Hoe kies je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?

Ook nu er vanaf 1 januari 2024 geen overheidspremie meer wordt uitgereikt, blijft de Belg investeren in zonnepanelen. Simpelweg omdat je nog steeds voordeel haalt uit het opwekken van je eigen energie. Het is natuurlijk wel belangrijk de juiste keuzes te maken voor een optimaal rendement. Waar je best rekening mee houdt? Dat lees je hier.

Via deze gratis tool bereken je de prijs en het rendement van een zonnepaneleninstallatie op maat.

Hoe beïnvloedt de plaatsing het rendement van je zonnepanelen?

Een goede plaatsing is cruciaal voor een optimaal rendement. Hoewel zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht capteren, bestaat er wel een ideale positionering voor een maximale energieproductie: richt je zonnepanelen naar het zuiden met een hellingsgraad van 30°. Als de hellingsgraad van het dak of de oriëntatie van de panelen minder gunstig zijn, daalt ook het rendement van je zonnepanelen.

Vermijd daarnaast schaduw op je panelen van schoorstenen of bomen. Die kan de opbrengst van je zonnepanelen drastisch verlagen, vooral als ze serieel geschakeld zijn. Is schaduwinval op je panelen niet te vermijden? Kies dan voor een parallel geschakeld systeem met power optimizers of micro-omvormers. Dat kost je iets meer dan een standaardinstallatie met één centrale omvormer, maar beperkt het opbrengstverlies aanzienlijk.

Hoe werken micro-omvormers?

Als je kiest voor een installatie met micro-omvormers wordt elk paneel voorzien van een aparte sturing, die zijn paneel op zijn ideaal vermogenspunt laat werken. Een iets goedkopere oplossing om grote verliezen door schaduw te vermijden, zijn Maximum Power Point Trackers (MPPT).

Hoe weet je welke soorten zonnepanelen je moet kiezen?

Er zijn twee algemene types zonnepanelen: de gekende zwarte en blauwe zonnepanelen van kristallijn silicium en zonnepanelen met dunnefilmtechnologie op basis van amorf silicium. Afhankelijk van het type silicium zetten de zonnecellen een groter of een kleiner aandeel van het zonlicht om in elektriciteit. Elk type zonnepanelen heeft zijn voor- en nadelen.

Dunnefilmpanelen

Zonnepanelen op basis van dunnefilmtechnologie zijn flexibel en gemakkelijk te plaatsen op roofingdaken. Het rendement van dunnefilmpanelen ligt wel een stuk lager en de levensduur is ook iets korter, waardoor dit meestal niet de beste keuze is. Dunnefilmpanelen presteren over het algemeen wel beter bij weinig lichtomstandigheden, zoals bewolkte dagen, in vergelijking met panelen van kristallijn silicium.

Zonnepanelen van kristallijn silicium

Kristallijn silicium is vandaag de meest gebruikte technologie. De opbrengst van dit type zonnepanelen ligt in normale omstandigheden een stuk hoger dan bij dunnefilmpanelen. Hierdoor kan er op een kleinere oppervlakte meer energie opgewekt worden. Kristallijn silicium is dan ook de beste keuze voor het gros van de woningen, waarbij de ruimte beperkt is. Je moet nog wel kiezen of je blauwe of zwarte zonnepanelen laat installeren.

  • Zwarte monokristallijne zonnepanelen

De siliciumkristallen van zwarte zonnepanelen zijn netjes in dezelfde richting geplaatst. Dat komt iets duurder uit, maar deze techniek wekt meer stroom op bij direct zonlicht en heeft algemeen een iets hoger vermogen. Als de dakoriëntatie gunstig is (naar het zuiden gericht) en de oppervlakte beperkt, zijn zwarte zonnepanelen de beste keuze.

  • Blauwe polykristallijne zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen zijn echter goedkoper en wekken meer stroom op bij diffuus licht door indirect zonlicht of zijdelingse instraling. Blauwe zonnepanelen zijn dus ideaal als je dak eerder oost- of westwaarts gericht is. Bovendien zijn ze goedkoper, waardoor de terugverdientijd ook korter is.

Hoeveel zonnepanelen moet je plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen kan jij op je dak plaatsen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Het antwoord op die vragen is niet per se hetzelfde. Om die berekening te maken, moet je rekening houden met verschillende factoren:

  • Hoeveel bedraagt je jaarlijkse elektriciteitsverbruik?
  • Welk type zonnepanelen verkies je?
  • Hoeveel plaats heb je op je dak en hoe zit het met de draagkracht?

Al die antwoorden samen bepalen hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen om er het beste rendement uit te halen. Lees in dit artikel hoe je het ideale aantal zonnepanelen precies bepaalt.

Waar moet je op letten bij de keuze van een zonnepaneleninstallateur?

De aankoop- en installatieprijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Het loont dus om je op voorhand goed te informeren, niet alleen over de kosten, maar ook over deze factoren:

  • Hoeveel ervaring heeft de installateur met zonnepanelen installeren?
  • Beschikt de installateur over een RESCERT-certificaat?
  • Begleidt de installateur het hele proces van offerte tot nazorg? Hoe ziet de dienst-na-verkoop eruit?
  • Welke garanties worden aangeboden: productgarantie, systeemgarantie, installatiegarantie, vermogensgarantie, opbrengstgarantie, etc.?
  • Welke omvormer en types zonnepanelen worden aangeboden en wat is hun opbrengst?
  • Houdt de offerte rekening met jouw specifieke situatie (dakhelling, oriëntatie, schaduw, etc.)?
  • Biedt het plaatsingsbedrijf zekerheid op korte en lange termijn? Wat als het bedrijf er niet meer is?

Er zijn dus best wel wat aandachtspunten als je een optimaal rendement van je zonnepanelen wil verzekeren. Luminus staat je als groene energie-expert graag bij met vrijblijvend advies op maat. Zo ben je zeker dat je ten volle geniet van alle voordelen die je zonnepanelen te bieden hebben. Zelf de berekening maken voor jouw woonsituatie? Ook daar hebben we een gratis tool voor.

BewarenBewaren

BewarenBewaren