Kosten-batenanalyse: wat bepaalt de kostprijs van zonnepanelen?

De tijd dat zonnepanelen een grote hap uit je bouw- of renovatiebudget namen, ligt al even achter ons. Voor een standaardinstallatie van 14 panelen met een totale capaciteit van 3.850 Wp heb je vandaag een budget van ongeveer 5.000 euro nodig. Btw, omvormer en montage inbegrepen. Maar hoe wordt de prijs van een installatie bepaald en wat is je mogelijke opbrengst? 

Goed voorbereid is half gewonnen

Een kosten-batenanalyse begint steeds bij een goede voorbereiding en een uitgebreide research.

  • Wat is je energiebehoefte?
  • Heeft je dak de juiste helling en oriëntatie?
  • Wat is de staat van je dak?
  • Wanneer verbruik je energie?
  • Welke soort zonnepanelen wil je?
  • Welke omvormer heb je nodig?

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om een uitvoerige kosten-batenanalyse te maken en om ook de ‘verdoken’ kosten, zoals een dakrenovatie, mee te nemen in je berekening. Neem dus zeker contact op met een vakman voor je zonnepanelen aanschaft.

Wat heb je nodig voor een zonnepaneleninstallatie?

1. Zonnepanelen + montagesysteem

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen vind je tegenwoordig in verschillende maten, soorten en kleuren. Welke je kiest, bepaalt uiteindelijk mee je prijs. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen per soort zonnepaneel.

TypeGemiddelde kostprijs per paneelVoordeel
Monokristallijn€ 150 (300 Wp)- € 360 (365 Wp)Hoog rendement
Polykristallijn€ 110 (275 Wp) – € 200 (310 Wp)Bij groot dakoppervlak en beperkte investering
Dunne film€ 150 (300 Wp)Dun, werkt ook bij weinig licht

Om de zonnepanelen op je dak te installeren, heb je een montagesysteem nodig. Welke type je kiest, hangt grotendeels af van de helling van je dak. We raden wel aan om steeds het montagesysteem te kiezen dat bij het gekozen zonnepaneel aangeboden wordt.

Let op: naast de oriëntatie van je dak is de stevigheid ervan ook een belangrijke criteria alvorens je zonnepanelen laat installeren. Meer informatie hierover vind je in ons gratis e-book over zonnepanelen.

2. Omvormer(s)

Om de gelijkspanning van het zonnepaneel om te zetten in wisselstroom, heb je een omvormer nodig. Welke en hoeveel omvormers je nodig hebt, hangt af van het totale vermogen van je zonnepanelen.

De prijs voor een omvormer verschilt van type tot type en wordt mee bepaald door de structuur van je dak. Hieronder vind je een overzicht van de types en de gemiddelde kostprijs.

Type InvesteringVoordeel
String omvormers€ 300 – € 850 per installatieRelatief goedkoop en weinig kans op storingen
Multistring omvormers€ 500 – € 1600 per installatieHandig als zonnepanelen op verschillende niveaus liggen of verschillend georiënteerd zijn
Micro-omvormers€ 100 – € 300 per zonnepaneelIdeaal als alle panelen een andere hellingshoek of oriëntatie hebben
Power optimizer€ 60 per zonnepaneelHandig als er veel schaduw op je dak komt

3. Montage zonnepanelen

De kostprijs van de montage bedraagt gemiddeld 15% van de totale kostprijs van je installatie. Uiteraard kan dit verschillen per zonnepaneleninstallateur. Offertes vergelijken is dus een must bij het kiezen van een zonnepaneleninstallatie.

Hoeveel kost een complete zonnepaneleninstallatie?

Een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en 1 kind, verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Wil je evenveel stroom opwekken als je gemiddeld verbruik, dan moet het maximale vermogen van je zonnepanelen ongeveer 15% hoger liggen.

Bovengenoemd gemiddeld gezin heeft dan ongeveer 14 panelen nodig van elk 275Wp (op een zuidwest georiënteerd dak). Voor de volledige installatie, omvormer en montage inbegrepen, betaal je tussen € 4.750 en € 5.500.

Let wel, deze prijs is berekend op een standaardinstallatie. Voor een gedetailleerde offerte neem je best contact op met een vakman.

De volledige prijs van een installatie omvat alle toebehoren en de montage van je systeem. Via deze online calculator kan je meteen berekenen wat een systeem op maat van jouw behoeften zou kosten.

Wat leveren je zonnepanelen op?

Met een terugdraaiende meter

Heb je een terugdraaiende teller? Dan betaal je nog een prosumententarief aan je netbeheerder. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de regio waar je woont en hoeveel omvormers je hebt. Een Antwerps gezin met 2 kinderen en een installatie van 3.500 kWh zal om en bij de € 300 prosumententarief betalen.

Jaarlijks verdien je dus ongeveer € 645 terug op je investering. Een zonnepaneleninstallatie betaalt zichzelf terug in maximum 10 jaar.

Lees ook ons artikel: hoe bereken je je prosumententarief?

Met een digitale meter

Digitale meters draaien niet terug. Ze hebben twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet.

Bij plaatsing van een digitale meter vervalt het prosumententarief. Je betaalt dan enkel nog het distributienettarief voor je afname. Voor de injectie van geproduceerde stroom op het net moet je geen distributienettarief betalen.

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om het huidige compensatiesysteem van injectie en afname te behouden (de terugdraaiende meter) tot 15 jaar na de installatie van je zonnepanelen.

Ook wie tot eind 2020 zonnepanelen laat installeren, krijgt deze mogelijkheid aangeboden. Alle nieuwe installaties vanaf 2021 vallen onder een nieuw compensatiesysteem.

Je kan ook overstappen van het systeem met de terugdraaiende tellers naar het nieuw systeem. Meer details vind je op de website van Fluvius.

Ook interessant voor jou