Profiteer van de zonnepanelenpremie voor de stopzetting in 2024

In 2021 introduceerde de Vlaamse regering een investeringspremie voor zonnepanelen, maar aan dat mooie liedje komt nu een eind. In 2024 wordt de premie afgeschaft. Dat geldt trouwens ook voor de btw-verlaging naar 6% als je woning jonger dan 10 jaar is: vanaf 2024 betaal je dan opnieuw 21% btw op de aankoop van je zonnepanelen. Een pv-installatie blijft natuurlijk ook in 2024 een uiterst rendabele investering, maar om het onderste uit de kan te halen, zorg je best dat je zonnepanelen nog in 2023 geplaatst worden.

Wat houdt de zonnepanelenpremie in?

Omdat het verdwijnen van de terugdraaiende teller in 2021 voor het gemiddelde Vlaamse gezin een verlies zou betekenen, compenseert de Vlaamse regering dit met een eenmalige zonnepanelenpremie. Die werd jaarlijks afgebouwd en wordt op 31 december 2023 stopgezet. Prioritaire doelgroepen kunnen hun zonnepanelen sinds juli 2022 ook financieren met Mijn Verbouwlening. Die maakt de investering nóg toegankelijker.

Tip: Door de grote vraag is het bij alle installateurs moeilijk om de installatie én keuring nog dit jaar rond te krijgen. Dankzij Luminus moet je je hierover geen zorgen maken. Bestel je je zonnepanelen nog voor 31/12/2023, dan compenseren wij de premie. Meer info en voorwaarden vind je hier.

Hoeveel bedraagt de zonnepanelenpremie?

De investeringspremie voor zonnepanelen bedraagt dit jaar maximum € 750 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 150 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp. Installaties met een vermogen tot 6 kWp ontvangen € 75 extra per kWp. Het premiebedrag vergoedt maximaal 40% van de investeringskosten.

Kom ik in aanmerking voor de zonnepanelensubsidie?

Alle premievoorwaarden worden in detail omschreven op de website van de Vlaamse overheid. Wij vatten ze even voor je samen:

  • Je plaatst een installatie met een omvormervermogen tot 10 kVa.
  • Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
  • De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
  • Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
  • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

Hoe vraag ik de zonnepanelenpremie aan?

Je vraagt je eenmalige premie aan op de website van Fluvius.

Is het prosumententarief verdwenen?

Wie na 2020 zonnepanelen installeert, krijgt automatisch een digitale meter geïnstalleerd. Hierdoor vervalt het prosumententarief en betaal je een distributienetbijdrage die wordt berekend op basis van je werkelijke gebruik van het net. Zonnepaneleneigenaars met een installatie van voor 2021, die nog geen digitale meter hebben, vallen nog onder het prosumententarief. Dat wordt sinds 1 juli 2022 ook op een andere manier berekend: meer lees je op de website van de Vlaamse overheid.

Een voorbeeld uit de praktijk

De familie Willemsen heeft een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar. Ze plaatsten onlangs een zonne-installatie van 4 kWp, met een investeringskost van € 6.785.

Aangezien de zonnepanelenpremie € 150 per kWp bedraagt voor installaties tot 4 kWp, ontvangt de familie Willemsen een steunbedrag van € 600. Daardoor komt hun eigenlijke investering op € 6.185. Ook de verlaagde btw van 21% naar 6% helpt de kosten te drukken.

De zelfconsumptie van de familie bedraagt 30% van hun verbruik. Voor 1.050 kWh stroom hoeven ze dus niet te betalen, want die wekken ze zelf op dankzij hun zonnepanelen. Als we dat vergelijken met de huidige elektriciteitsprijs van € 0,39 per kWh (september 2023) vertaalt zich dat in een besparing van € 409,50 per jaar. Daardoor bedraagt de totale elektriciteitsrekening nog € 955,50 in plaats van € 1.365. Dat is voortaan elk jaar een mooie besparing.

Luminus heeft nog 3 gouden tips voor de familie Willemsen:

Tip 1 (geen investering): Om een nog grotere jaarlijkse besparing te verwezenlijken, raden we de familie Willemsen aan hun zelfverbruik op te krikken. Door zoveel mogelijk te verbruiken wanneer de zon schijnt, moet men minder stroom afnemen en dus ook minder bijdragen betalen. Hier vind je praktische tips om dit te kunnen verwezenlijken.

Tip 2 (kleine bijdrage): Wanneer je een digitale meter hebt, kun je er maar beter voordeel uit halen. Luminus creëerde speciaal voor haar klanten EnergyControl Monitor. Dankzij een dongle die je in je digitale meter plugt en de bijbehorende app, krijg je real time inzicht in je energieverbruik, je zonnepanelenproductie en -injectie en meer. Je krijgt ook zicht op je werkelijke kosten, aangezien die gekoppeld zijn aan je energietarief. Via de website vind je meer info over Luminus EnergyControl Monitor en kun je je inschrijven.

Tip 3 (grote investering): Wil je je zonnepaneleninvestering helemaal rentabiliseren, dan kun je kiezen om tegelijkertijd een thuisbatterij te installeren. Zo kun je je opgewekte stroom opslaan, op een later moment verbruiken en gaat er helemaal geen elektriciteit (en kosten) verloren. Lees hier wat de combinatie zonnepanelen en thuisbatterij voor jou kan betekenen.

Conclusie

De zonnepanelenpremie van de overheid compenseert in 2023 deels de kost van je installatie, waardoor het voordelig is je zonnepanelen dit jaar nog te installeren. Aarzel niet om een online simulatie te doen van de kostprijs of onze installateurs te contacteren voor een afspraak.

Ook interessant voor jou