Zonnepanelen en een groen energietarief: a winning team

Als eigenaar van zonnepanelen heb je af en toe extra stroom nodig om de productie van je installatie aan te vullen. Bijvoorbeeld ’s avonds of wanneer je veel toestellen tegelijkertijd inschakelt. Die extra elektriciteit wil je het liefst even voordelig en groen, nietwaar? Met een energietarief zoals Comfy Shine, afgestemd op de behoeften van zonnepaneleneigenaars, ben je zeker van een duurzame en voordelige combinatie.

Netkosten en elektriciteitsrekening van zonnepaneleneigenaars

Wanneer je zonnepanelen hebt, zie je je maandelijkse elektriciteitskosten sterk dalen, zeker wanneer je inzet op zelfconsumptie. In dat geval gebruik je de stroom van je zonnepanelen meteen wanneer die wordt opgewekt (dus overdag en tijdens de zomer), of je slaat hem tijdelijk op in een thuisbatterij. Hoe hoger je onmiddellijke zelfverbruik, hoe korter de terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie en hoe lager je energie- en distributienetkosten.

Belgische gezinnen behalen gemiddeld ongeveer 30% zelfverbruik. Met wat inspanningen is het best mogelijk om dat percentage te doen stijgen, maar je zal bijna altijd bijkomende stroom nodig hebben.

De aankoop van zonnepanelen is tegenwoordig nog goedkoper dankzij de belastingverlaging. Van 1 april 2022 tot 31 december 2023 betaal je maar 6% btw in plaats van 21%. Voordien was die regel enkel van toepassing op woningen ouder dan tien jaar, maar nu mogen ook jongere woningen mee profiteren.

Effect van de digitale meter op je elektriciteitsrekening

De laatste jaren is er heel wat veranderd voor zonnepaneleneigenaars. Een beknopt overzicht:

  • In 2019 begonnen de netbeheerders in Vlaanderen met de uitrol van de digitale meters, ter vervanging van de analoge meters.
  • Vlamingen die voor het einde van 2020 zonnepanelen lieten installeren, werden door de Vlaamse overheid beloofd dat ze nog 15 jaar lang konden genieten van het principe van de terugdraaiende teller. In januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk hof die belofte. De gedupeerde gezinnen krijgen wel een eenmalige financiële compensatie. Hier lees je alles over die beslissing.
  • Wie vanaf 2021 zonnepanelen plaatst of vandaag al zonnepanelen heeft met een digitale meter, valt onder het nettarief werkelijke afname.

Dit nieuwe systeem, waarbij je netkosten betaalt, gebaseerd op je werkelijke afname van het net, is bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer te mikken op een zo hoog mogelijke zelfconsumptie door toestellen overdag te laten draaien of door middel van een thuisbatterij.

Bovendien kun je dankzij zogenaamde terugleveringscontracten een vergoeding krijgen voor elke kWh die je op het net injecteert. Ben je Luminus-klant? Dan zit je goed. Luminus voegde in 2021 namelijk een injectievergoeding toe aan ál haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. De vergoeding wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening.

Formule exclusief voor eigenaars van zonnepanelen

Omdat eigenaars van zonnepanelen een andere aanpak nodig hebben dan onze andere klanten, ontwikkelden we bij Luminus een formule op maat van hun behoeften. Het energiecontract Comfy Shine.

  • Met Luminus Comfy Shine betaal je altijd het voordelige nachttarief voor je elektriciteit, ook wanneer je de stroom overdag verbruikt.
  • We garanderen bovendien dat alle elektriciteit 100% Belgisch en groen is. Alleen afkomstig van hernieuwbare bronnen uit eigen land dus.
  • Daarnaast krijg je gratis bijstand in de vorm van onze zonnepanelen hotline: 24/7 telefonische hulp bij problemen met je zonnepanelen.
  • Je geniet van een vergoeding voor alle opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, en dus terug op het net injecteert.

Een groene stroomcontract bij Luminus is voor zonnepaneleneigenaars dus niet alleen voordelig, maar ook duurzaam en veilig.

Een win voor het milieu en je portefeuille

Omdat je zelf groene stroom opwekt, is het logisch dat je ook in je energiecontract voor groene stroom kiest. Luminus Comfy Shine past bij je milieuvriendelijke zonne-energie en brengt aan het einde van de rit het meeste voordeel op. Op momenten waarop je zonnepanelen minder stroom opwekken, ben je toch verzekerd van groene elektriciteit aan het meest voordelige tarief. Bovendien is dit een terugleveringscontract, waarbij je jaarlijks wordt vergoed voor de stroom die je op het net injecteert. In dit artikel lees je er meer over.

Ook interessant voor jou