Zonnepanelen en een groen energietarief: a winning team

Als eigenaar van zonnepanelen heb je af en toe extra stroom nodig om de productie van je installatie aan te vullen. Bijvoorbeeld tijdens de avond of wanneer je veel toestellen tegelijkertijd inschakelt. Die extra elektriciteit wil je het liefst even voordelig en groen, nietwaar? Met een energietarief zoals Comfy Shine, afgestemd op de behoeften van zonnepaneleneigenaars, ben je zeker van een duurzame en voordelige combinatie.

Netkosten en elektriciteitsrekening van zonnepaneleneigenaars

Wanneer je zonnepanelen hebt, zie je je maandelijkse elektriciteitsrekening sterk dalen, zeker wanneer je inzet op zelfverbruik. In dat geval gebruik je de stroom van je zonnepanelen meteen wanneer die wordt opgewekt (dus overdag en tijdens de zomer), of je slaat hem tijdelijk op in een thuisbatterij. Hoe hoger je onmiddellijke zelfverbruik, hoe korter de terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie en hoe lager je energiefactuur.

Belgische gezinnen behalen gemiddeld ongeveer 30% zelfverbruik. Met wat inspanningen is het best mogelijk om dat percentage te doen stijgen, maar je zal bijna altijd bijkomende stroom nodig hebben.

Effect van de digitale meter op je elektriciteitsrekening

De laatste jaren is er heel wat veranderd voor zonnepaneleneigenaars. In 2019 begonnen de netbeheerders in Vlaanderen met de uitrol van de digitale meters, ter vervanging van de analoge meters. Vlamingen die nog voor het einde van 2020 zonnepanelen laten installeren kunnen normaal gezien nog 15 jaar lang genieten van het principe van de terugdraaiende teller – ook mét digitale meter. Plaats je na 2021 zonnepanelen, dan draait je meter niet meer terug en kan je dus ook geen stroom uit zonnepanelen meer ‘parkeren’ op het net, tot het moment waarop je hem nodig hebt.

Lees hier in detail wat die veranderende regelgeving betekent voor jouw situatie.

De veranderingen hebben vooral een effect op je netkosten en de jaarlijkse eindafrekening bij je stroomleverancier. Maar of je nu vandaag of na 2021 overschakelt: zoeken naar het juiste energiecontract brengt alleen maar voordelen met zich mee.

Formule exclusief voor eigenaars van zonnepanelen

Omdat eigenaars van zonnepanelen een andere aanpak nodig hebben dan onze andere klanten, ontwikkelden we bij Luminus een formule op maat van hun behoeften. Het energiecontract Comfy Shine.

  • Met Luminus Comfy Shine betaal je altijd het voordelige nachttarief voor je elektriciteit, ook wanneer je de stroom overdag verbruikt.
  • We garanderen bovendien dat alle elektriciteit 100% Belgisch en groen is. Alleen afkomstig van hernieuwbare bronnen uit eigen land dus.
  • Bovenop krijg je gratis bijstand in de vorm van onze zonnepanelen hotline: 24/7 telefonische hulp bij problemen met je zonnepanelen.

Een groene stroomcontract bij Luminus is voor zonnepaneleneigenaars dus niet alleen voordelig, maar ook duurzaam en veilig.

Een win voor het milieu en je portefeuille

Omdat je zelf groene stroom opwekt, is het logisch dat je ook in je energiecontract voor groene stroom kiest. Luminus Comfy Shine past bij je milieuvriendelijke zonne-energie en brengt aan het einde van de rit het meeste voordeel op. Op momenten waarop je zonnepanelen minder stroom opwekken, ben je toch verzekerd van groene elektriciteit aan het meest voordelige tarief.

Ook interessant voor jou