Zelfstandigen, winkeliers, kmo’s: welke elektrische auto voor jouw bedrijf?

Zelfstandigen, verplegers, winkeliers, ambachtslui, werknemers, salesprofielen, managers van kmo’s: ze hebben meestal andere behoeften op het vlak van professionele verplaatsingen. Autonomie, laadsnelheid of laadvolume zijn zeker doorslaggevende criteria voor de keuze van een bedrijfsvoertuig, maar er spelen nog andere factoren mee. Volg de gids om de auto te vinden die bij jouw activiteit past!

Of het nu om ecologische of economische redenen gaat, we hoeven je het belang van een elektrische wagen voor professionals of particuliere gebruikers niet meer aan te tonen. Tegelijk moet je wel een model kiezen dat aansluit bij de behoeften van je activiteit. Om dat te doen moet je rekening houden met verschillende elementen.

Autonomie, een kwestie die bijna op de achtergrond is verdwenen

Toen de allereerste elektrische voertuigen hun opwachting op onze wegen maakten, was de autonomie van de batterij een belangrijke kopzorg. Voor professioneel of persoonlijk gebruik (en vaak beide), was het raadzaam om eerst de dagelijks afgelegde afstand te evalueren om dan te beslissen of je voor een elektrische auto of een herlaadbare hybride ging.

Maar de afgelopen jaren is de autonomiekwestie naar de achtergrond verdwenen. De nieuwe gamma’s van 100% elektrische voertuigen kunnen afstanden afleggen die in de buurt komen van hun hybride en thermische tegenhangers. De modellen die vandaag van de band lopen, hebben gemiddeld bijna 300 km autonomie en bij sommige modellen loopt dit zelfs op tot 400 of 500 km.

Voor een gemiddeld gebruik, goed voor 77 km per dag in België, loopt een professional niet langer het risico stil te vallen aan het stuur van een 100% elektrisch bedrijfsvoertuig. Met de technologische vooruitgang is de eerste vraag niet zozeer het uithoudingsvermogen van de batterijen als wel het gemak om ze op te laden.

Wil je elektrisch rijden voor je professionele verplaatsingen? Ontdek hoe Luminus je kan helpen!

De plaats waar je werkt: de prioriteit

Voor professionals kan de keuze voor een elektrisch voertuig worden beïnvloed door de plaats waar ze werken: in de stad waar het openbare laadnetwerk dicht is, of op het platteland waar minder mogelijkheden zijn. Ook het gewest speelt een rol. Van de ongeveer 3.700 openbare stations die eind 2019 in België waren geregistreerd, waren er meer dan 3.000 in Vlaanderen gevestigd.

In alle drie de gewesten kunnen professionals die in stedelijke of voorstedelijke gebieden werken 100% elektrisch rijden, op enkele uitzonderingen na. Ook wie op het Vlaamse platteland actief is, kan rekenen op een voldoende dicht openbaar netwerk aan laadstations en kan dus full electric overwegen. Dit vertegenwoordigt bijna 50% brandstofbesparing in vergelijking met een benzine- of dieselvoertuig.

Professionals die zich dagelijks buiten de agglomeraties in het Waals en Brussels gewest verplaatsen, geven daarentegen beter de voorkeur aan herlaadbare hybride voertuigen, tenzij ze over een snelle en goedkope manier van laden beschikken. Vooraleer je kiest voor het ene of het andere model bekijk je best welke laadpunten er in je buurt zijn. Er bestaan verschillende mogelijkheden.

Dagelijkse laadpunten

Als je thuis, op het werk of op je gebruikelijke traject toegang hebt tot een snel laadstation van het type Chademo (voor Aziatische auto’s of sommige modellen van Peugeot en Tesla) of van het type Combo (voor de meeste andere voertuigen die in Europa worden verkocht), dan lijkt full electric de perfecte optie. Dit geldt ook als je alleen een conventionele stekker thuis of op het werk hebt (langere laadtijd), maar als je je overdag niet de hele tijd hoeft te verplaatsen.

Ontdek onze laadoplossingen voor professionals, in je bedrijf of onderweg

Als je echter van werf naar werf of van klant naar klant rijdt en daarbij vaak andere trajecten aflegt, dan kies je beter voor een herlaadbare hybride. Hetzelfde geldt voor commerciële profielen die lange trajecten door België of in het buitenland afleggen: naast de elektrische motor lijkt een brandstoftank, die veel makkelijker te vullen is op de wegen, een goede oplossing.

Het budget, een ander belangrijk criterium

Bij de keuze van je toekomstige bedrijfsvoertuig speelt natuurlijk ook de prijs mee. Op de full electric-markt moet je meer dan € 35.000 euro rekenen voor een voertuig met een autonomie van meer dan 400 km. In deze categorie blijven de Kona Electric (39 700 euro – 449 km) van Hyundai, de e-Soul (37 300 euro – 452 km) en e-Niro (42 500 euro – 455 km) van Kia en de compacte Tesla Model 3 (43 600 euro – 409 km) de meest betaalbare modellen (exclusief ecopremie). De Peugeot e-208 (32.100 euro – 340 km), en met name de Seat Mii Electric (21.920 euro – 260 km) of de Skoda Citigo-e (21.600 euro – 265 km) zijn een interessant alternatief voor kleinere budgetten (exclusief premie).

In het herlaadbare hybride assortiment zijn de prijzen min of meer vergelijkbaar met die van full electric. Houd er wel rekening mee dat er steeds meer modellen beschikbaar zijn met de twee technologieën, zoals de Lexus UX (en de UX 300e), de BMW X3 (en de iX3), de Fiat 500 (en de 500e), de DS Crossback E-Tense van Renault of de bestelwagen klasse 5 van Mercedes (en de EQV).

Om een deel van de initiële investering te verlichten, met name voor de aanschaf van meerdere voertuigen, maakt de huur van de batterij het meestal mogelijk om enkele duizenden euro’s te besparen in vergelijking met de all inclusive prijs. Kijk ook naar de tweedehandsmarkt: die is aan een snelle opmars bezig! En om de kosten nog beter te beheersen, kun je ook aan leasing denken: dan rijd je al vanaf enkele honderden euro’s per maand.

Met daarnaast lagere onderhoudskosten in vergelijking met een conventionele auto, een langere levensduur en een minder snelle afwaardering: zo kan de investering in een elektrische auto snel winstgevend worden.

Wil je overstappen op een elektrische auto voor je professionele verplaatsingen? Neem nu contact op met Luminus om de formule te vinden die het meest geschikt is voor jouw behoeften en om meer te weten te komen over de financieringsoplossingen.

Ook interessant voor jou