Zonnepanelen zijn een van de meest rendabele en duurzame energie-investeringen: door in je eigen energiebehoefte te voorzien, hoef je minder energie van het net af te nemen en dus minder te betalen. Maar besparen met zonnepanelen wordt nog rendabeler door de energie uit je zonnepanelen meteen te verbruiken. Ontdek hier wat zelfconsumptie is en pas onze 5 praktische tips toe om alles uit je (toekomstige) zonnepanelen te halen.
Wat betekent zelfconsumptie?
Zelfconsumptie, direct verbruik of gelijktijdig verbruik slaat op de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk verbruikt op het moment dat je zonnepanelen die energie opwekken. Door onmiddellijk je energie te consumeren wanneer de zon schijnt, maak je minder gebruik van het elektriciteitsnet en moet je dus ook minder voor je stroomafname betalen.
Een gemiddeld gezin met zonnepanelen heeft een zelfconsumptie van 30%. Met een doordacht verbruik, en eventueel slimme monitoring via je digitale meter, kun je dit eenvoudig verhogen naar 40%. Een hoge zelfconsumptie maakt je zonnepaneleninstallatie dus extra rendabel.
Waarom is zelfconsumptie zo belangrijk voor zonnepaneleneigenaars?
Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen gebruikmaken van verschillende voordelen om hun elektriciteitsfactuur te verlagen. Ze betalen ten slotte geen prosumententarief meer (= de vroegere netkost op basis van de omvormer), maar vallen vandaag onder het systeem van werkelijke afname.
- Meer informatie over de nettariefveranderingen van de afgelopen jaren lees je op de website van de VREG.
Omdat je netkost gebaseerd is op je werkelijke afname, is het natuurlijk aangewezen je opgewekte energie onmiddellijk te verbruiken. Doe je dat niet, dan wordt je ongebruikte zonnestroom terug op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Met een terugleveringscontract krijg je daarvoor wel een vergoeding voor je injectie. Al liggen die injectievergoedingen een stuk lager dan de energieprijs die jij zou betalen om stroom van het net af te nemen.
- Goed nieuws: bij Luminus is elk stroomcontract een terugleveringscontract, waardoor je als klant automatisch geniet van injectievergoedingen. Dit wordt verrekend op je jaarafrekening.
5 manieren om je zelfconsumptie te verhogen
Je zonnepanelen brengen het meeste op tussen 11u en 15u, wanneer de zon op zijn hoogst staat en het daglicht het sterkst is. Dat is jammer genoeg nét wanneer de meeste mensen buitenshuis aan het werk zijn en moeilijk die energie kunnen verbruiken. Toch zijn er manieren om je zelfconsumptie te verhogen, zodat je ook op afstand alle voordelen haalt uit je zonnepanelen.
1. Laat je huishoudapparaten overdag draaien
Door het verleden zijn we gewend dat het ‘nachttarief’ goedkoper is, dus lieten we onze vaatwassers en wasmachines graag ’s nachts draaien. Als je wil besparen met je zonnepanelen, dan is het vaak veel voordeliger om die huishoudelijke apparaten overdag te laten werken. Tegenwoordig heeft bijna elk toestel een uitstel- of programmeerfunctie, waarmee je vlotjes de starttijd van je wasmachine instelt om 13u. Zo verhoog je je zelfverbruik zelfs wanneer je niet thuis bent.
2. Haal álle voordeel uit je digitale meter
Elke Belg kan vandaag al extra voordeel uit zijn digitale meter halen. Het toestel kan immers zelfstandig verbruiksdata verzenden en ontvangen, waardoor je slimme inzichten geniet en gericht kunt besparen.
De dienst Luminus EnergyControl Monitor is daar een mooi voorbeeld van. Je plugt een klein apparaatje (= dongle) in je digitale meter en die verstuurt al je energiegegevens van je woning naar de bijbehorende smartphone-app. Je verbruik, zonnepanelenproductie en -injectie volg je voortaan in realtime en je geniet slimme inzichten over je verbruik en toestellen. Bovendien zijn de inzichten gekoppeld aan je Luminus-energietarief. Meer controle, meer besparen. Leer meer over energiemonitoring.
Nóg gemakkelijker wordt het wanneer je zelf niks meer moet instellen en energiebesparing kan automatiseren. Met een home management system laat je je slimme toestellen vanzelf werken, bijvoorbeeld op het moment dat je digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Dat is de toekomst voor elk van ons, maar voor wie vandaag al wil en wiens huis erop voorzien is, is het nu al realiteit.
3. Verwarm je water overdag
Een elektrische of slimme boiler of warmtepomp kan je zo instellen dat die overdag water opwarmt met de energie uit je zonnepanelen. Dat warme water wordt dan opgeslagen in een reservoir zodat jij ’s avonds kan genieten van een warme douche, zonder dat je daar elektriciteit voor hoeft te verbruiken.
4. Laad je elektrische wagen op met je zonnepanelen
Zonnepanelen zijn de beste vrienden van elektrische auto’s en omgekeerd. Als je af en toe of met glijdende werkuren of thuis werkt, dan laad je overdag je elektrische wagen toch op met zonne-energie? Slim en voordelig!
5. Sla je zonnepanelenoverschotten op in een thuisbatterij
Is er bij de energieopwekking van je zonnepanelen toch sprake van overschotten, omdat je niet alles kan opgebruiken? Dan is een thuisbatterij een ideale oplossing. Die slaat de energie op voor later gebruik. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem automatisch eerst de opgeslagen stroom van de batterij, voor je van het net afneemt.
Batterijen zijn een extra investering, maar ze laten je toe om je zelfconsumptie te verhogen naar 50% tot wel 70%, tegenover een gemiddelde van 30%!
Dat zonnepanelen verschillende voordelen met zich meebrengen, hoeven we je niet meer te vertellen. En door je zelfconsumptie te verhogen met enkele makkelijke aanpassingen, haal je écht het onderste uit de kan. Zonnepanelen installeren blijft zo een van de meest rendabele energie-investeringen. Simuleer hier jouw ideale installatie en ontdek de kostprijs en het rendement.