Privé

Zonnepanelen zijn het beste spaarboekje

Door de historisch lage rente op spaarrekeningen zijn heel wat mensen op zoek naar alternatieve beleggingen. Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor je spaargeld, dan is investeren in zonnepanelen misschien wel iets voor jou.

Hoeveel brengt een spaarboekje nog op? Wat is het rendement van zonnepanelen? Hoe zal dit in de toekomst verder evolueren? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld scheppen we hier meer duidelijkheid in.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Investeren in zonnepanelen is de moeite waard omwille van volgende redenen:

  • Zonnepanelen zijn nog nooit zo goedkoop geweest.
  • Zonnepanelen halen door de technologische vooruitgang een hoger rendement.
  • Je kan terecht bij de overheid of bij je eigen bank voor ‘energieleningen’ of ‘groene leningen’ met een lage rente.
  • Je investeert niet enkel in je eigen toekomst, maar ook in de toekomst van onze planeet en die van je kinderen.
  • Het geld op je spaarboekje brengt nauwelijks iets op en dit gaat niet snel veranderen.

Meer informatie omtrent de installatie van zonnepanelen bij je thuis? Download ons gratis ebook.

Een praktijkvoorbeeld in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Om een juiste vergelijking te kunnen maken, bekijken we het rendement van een fotovoltaïsche installatie gewest per gewest en berekenen we telkens de rente op een investering van 5000 euro:

  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb je recht op groenestroomcertificaten. Hierdoor bedraagt de terugverdientijd voor een fotovoltaïsche installatie slechts 4 jaar. Dit komt neer op ongeveer 23 procent rendement per jaar. Je ‘rente’ bedraagt in dit geval 1150 euro per jaar.
  • In Vlaanderen ligt het rendement lager. Dit komt door het prosumententarief en de afschaffing van de groenestroomcertificaten. Toch heb je toch nog een jaarlijks rendement van om en bij 14 procent. Dit betekent een opbrengst van 700 euro per jaar.
  • In Wallonië ligt het plan op tafel om bestaande installaties vrij te stellen van het prosumententarief. “Eigenaars van nieuwe zonnepaneleninstallaties, geplaatst na 1 juli 2019, zullen wel prosumententarief moeten betalen”, aldus Jean-Luc Crucke, Waals minister van Energie. De opbrengst zal vanaf dan vergelijkbaar zijn met Vlaanderen.

Het traditionele spaarboekje geeft je vandaag een rente tot maximaal 0,75 procent. Bij de meeste grootbanken in België haal je amper 0,11 procent. Wat betekent dit concreet wanneer je 5000 euro voor een jaar op je spaarrekening zet?

  • 0,11 x 5000 = 5,5 euro rente
  • 0,75 x 5000 = 37,5 euro rente

Je intrest bedraagt, afhankelijk van je bank, tussen 5,5 en 37,5 euro.

Conclusie

Het spaarboekje is geen partij voor zonnepanelen. In het voorbeeld ligt het rendement van een fotovoltaïsche installatie tussen 20 en 200 keer hoger dan het rendement van een traditioneel spaarboekje. Zelfs al zou de langetermijnrente spectaculair stijgen, dan nog is het uitgesloten dat een spaarrekening in de toekomst meer opbrengt dan de investering in zonnepanelen. Bovendien zorgt de technologische vooruitgang voor betere producten en een hoger rendement. Tot slot investeer je in het welzijn van onze planeet.

CTA solar onderaan NL

 Ga naar www.luminus.be