Zo begeleidt Luminus bedrijven bij hun energietransitie: 5 stralende zonneprojecten

Als energieleverancier voorzien we jou dagelijks van de nodige energie. Maar bij Luminus hebben we al jarenlang één en dezelfde missie: energie-efficiëntie gemakkelijk en toegankelijk maken voor iedereen. Voor jou dus, maar ook voor bedrijven en organisaties. Dat doen we door o.a. zonnepanelen te plaatsen en door duurzame samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die hun energiekosten willen drukken én vergroenen.

Kan jij wel wat positief nieuws gebruiken? Deze 5 unieke zonneprojecten laten zien wat er allemaal mogelijk is wanneer we de handen in elkaar slaan om te werken aan een duurzame toekomst.

1.    Floating PV: het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen

Floating PV is het eerste drijvende zonnepark van Vlaanderen en het grootste in België. We bouwden het op zandgroeve De Schans. Het grootste aandeel van de 6.500 MWh die de installatie jaarlijks produceert, verbruikt eigenaar Sibelco meteen. Wat overblijft, gaat naar het openbare elektriciteitsnet.

Een slimme combinatie van innovatieve koeltechnieken, dubbelzijdige panelen en dubbele oriëntatie zorgt voor het hoogst mogelijke rendement. In de toekomst zal je waarschijnlijk meer en meer drijvende zonneparken zien. Ze zijn ideaal om een gebrek aan open landruimte op te vangen en toch een grote oppervlakte van zonnepanelen te voorzien.

Luminus heeft ook zonnepanelen op maat van jóuw huis of bedrijfspand.

2.    4.000 zonnepanelen voor Coca-Cola

Ons project bij Coca-Cola in Anderlecht is een voorbeeld van de duizend-en-één mogelijkheden van zonnepanelen. Ons dochterbedrijf Dauvister ontwierp een multifunctionele installatie, met 990 zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor, 2.322 panelen in een grondopstelling achter het gebouw en 810 panelen op de parking. Die laatste dienen meteen ook als carport voor de wagens van de werknemers.

In totaal produceren alle zonnepanelen samen het equivalent van het jaarverbruik van 350 gezinnen. Coca-Cola bespaart zo 295 ton CO2 per jaar, waardoor 12% van het elektriciteitsverbruik van hun kantoorgebouw nu lokaal en duurzaam is.

Bij Luminus begeleiden we graag multinationals in hun energietransitie. Hun voorbeeldfunctie en bereik is niet te onderschatten. Samen met Coca-Cola plannen we daarom ook de bouw van een windturbine. Die zal zorgen voor 65% van de energiebehoefte van kantorencomplex The Bridge.

3.    Stella Artois deelt zijn dak met Leuvenaars

Bier op zonne-energie? Dat is geen sciencefiction! Op het dak van de wereldberoemde Stella Artois-brouwerij in Leuven liggen 2.117 zonnepanelen, geïnstalleerd door Luminus. De zonnepaneleninstallatie levert de nodige energie voor wel 8 miljoen bierflesjes per jaar.

Eigenaar AB InBev geeft bovendien Leuvenaars de kans om als burger mee te investeren in dit groene project. Een investering in een duurzame toekomst, met een gegarandeerd rendement. En wanneer een Leuvens icoon als AB InBev het dak vol zonnepanelen legt, is dat ook een troef voor de stad Leuven. “Het is een inspiratiebron voor onze bewoners. Zo komen we steeds dichter bij onze klimaatambities van 2030”, klinkt het.

Nog straffer: het blijft niet bij Leuven en Hoegaarden. AB InBev wil al haar brouwerijen op zonne-energie laten draaien. Op het dak van de brouwerij in Jupille liggen intussen 8.111 zonnepanelen, goed voor 767.000 kWh groene stroom per jaar. Of miljoenen extra bierflesjes per jaar! Brouwerijdirecteur Kristof Daskalovski vindt het zijn plicht om de impact op het milieu te verminderen.

4.    Zonnepanelen op de grootste jachthaven van Noord-Europa

Zeil je voor het eerst? Nu ook op zonne-energie, dankzij de samenwerking tussen Luminus en de Vlaamse Yachthaven in Nieuwpoort.

Groene energie is niks nieuws voor de Vlaamse Yachthaven. Als eigenaar van een blauwe vlag en vijf gouden ankers – de kwaliteitslabels voor hun duurzame inspanningen – tonen ze dat natuurbeleving, recreatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

De jachthaven, met wel 1.000 ligplaatsen, verbruikt de opgewekte stroom van de 60 zonnepanelen op het dak zelf. Jaarlijks besparen ze zo 5 ton CO2. Reden te meer om lid te worden van deze groene jachthaven aan onze prachtige Noordzeekust.

5.    527 zonnepanelen voor het duurzaamheidsbeleid van KBC

Het KBC-gebouw aan het station van Leuven bespaart de bank 39 ton CO2 per jaar. De installatie van de 527 zonnepanelen past dan ook perfect in hun duurzaamheidsbeleid. Net als Luminus wil KBC een wezenlijk verschil maken voor de economie én de samenleving.

In 2019 werkte KBC Groep op 83% hernieuwbare energie. Dat percentage neemt alleen maar toe. Tegen 2050 wil de bank geen broeikasgassen meer uitstoten. Dat is een streefdoel waar Luminus zich in kan vinden. 

Wij werken achter de schermen hard aan nieuwe samenwerkingen met grote bedrijven, om zo ons klimaat te verbeteren én een mooie toekomst voor onze (klein)kinderen te verzekeren.

Ook interessant voor jou