Ook nu er geen overheidssteun meer is, blijft de Belg investeren in zonnepanelen. Simpelweg omdat je nog steeds voordeel haalt uit het opwekken van je eigen energie. Het is natuurlijk wel belangrijk de juiste keuzes te maken voor een optimaal rendement. Waar je best rekening mee houdt? Dat lees je hier.
- Kies voor kwaliteitsvolle zonnepanelen met een hoog rendement
- De oriëntatie en plaatsing zijn bepalend voor het rendement van je zonnepanelen
- Haal het meeste uit je investering met het juiste aantal zonnepanelen
- Plaats zonnepanelen met een professionele installateur
Via deze gratis tool bereken je de prijs en het rendement van een zonnepaneleninstallatie op maat.
1. Kies voor kwaliteitsvolle zonnepanelen met een hoog rendement
De markt voor zonnepanelen biedt een breed scala aan opties, maar niet alle zonnepanelen zijn gelijk. Het is essentieel om te investeren in panelen van hoge kwaliteit. Kwaliteitsvolle zonnepanelen hebben niet alleen een hoger rendement, maar gaan ook langer mee, wat je investering op de lange termijn rendabeler maakt. Kwaliteit kan je herkennen aan twee zaken, te vinden op de productfiches van de zonnepanelen:
– Hogere efficiëntiepercentages: dit geeft aan hoeveel procent van het zonlicht omgezet wordt in bruikbare elektriciteit. Hoogrenderende panelen kunnen meer energie produceren op een kleiner oppervlak, wat vooral handig is als je dakoppervlakte beperkt is. Met een efficiëntie hoger dan 20%, zoals bij Luminus-zonnepanelen, zit je zeker goed. Dit betekent dat een zonnepaneel per m² minstens 200 Watt aan vermogen kan opleveren.
– Betere garanties: met goede garantievoorwaarden verzeker je je van rendement op lange termijn. Zie je een productgarantie van 25 jaar of meer en een rendementsgarantie van min. 87% staan? Goed gekozen!
Hoogrendementspanelen die dit kunnen garanderen, zijn typisch zonnepanelen van monokristallijn silicium. Dit type paneel wordt aangeboden in glas-folie- of glas-glas-uitvoering. Deze laatste is opkomende technologie, maar heeft een iets beter rendement.
2. De oriëntatie en plaatsing zijn bepalend voor het rendement van je zonnepanelen
Zelfs de beste zonnepanelen zullen niet optimaal presteren als ze niet correct geplaatst zijn. De oriëntatie en hellingshoek van je dak spelen een grote rol in het rendement van je zonnepanelen.
In België is een zuidelijke oriëntatie met hellingsgraad van 30° ideaal. Toch zien we ook meer en meer oost-west gerichte installaties. De totale zonneproductie zal dan iets lager liggen, maar je installatie zal eerder opstarten en later stoppen, wat dan weer handig is. Download het gratis e-book voor meer informatie.
Vermijd daarnaast schaduw op je panelen van schoorstenen of bomen. Dat kan de opbrengst van je zonnepanelen drastisch verlagen, vooral als ze serieel geschakeld zijn. In dat geval is er slechts één omvormer voor de hele installatie. Schaduwinval op één paneel heeft daardoor gevolgen voor de prestaties van alle panelen.
- Dit kan je oplossen door te investeren in power optimizers. Op elk zonnepaneel wordt zo’n toestelletje geplaatst, zodat het de panelen in zekere zin van elkaar loskoppelt. Bij schaduwinval op één of enkele panelen, doet de rest van de installatie dan nog prima haar werk.
Is schaduwinval op je panelen niet te vermijden? Kies dan voor een parallel geschakeld systeem. In dat geval wordt de hele installatie niet aangestuurd door één omvormer, maar heeft elk paneel een eigen micro-omvormer. Dat kost je iets meer dan een standaardinstallatie met één centrale omvormer, maar beperkt het opbrengstverlies door schaduw aanzienlijk.
Hoe werken micro-omvormers?
Als je kiest voor zo’n installatie met micro-omvormers wordt elk paneel voorzien van een aparte sturing, die zijn paneel op zijn ideaal vermogenspunt laat werken. Een iets goedkopere oplossing om grote verliezen door schaduw te vermijden, zijn power optimizers.
3. Haal het meeste uit je investering met het juiste aantal zonnepanelen
Het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor je woning, is cruciaal voor een optimale energiebesparing. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de beschikbare dakoppervlakte en de energieproductie van de gekozen zonnepanelen. Begin met het analyseren van je huidige energieverbruik. Je jaarafrekening geeft een goed beeld van je jaarlijkse verbruik in kilowattuur (kWh). Houd ook rekening met een toekomstige stijging in je elektriciteitsverbruik, zoals een gezinsuitbreiding of de aankoop van een elektrische wagen of warmtepomp.
Voor een gemiddeld goed rendement kan je voor een jaarverbruik van 3.000 à 4.000 kWh 10 tot 20 zonnepanelen plaatsen. Maar de gedetailleerde berekening laat je best over aan een bekwame zonnepaneleninstallateur. Zelf al een realistische schatting maken? Dat kan met onze gratis calculator.
Lees meer over de dimensionering van je installatie.
4. Plaats zonnepanelen met een professionele installateur
Hoewel ervaren klussers hun zonnepanelen in theorie zelf zouden kunnen plaatsen, worden ze toch best geïnstalleerd door een ervaren, professionele zonnepaneleninstallateur. Het is een complex, technisch proces dat moet voldoen aan de juiste veiligheidsvoorschriften. Bovendien krijg je alleen een mooi rendement als je de panelen volledig juist plaatst. Een deskundige installateur bekijkt jouw woonsituatie en maakt een offerte en rendementsinschatting op maat. Het volledige stappenplan check je hier.
Zonnepanelen mogen niet verkocht worden zonder te voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Het is vanzelfsprekend dat we bij Luminus alleen werken met kwaliteitsproducten waardoor je helemaal gerust bent.
Er zijn dus best wel wat aandachtspunten als je een optimaal rendement van je zonnepanelen wil verzekeren. Luminus staat je als groene energie-expert graag bij met vrijblijvend advies op maat. Zo ben je zeker dat je ten volle geniet van alle voordelen die je zonnepanelen te bieden hebben. Zelf de berekening maken voor jouw woonsituatie? Ook daar hebben we een gratis tool voor.