De winter komt stilaan in zicht. De dagen worden korter, de zon schijnt veel minder. Het laatste waar je misschien aan denkt, zijn zonnepanelen. Toch loont het ook om zonnepanelen in de winter of in de herfst te laten installeren.
De koude temperaturen houden de vakmannen (in de meeste gevallen) niet tegen én bovendien zijn zonnepanelen een heel jaar door een slim idee. Wij vertellen je waarom!
Waarom zonnepanelen laten installeren in de winter?
Misschien vraag je je af of het loont om zonnepanelen in de winter te installeren. Het antwoord is volmondig: ja! Zonnepanelen zijn immers een langetermijninvestering die je over een heel jaar moet bekijken – dus ook in de winter.
Je opbrengst wordt op jaarbasis berekend en niet per maand. Daarnaast kunnen zonnepanelen dan al meteen beginnen te renderen wanneer de dagen opnieuw langer worden.
Bovendien laten minder mensen zonnepanelen installeren in de winter. Installateurs hebben dus minder werk en kunnen sneller langskomen.
Natuurlijk kan het weer in de winter af en toe roet in het eten gooien om de zonnepanelen te installeren. Spreek daarom op voorhand goed af met je installateur wat er gebeurt bij hevige sneeuw of regen. Dat maakt de installatie immers erg moeilijk en in dat geval moet de plaatsing waarschijnlijk uitgesteld worden.
Zonnepanelen in de winter: enkele foute opvattingen
Er bestaan verschillende misvattingen over zonnepanelen in de winter. Laten we die eerst even ontkrachten:
- “De kou is slecht voor de zonnepanelen.” Wel, lage temperaturen zijn geen probleem. Zonnepanelen werken namelijk op basis van licht in plaats van temperatuur.
- “Zonnepanelen wekken geen energie op in de winter.” Het klopt dat er veel meer energie wordt opgewekt in de zomer. Tot 70% van de jaarlijkse energieproductie! Dat is ook logisch, aangezien er dan meer daglicht is. Toch hebben we nog steeds zonlicht in de winter, dus zullen de zonnepanelen ook energie produceren.
- “Zonnepanelen wekken energie op via zonneschijn of warmte.” Ook dat klopt niet helemaal. De fotovoltaïsche cellen werken op basis van lichtsterkte. Dus zelfs op een bewolkte winterdag kunnen ze nog energie opwekken. Ze hebben enkel sterk licht nodig!
Zonnepanelen in de winter: hellingshoek aanpassen?
Je kunt het rendement van je zonnepanelen verhogen door de hellingshoek aan te passen. Dat is vooral interessant voor een plat dak, aangezien de meeste schuine daken al in de juiste hoek staan. Als je je panelen aanpast, zal het zonlicht gemakkelijker op de panelen vallen.
Daarom zijn bij een plat dak zonnepanelen met een verstelbare hellingshoek interessant. In de winter zet je ze in een hoek van 40 tot 45 graden. In de lente kan je ze dan opnieuw verstellen naar de ideale hellingshoek van 30 tot 35 graden.
Wat met sneeuw en ijs eens de zonnepanelen liggen?
Als je je hellingshoek hebt aangepast, zal sneeuw waarschijnlijk vlotter van je zonnepanelen schuiven. Zijn je zonnepanelen bevroren? Geduld uitoefenen is de boodschap!
Gebruik zeker geen zout of chemische (antivries)producten om het ijs te verwijderen. Ze kunnen je installatie beschadigen!
Zelfs al ben je een doe-het-zelver, ga niet het dak op om sneeuw van je panelen te verwijderen. Doe eerder een beroep op een professional die je bij deze klus kan helpen.
Een vreemd voordeel is dan weer sneeuw rondom je installatie. Die zal het zonlicht namelijk weerkaatsen. Zo vangen de zonnepanelen meer zonlicht op en leveren ze meer energie.
Zonnepanelen laten installeren in de winter: conclusie
Zonnepanelen in de winter installeren is dus erg interessant. Je bent klaar voor de langere dagen, installateurs hebben minder werk en de zonnepanelen wekken meteen energie op – zelfs op bewolkte dagen.
Ga langs bij een vakman en bespreek met hem jouw situatie. Denk aan de oriëntatie van je dak, de hellingsgraad en je energienoden. Zo kan je vlot van start gaan met de installatie van jouw zonnepanelen!