelen van zonne-energie moeten we je hopelijk niet meer overtuigen. Het is een duurzame, hernieuwbare en onuitputtelijke bron van energie. Misschien heb je zelf al zonnepanelen op je dak liggen? Is dat niet het geval? Leent je dak er zich niet toe? Dan is er toch nog altijd een manier om in zonne-energie te investeren. In dit artikel kom je alles te weten over… zonnedelen.

Je hebt geen eigen woning nodig om mee te investeren in zonne-energie. Er bestaan ook heel wat participatieprojecten. Dat zijn vaak erg grote zonnepaneleninstallaties waar meerdere mensen aandeelhouder van worden. Eigenlijk is dat een win-winsituatie voor alle partijen: iedereen kan immers deelnemen voor een relatief klein budget. Groene energie wordt op deze manier mogelijk voor:

  • wie al panelen heeft,
  • wie geen eigen dak heeft,
  • wie een dak heeft dat fout georiënteerd is,
  • en wie een woning huurt.

Bovendien ben je met zonnedelen haast zeker van het rendement. Je investering brengt een mooi dividend op. Zelfs méér dan op je spaarboekje! En – niet onbelangrijk -, je investeert ook in een groenere toekomst.

Lang leve lokale zonnedeelprojecten

Een ver-ven-mijn-bed-show? Helemaal niet! Wie deelneemt aan de participatieprojecten weet exact waarin hij of zij investeert. Een mooi voorbeeld vind je in het Limburgse Genk. De spelers, supporters en leden van de volleybalclub KVCR Wara Genk krijgen er de kans mee te investeren in de installatie van 130 zonnepanelen op het dak van hun Eurassurhal.

In ruil voor hun investeringsbedrag – van 35 tot 105 euro – ontvangen ze een mooi dividend. Het brutorendement bedraagt 3% tijdens de eerste vijf jaar! De zonnepanelen zullen jaarlijks 35.000 kWh groene energie produceren. Die zal gebruikt worden voor de sporthal en de cafetaria.

“Onze leden kunnen niet alleen genieten van een mooi rendement, maar dergelijke projecten dragen ook bij tot het groepsgevoel”, vertelt Paul Molemans, voorzitter van KVCR Wara Genk. “Iedereen kan op een laagdrempelige manier bijdragen tot een groenere planeet, en dat is een fijn gevoel.”

Een betrouwbare partner

Luminus weet wat het doet. Het energiebedrijf investeert al jaren in de productie van duurzame en hernieuwbare energie. Intussen is zo’n 23% van de totale energiecapaciteit afkomstig uit hernieuwbare energie, en dat maakt van Luminus de meest groene energieproducent onder de grootste Belgische energiespelers. Voor deze participatieprojecten werken ze samen met het samenwerkingsplatform mozzeno en Power2Green.

Ook voor een zonnepaneleninstallatie bij je thuis kun je beroep doen op de erkende vakmannen. Bereken in enkele klikken hoeveel dat voor je zou kosten. Goed nieuws: anno 2023 kun je in de meeste gevallen nog genieten van een overheidspremie.

Geïnteresseerd in toekomstige participatieprojecten?

Zin om ook je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst én te genieten van een mooi dividend? Schrijf je dan in op onze zonnedelen-nieuwsbrief en blijft als eerste op de hoogte van nieuwe participatieprojecten. Zo creëren we een écht draagvlak voor hernieuwbare energie.

Samen maken we het verschil!

Ook interessant voor jou