Welke soort spouwmuurisolatie plaatsen?

Voor het isoleren van bestaande buitenmuren is spouwmuurisolatie de meest kostenbesparende techniek. Bovendien is de klus op één dag geklaard. Maar wat is nu precies het beste isolatiemateriaal voor het isoleren van je buitenmuren? En wat is dan de aangewezen techniek?

Wanneer is spouwmuurisolatie mogelijk?

Een spouwmuur is opgebouwd uit twee muren waartussen een open ruimte zit van ongeveer 5 cm, ook wel ‘de spouw’ genoemd. Oorspronkelijk waren deze bedoeld om vocht tegen te houden, maar door deze spouw te vullen met isolatiemateriaal kan je je woning ook gemakkelijk isoleren zonder sloopwerk of hinder. Als algemene regel geldt dat huizen gebouwd na 1950 standaard voorzien zijn van spouwmuren. Ongeveer de helft van de woningen gebouwd voor 1950 hebben geen spouw.

Heeft mijn woning spouwmuren?

Als je twijfelt of jouw woning spouwmuren heeft, kan je dit nagaan door de dikte van de buitenmuren te meten, bijvoorbeeld aan de deuropening. Muren met een luchtspouw zijn minstens 24 centimeter breed. Daarnaast wijzen ook verluchtingsgaten of verticale openingen tussen twee gevelstenen op de aanwezigheid van een spouw.

Als je echt zeker wil zijn, boor dan met een lange boor een gat in een voeg. Als je boor na ongeveer tien centimeter doorschiet, heb je een spouwmuur. Ook een endoscopisch onderzoek met een camera kan uitsluitsel geven. Bij Luminus wordt dit onderzoek gratis voor je uitgevoerd.

Niet elk huis heeft spouwmuren.
Als je woning geen spouwmuren heeft, is spouwmuurisolatie uiteraard geen optie. Maar niet getreurd, want er bestaan nog allerlei soorten isolatie waarmee jij je energiefactuur kan terugdringen. Bovendien ontvang je voor dergelijke energiebesparende investeringen nog steeds premies.
Vroeger moest je in Vlaanderen voor isolatiewerken en installaties voor hernieuwbare energie allerlei afzonderlijke premies aanvragen. Sinds 1 juli 2022 zitten die allemaal gebundeld onder het nieuwe systeem van Mijn Verbouwpremie. Dat maakt het aanvraagproces een stuk eenvoudiger.

Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst?

Spouwmuurisolatie wordt eenvoudigweg aangebracht door gaten in de voegen van je muur te boren. Na het spuitwerk worden de gaatjes weer opgevuld in dezelfde kleur als het voegwerk. Zo blijven er geen sporen achter. In de meeste gevallen neemt de volledige installatie slechts één dag in beslag. Spouwmuurisolatie is gemiddeld op 3 tot 4 jaar tijd terugverdiend..

spouwmuur isolatie

Soorten spouwmuurisolatie

Het aanbod aan spouwmuurisolatiematerialen is divers en elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Een doordachte keuze garandeert je de beste resultaten. De meest gebruikte materialen zijn glaswol en EPS-parels.

1. Glaswol in vlokken

Glaswol is vooral bekend in de vorm van rollen, als isolatie voor daken en muren. Voor het isoleren van spouwmuren worden glaswolvlokken geïnjecteerd in de ruimte tussen de muren. De zachte glaswolvlokken zijn doorgaans behandeld met een vochtwerend product, zodat ze bestand zijn tegen vocht en schimmel en hun isolatiewaarde permanent behouden blijft.

Door de spouw van een rijwoning met glaswolvlokken te isoleren, bespaar je tot wel 12% op je energieverbruik. Bij een halfopen en vrijstaande woning is de energiebesparing zelfs dubbel zo groot.

Eigenschappen

  • Relatief goedkoop
  • Permanente, hoge isolatiewaarde
  • Akoestisch isolerend
  • Brandveilig
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Bestand tegen vocht en schimmel
  • Ecologisch en recycleerbaar
  • Garantiefonds voor 25 jaar garantie

TIP: Je vindt glaswolvlokken met verschillende isolatiecapaciteiten, uitgedrukt in de lambda-waarde Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Als je offertes vergelijkt, controleer dan zeker de lambda-waarde van het voorgestelde isolatiemateriaal. Je kiest best voor een gekende fabrikant van glaswol. Zo ben je zeker van een goede kwaliteit en garantievoorwaarden.

Prijs

De prijs om je spouwmuur te laten isoleren met glaswol hangt af van verschillende factoren: de isolatiewaarde van de glaswol, de dikte van de spouw, de oppervlakte van de woning en de bereikbaarheid van de muren. Houd rekening met een gemiddelde prijs tussen 17 en 20 euro per vierkante meter. Laat je de werken uitvoeren door een erkend installateur? Dan heb je recht op een premie van 5 euro per m². De uiteindelijke kostprijs bedraagt dan 12 tot 15 euro per vierkante meter. Ontdek de voorwaarden van Mijn Verbouwpremie voor spouwmuurisolatie.

2. EPS-korrels

EPS-korrels (expanded polystyreen) worden onder andere gebruikt voor het isoleren van spouwmuren. Ze bestaan voornamelijk uit koolstof en waterstof, waardoor ze zowel voor onze gezondheid als voor het milieu compleet onschadelijk zijn. EPS-parels isoleren bijzonder goed en zijn bovendien dampdoorlatend. EPS wordt al lang gebruikt als isolatiemateriaal. De ervaring leert dat het materiaal zijn isolatieprestaties behoudt, zelfs op lange termijn.

Eigenschappen

  • Permanente, hoge isolatiewaarde
  • Dampdoorlatend, schimmel- en vochtbestendig
  • Recycleerbaar
  • Goede hechting

Prijs

Om je spouw te laten vullen met EPS betaal je grosso modo 20 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte en de bereikbaarheid.

Ook de afsluiting van rolluiken heeft een invloed op de prijs. Openingen tussen de gevel en de rolluikkast worden opgevuld met borstels om de EPS-parels tegen te houden. Deze ingreep kost je ongeveer 15 euro per lopende meter.

Ook interessant voor jou